Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανήκει και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας στην σωστή πλευρά της ιστορίας;

ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ
01 Αυγούστου 2022 / 12:50
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ

Η πολιτική είναι η τέχνη του ρεαλισμού, τις περισσότερες φορές ωμού και κυνικού. Η πολιτική δεν είναι ηθική.

Κάθε φορά που η Δύση επικαλείται ηθική ανωτερότητα έναντι των Ανατολικών ή Νοτίων βαρβάρων (για να κάνει πόλεμο εναντίον Ανατολικών ή Νοτίων βαρβάρων), εμφανίζεται ένας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για να θυμίσει ποια είναι η μη-ηθική πολιτική τέχνη των μη-βαρβάρων.
Ποιος αλήθεια είναι ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν που υποδεχθήκαμε πρόσφατα στην χώρα μας με πολλά χαμόγελα και ακόμη πιο πολλές υποκλίσεις; Βασιλικός διάδοχος, ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, ο πλουσιότερος ηγέτης του κόσμου, εγκληματίας πολέμου, κοινός εγκληματίας.

Ανιές Καλαμάρ, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, προχθές: «Η επίσκεψη του Πρίγκιπα στην Γαλλία και το ταξίδι του Μπάιντεν στην Σαουδική Αραβία δεν αλλάζουν το γεγονός ότι πρόκειται περί δολοφόνου.»

Μπενεντίκτ Ζανερό, Διευθύντρια του Γαλλικού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Ο Μπιν Σαλμάν θα μπορούσε προφανώς να υπολογίζει στον Εμανουέλ Μακρόν για να αποκατασταθεί στη διεθνή σκηνή παρά την φρικτή δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, την ανελέητη καταστολή κάθε κριτικής από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας και τα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη.»

(Κατά την Wall Street Journal, επικαλούμενη έκθεση της CIA, ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έστειλε έντεκα μηνύματα σε στενό του συνεργάτη ο οποίος επόπτευε την ομάδα των δολοφόνων του Τζαμάλ Κασόγκι, λίγες ώρες πριν και λίγες ώρες μετά τη δολοφονία.)

Αν ο εκλεγμένος Πούτιν είναι τύραννος με τον οποίο κάνουμε πόλεμο, ο μη εκλεγμένος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είναι τυραννικότερος με τον οποίο συμμαχούμε σε έναν άλλο πόλεμο, αιματηρότερο. Αν ο πρώτος καταφέρνει να εργαλειοποιεί την θρησκεία, ο δεύτερος ηγείται της χώρας μήτρας και χρηματοδότη του πιο σκοταδιστικού και φανατικού Ισλάμ. Αν ο πρώτος επιτέθηκε στην γείτονα χώρα πρόσφατα, ο δεύτερος το έχει πράξει και εξακολουθεί να το πράττει επί έτη πολλά στην δική του γειτονιά.

Αν ο πρώτος είναι απομονωμένος από την Δύση, ο δεύτερος ανταλλάσσει θερμές χειραψίες με κορυφαίους Δυτικούς ηγέτες, υποσχόμενος επενδύσεις και φτηνότερο πετρέλαιο. Ηθικό συμπέρασμα: η «σωστή πλευρά της ιστορίας» δεν έχει να κάνει με την ηθική. Πρόκειται μάλλον περί υπολογισμού του υλικού συμφέροντας. Ενίοτε, δε, πρόκειται περί ανερμάτιστου τυχοδιωκτισμού που υπονομεύει συθέμελα ακόμη και τον ίδιο τον τυχοδιώκτη. (Η περίπτωσή μας ανήκει στην κατηγορία του αυτό-υπονομευόμενου τυχοδιώκτη με ακραίες αυτοκαταστροφικές τάσεις.)

Πώς σώζεται, λοιπόν, το αφήγημα ότι εμείς οι ανά την υφήλιο φιλελεύθεροι δημοκράτες κάνουμε πόλεμο εναντίον των αυταρχικών και ανελεύθερων καθεστώτων για να δώσουμε ένα καλό μάθημα στα αυταρχικά και ανελεύθερα καθεστώτα; Να μη συγκαταλέξουμε στα αυταρχικά καθεστώτα το πιο αυταρχικό και ανελεύθερο καθεστώς του κόσμου, δηλαδή την χώρα-ιδιοκτησία ενός βασιλιά Σαούντ;

Να αποκρύψουμε ότι ακόμη και μια μικρή πλην τιμία χώρα, η χώρα μας, επιστρατεύει, χωρίς απόφαση της Βουλής της, 150 αξιωματικούς της και μια πυροβολαρχία Patriot (που τους πλήρωσα εγώ – κι εσύ – για την άμυνα της χώρας) για να προστατεύσει τα πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας στα σύνορα με την Υεμένη; Και γιατί – με την ίδια λογική – να μην προστατεύσει η μικρή πλην τιμία αυτή χώρα τα ενεργειακά της συμφέροντα που συνδέονται με την λιγότερο τυραννική και λιγότερο φονταμενταλιστική Ρωσία; Ποιο το κριτήριο επιλογής;

Απαντήσεις δεν υπάρχουν σοβαρές στην επικράτεια μιας μικρής πλην τιμίας χώρας, αλλά το αφήγημα πρέπει να σωθεί με κάθε θυσία. Ο εκάστοτε αντίπαλος πρέπει να είναι πρώτα από όλα μια ηθική απαξία, ένα αυταρχικό, καταπιεστικό καθεστώς, ανεξαρτήτως των εκάστοτε ηθικών ή ανήθικων, φιλελεύθερων ή ανελεύθερων συμμάχων μας. (Θα μιλούσαμε για προπαγάνδα, η έννοια όμως του αφηγήματος είναι αντιπροσωπευτικότερη, αφού περιλαμβάνει πιο σύγχρονες και πιο επεξεργασμένες  τεχνικές πειθούς.)

ΥΓ.1: Μια άλλη χώρα αυταρχική, ανελεύθερη, παραβιάζουσα κι αυτή τα ανθρώπινα δικαιώματα, διαπράττουσα κι αυτή εγκλήματα πολέμου στον ίδιο πόλεμο της Υεμένης, είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμμαχος της χώρας μας και τα Εμιράτα στην ίδια συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας. Κάνουμε και κοινές ασκήσεις με την φιλελεύθερη αυτή δημοκρατία της χλιδής και της 24/7 αστυνόμευσης των πολιτών της.

ΥΓ.2: Οι νεκροί στον οκταετή πόλεμο της Υεμένης φθάνουν τους 400.000, κυρίως άμαχοι, παιδιά. Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει τον πόλεμο αυτό, στον οποίον εγκληματούν όλες οι πλευρές, ως την μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή των ημερών μας. Σκίτσο με ένα Υεμενιτάκι, πάνω σε ένα σωρό ερειπίων, να υψώνει μια ουκρανική σημαία μήπως και το προσέξουν έτσι. (Πότε θα καλέσει η μείζων ή ελάσσων αντιπολίτευση τον Υπουργό Αμύνης για λογοδοσία για τις εκεί πολεμικές ή ειρηνευτικές ή ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες μας;)

ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ

Οικονομολόγος, διεθνολόγος, Ph.D.. Δίδαξε στην τεε επί 30 έτη, επί 13 διευθυντής επαλ. Συγγραφέας, ‘Γεωπολιτική των Εθνών’, Παπαζήσης, κλπ, και αρθρογράφος στον καθημερινό και ειδικό τύπο, συνεργάτης της ‘Ε’ από το 1990. Ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, ‘Απαρχές της Jazz’, ΕΡΑ Κέρκυρας, και τα πολιτικο--πολιτισμικά ‘Περιγράμματα’, StartTV. Αλεξανδρινός, Κερκυραίος, Έλληνας, πολίτης του κόσμου. Συγγραφέας: Ντοστογιέφσκι. Φιλόσοφος: Χάνα Άρεντ. Απόφθεγμα: «Ζήσε σαν στην τελευταία σου μέρα, μάθαινε σαν να πρόκειται να ζεις αιώνια», Γκάντι.