Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιμελητήριο Κέρκυρας. Ομολογία ανικανότητας και αποτυχίας

Νίκος Χειρδάρης
18 Ιουλίου 2022 / 14:02

Γράφει ο Νίκος Χειρδάρης

Είμαστε στη μέση μίας τουριστικής σαιζόν, καλής σε αφίξεις, μέτριας σε εισπράξεις (τουριστικά έσοδα), με πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Αυτά είναι τα γενικότερα της ακρίβειας, του πληθωρισμού, της ενέργειας και των θέσεων εργασίας, αλλά και τα χρόνια τοπικά προβλήματα της έλλειψης υποδομών στο νησί μας, ( έλλειψη νερού, δρόμοι, κυκλοφοριακό, έλλειψη θέσεων στάθμευσης κλπ).

Εδώ περιμένουμε από το Επιμελητήριο, το φορέα που εκπροσωπεί 17.000 Κερκυραϊκές επιχειρήσεις,να βγει μπροστά και να βοηθήσει με ιδέες, θέσεις και προτάσεις, ηθικά και υλικά, στην επίλυση αυτών των προβλημάτων και την ανακούφιση των επαγγελματιών.

Γνωρίζοντας την ανθρωπογεωγραφία της τωρινής διοίκησης και κρίνοντας από τα πεπραγμένα της τελευταίας διετίας δεν είχα μεγάλες προσδοκίες. Εξ άλλου έχω καταγγείλει  ,με παρεμβάσεις μου κατά καιρούς, την ανυπαρξία και την ανικανότητα του Επιμελητηρίου  να επιτελέσει το ρόλο του ,σε καίρια ζητήματα που αφορούσαν την τοπική πραγματικότητα.

Χρειάζεται όμως μεγάλο θράσος να βγαίνουν σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι, προβεβλημένα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου και να ομολογούν χωρίς ντροπή την αποτυχία και την ανικανότητα τους. Όταν δε τα έλεγα εγώ με κατηγορούσαν για κινδυνολογια , προσωπική στρατηγική και αντιπολιτευτική διάθεση . Η δικαίωση μου όμως δεν είναι το ζητούμενο.
Ο κ. Β. Καλούδης και η κ. Α. Αυλωνίτη ομολόγησαν ότι το Επιμελητήριο είναι ανύπαρκτο, ότι δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα, χωρίς να αναλαμβάνουν καμία ευθύνη και παραμένοντας ακλόνητοι  στις θέσεις τους για συνεχίσουν αυτό το "τιτάνιο" έργο . 

Αλήθεια για ποιο λόγο αφού δεν μπορούν δεν παραιτούνται?
Ποιος αιρετός ευσυνείδητος κρατάει μια καρέκλα και υπηρετεί ένα θεσμό όταν ομολογεί ότι δεν μπορεί να προσφέρει αυτά που επιθυμεί?
Κάλεσαν δε τους επιχειρηματίες να πάρουν τη τύχη του Επιμελητηρίου στα χέρια τους.

Πώς με πραξικόπημα?
Κατηγόρησαν ότι για όλα φταίει ο πρόεδρος ( το είχα καταγγείλει εξ αρχής).
Φυσικά  είναι ο ίδιος πρόεδρος που μέχρι προχθές γύριζαν αγκαζε στο πεζόδρομο και επαινούσαν σε προγενέστερες τηλεοπτικές εκπομπές και τώρα για να τον τιμωρήσουν και να τον κάνουν να  παραιτηθεί του έκοψαν τα μηνιαία έξοδα παράστασης (200 ευρώ) καθως και όλης της ΔΕ. Λες και έτσι λύθηκε το πρόβλημα .
Παρεμπιπτόντως η αποζημίωση αυτή παρανόμως την αρνούνται στο πρόεδρο, γιατί είναι σε συγκεκριμένο κωδικό στο προϋπολογισμό που έχει εισηγηθεί η Οικονομική επόπτης και η ΔΕ και έχει ψηφίσει το ΔΣ και η ίδια, και έχει εγκρίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης. Δεν μπορεί λοιπόν ένα κατώτερο όργανο όπως είναι η ΔΕ να ακυρώνει την απόφαση ενός ανώτερου οργάνου όπως είναι το ΔΣ και μην εγκρίνει την εκταμίευση της αποζημίωσης του προέδρου που έγκειται στην υλοποίηση του ίδιου του προϋπολογισμού .

Αλλά αυτά είναι εσωτερικά τους προβλήματα που δεν ενδιαφέρουν κανένα. Φαίνεται όμως ξεκάθαρα ότι υπάρχουν κλικες και ομάδες που διαγκωνιζονται ποιος θα επιβάλλει την ισχύ έναντι του άλλου. Αντί να αγωνίζονται όλοι μαζί για το καλό της Κέρκυρας. Αυτές είναι οι υπηρεσίες που προσφέρουν στον Κερκυραίο επιχειρηματία.

Προς επίρρωση των ανωτέρω , δεν εγκρίνουν την μηνιαία αποζημίωση του προέδρου (200 ευρώ), αλλά οι ίδιοι εγκρίνουν 400 ευρώ έξοδα στην Β Αντιπρόεδρο για να μεταβεί για ένα βράδυ στην Αθήνα , άκουσον άκουσον, για γεύμα εργασίας.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ξόδεψαν  δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την φιέστα των 170 χρόνων, όταν οι επιχειρήσεις από τη καταστροφή του Μπάλου ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί, και δεν είχαν τη προνοητικότητα να τιμήσουν τον μακροβιότερο πρόεδρο του Επιμελητηρίου , τον αείμνηστο Σ. Δένδια, στο πρόσωπο του γιου του, του επιφανούς Κερκυραίου πολιτικού  Ν. Δένδια που κοσμεί με τη στάση του και τη παρουσία του την Κέρκυρα και την Ελλάδα στην διεθνή πολιτική σκηνή.
Αυτό το έκανε το Επιμελητήριο Βοιωτίας σε αντίστοιχη εκδήλωση και πήγαν χωρίς ντροπή να φωτογραφηθούν μαζί του.

Θα ήθελα να σας καλέσω , για να μη σας κουράσω, να μπείτε στις ιστοσελίδες των άλλων  Επιμελητηρίων της χώρας και να ενημερωθείτε για τις  δραστηριότητες, τις παρεμβάσεις, τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που κάνουν και να τις συγκρίνετε με το δικό μας χάλι.

Σίγουρα θα  μελαγχολησετε.
Επειδή δυστυχώς οι εκλογές με ευθύνη του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδη μετατέθηκαν χωρίς λόγο , δίνοντας 2 παρατάσεις, και θα γίνουν, αν γίνουν, το τέλος του 2023.
Επειδή δύο ακόμα χαμένα χρόνια είναι πάρα πολλά.
Επειδή η Κέρκυρα δεν αντέχει άλλες χαμένες ευκαιρίες.
Σας καλώ για μια ακόμα φορά, αντί να ομολογείτε την ανικανότητα και την αποτυχία σας να παραιτηθείτε.

Αυτή τη στιγμή στο ΔΣ υπάρχει, λόγω παραιτήσεων,  μια ισχνή μειοψηφία 21 μελών απο 31 που είναι κανονικά. Αν παραιτηθούν άλλοι 6 χωρίς να αντικατασταθούν από επιλαχόντες, τότε το ΔΣ μένει με 15 μέλη , δεν μπορεί να συνεδριάσει και σύμφωνα με το νόμο το Επιμελητήριο πάει άμεσα σε εκλογές 
Στο χέρι σας είναι λοιπόν να δώσετε, όπως λέτε,  την ευκαιρία στο Κερκυραίο επιχειρηματία να πάρει τις τύχες του Επιμελητηρίου στα χέρια του.

Μην κρατάτε σε ομηρία ένα ολόκληρο θεσμό, τον τρίτο τη τάξει φορέα του νησιού, για τα δικά σας καπρίτσια.

Όσο υπεύθυνος είναι  ο πρόεδρος, άλλο τόσο υπεύθυνοι είστε και εσείς, θα κριθείτε και θα λογοδοτησετε για γι'αυτό όταν έρθει η ώρα .
Φτάνουν οι διαπιστώσεις.
Προχωρήστε σε πράξεις.
Νίκος Χειρδαρης
Μέλος Επιμελητηρίου Κέρκυρας