Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Δεν κουνιέται φύλλο» για τις κατασκηνώσεις Γουβιών - Διαμαρτυρία ΑμΕΑ

Γουβιά
26 Ιουλίου 2022 / 09:51

Σύλλογος ΑμΕΑ "Μέλισσα": Πολιτική ανικανότητα ή κοινωνική αδιαφορία του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας από την μη λειτουργία των Κατασκηνώσεων στα Γουβιά

ΚΕΡΚΥΡΑ. Απολύτως καμία προετοιμασία δεν έχει ξεκίνησει για τη λειτουργία των Παιδικών Εξοχών "Σταμάτιος Δεσύλλας" στα Γουβιά, όπως επισημαίνει και ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων "Μέλισσα". Επανέρχεται με δεύτερη διαμαρτυρία , καθώς σε εκ νέου αυτοψία του, διαπίστωσε ότι στον χώρο δεν υπάρχει καμία πρόοδος εργασιών, ενώ οι λέμβοι του ΝΑΟΚ παραμένουν στο ίδιο σημείο, χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις ως αποθηκευτικό χώρο. 

Πολιτική ανικανότητα ή κοινωνική αδιαφορία του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας; αναρωτιέται το ΔΣ του Συλλόγου ΑμΕΑ "Μέλισσα".

Αναλυτικά: 

Στις 11 Ιουλίου 2022 αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Κέρκυρας είχε επισκεφθεί τον Κατασκηνωτικό χώρο «Σταμάτιος Δεσύλλας» στα Γουβιά Κέρκυρας, διαπίστωσε ότι δεν είχε γίνει απολύτως καμία εργασία για την έναρξη των Κατασκηνώσεων με τις σκηνές, κρεβάτια, στρώματα  κλεισμένα ασφικτικά στην τραπεζαρία, ενώ ο χώρος από κατασκηνωτικός είχε μετατραπεί ως λεμβοστάσιο του ΝΑΟΚ και εξέδωσε Δελτίο Τύπου με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την άσκηση πίεσης στην Δημοτική Αρχή για την έστω και καθυστερημένη έναρξη των κατασκηνώσεων.



Η ίδια επιτροπή του Συλλόγου μας επισκέφθηκε εκ νέου τον κατασκηνωτικό χώρο  «Σταμάτιος Δεσύλλας» την Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022 και δυστυχώς με λύπη της διαπίστωσε ότι μετά από 15 ημέρες δεν είχε γίνει ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑ, για την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου στερώντας από τα παιδιά με αναπηρία την χαρά, την διασκέδαση, την θάλασσα που προσφέρει η κατασκήνωση και από τους γονείς λίγες μέρες ξεκούραση ή λίγο  χρόνο για την υλοποίηση κάποιων αναγκών και υποχρεώσεων τους.

Η ανάθεση στους Δήμους για την υλοποίηση του Κατασκηνωτικού Προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έγινε έγκαιρα με την υπ. αριθμ 38499/21-4-2022 ΚΥΑ δημοσιευμένης στο αριθ. 2107/28-4-2022 ΦΕΚ και ο Δήμος της Κεντρικής Κέρκυρας 3 ολόκληρους μήνες δεν εκτέλεσε απολύτως καμία εργασία, ενώ άλλοι δήμοι τελείωσαν ήδη την πρώτη περίοδο παρακάτω κατασκηνώσεων:
 
  1. Ε. Παιδική εξοχή – Άγιος Ανδρέας Αττικής.
  2. Αγία Παρασκευή Λάρισας.
  3. Μεταμόρφωση Χαλκιδικής.
  4. Νέα Πέραμος Καβάλας.
  5. Καλαθάς Χανίων.
  6. Μπούκα Αμφιλοχίας.
  7. Μάκρη Αλεξανδρούπολης.
  8. Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.
  9. Καρτερός  Ηρακλείου Κρήτης.
 
Παρόμοια κατάσταση δυστυχώς επικράτησε και τα προηγούμενα χρόνια αφού το 2019 δεν προβλέφθηκε η τροφοδοσία των παιδιών και καλύφθηκε εθελοντικά από Σούπερ Μάρκετ, Ξενοδοχεία και το ΚΟΙΣΠΕ με ελλιπή γεύματα και δείπνα, το 2020 δεν συμμετείχε ο Δήμος λόγω πανδημίας και το 2021   λειτούργησαν οι κατασκηνώσεις καθυστερημένα, επικίνδυνα και εκτός προδιαγραφών της αντίστοιχης περυσινής ΚΥΑ  με 9 άτομα προσωπικού αντί 30 προβλεπόμενων και μάλιστα χωρίς γιατρό και νοσηλευτή και για τον λόγο αυτόν και πάλι το ΔΣ του Συλλόγου μας αποφάσισε ομόφωνα να μην συμμετάσχει στις κατασκηνώσεις 2021 σεβόμενο την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών με αναπηρία.
  
Για όλη αυτήν την κατάσταση ενημερώσαμε και την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Κέρκυρα, ευελπιστώντας να μην συνεχιστεί αυτή η κατάσταση καθώς επίσης και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), τον έτερο πυλώνα του Κατασκηνωτικού Προγράμματος.
 
Ο Σύλλογός μας στον Κατασκηνωτικό χώρο των Γουβιών  το 2000 υλοποίησε έργα αναβάθμισης αξίας 105 εκ. δρχ, από χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας στην ΠΟΣΔΓΚΑμεΑ, (κατασκευή τουαλετών, μπάνιων, ηλιακού θερμοσύφωνα, περίφραξης, επισκευή κτιρίων, σκεπή και τοποθέτηση υαλοπινάκων τραπεζαρίας, περίφραξη, κατασκευή ραμπών και δαπέδων σκηνών κ.α) και έκτοτε σοβαρές παρεμβάσεις δεν έχουν γίνει παρά την σημαντική   χρηματοδότηση του Υπουργείου Εργασίας.
  
Η έγκαιρη ανάθεση,  η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του Υπουργείου Εργασίας και η έναρξη των  προαναφερόμενων κατασκηνώσεων του ιδίου Προγράμματος των άλλων Δήμων,  δεν δίνει καμία δικαιολογία στην φετινή καθυστέρηση της έναρξης των Κατασκηνώσεων στα Γουβιά Κέρκυρας δημιουργώντας τεράστιες ευθύνες στην Δήμαρχο κα Μερόπη Υδραίου, στον πρ. Πρόεδρο του ΔΣ των Κατασκηνώσεων κ. Σπ. Νεράντζη, στον νυν Πρόεδρο κ.  Βασ. Μελίδη,  αλλά και στον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αν Σκούπουρα προερχόμενου και στηριζόμενου από το αναπηρικό κίνημα του οποίου ζητήσαμε παρέμβαση και τοποθέτηση για το παραπάνω ζήτημα και μέχρι σήμερα δεν έκανε.
   
Διερωτώμεθα δεν τους αγγίζει και δεν τους ευαισθητοποιεί η υλοποίηση των στόχων που έθεσε και ανέθεσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την προαναφερόμενη ΚΥΑ και είναι:
 
1. Η ισότιμη συμμετοχή των ΑμεΑ και η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού.

2. Η Κοινωνικοποίηση των ΑμεΑ και η βελτίωση της υγείας τους.

3. Η ανακούφιση και η υποστήριξη των οικογενειών των ατόμων με αναπηρία.

4. Η συμμετοχή των ΑμεΑ που διαβιούν σε ιδρύματα κλειστής περίθαλψης.
 
Τέλος μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Σύλλογός μας φέτος δεν είχε καμία ενημέρωση ούτε πρόσκληση για συνεργασία για την λειτουργία των Κατασκηνώσεων, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές. 

ΓΙΑΤΙ ;