Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χειρδάρης: «Μην ευτελίζετε άλλο το Επιμελητήριο Κέρκυρας»

Νίκος Χειρδάρης
13 Δεκεμβρίου 2021 / 10:34

Ο Νίκος Χειρδάρης, μέλος του Επιμελητηρίου και πρώην Αντιπρόεδρος για το θέμα του Μουσείου Τυπογραφίας και του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

Σαν ενεργός πολίτης αλλά  και σαν πρώην Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας, θέλω να τοποθετηθώ δημόσια για δύο θέματα για τα οποία στον μεν πρώτο το Επιμελητήριο έδειξε παρεμβαίνοντας, υπερβάλλοντα ζήλο, στο δε δεύτερο, που όφειλε να παρέμβει, έλαμψε δια της απουσίας - αφωνίας του.

1ο. ΘΕΜΑ. Μουσείο τυπογραφίας στο Νέο Φρούριο.
Πληροφορήθηκα από τα  ΜΜΕ ότι το Επιμελητήριο, έχει αποστείλει επιστολή (η οποία δεν έχει δει το φώς της δημοσιότητας, για τέτοια διαφάνεια μιλάμε), στην Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας (να μας πουν για ποιό λόγο;) με την οποία συνηγορεί, συναινεί με την παραχώρηση, από το Υπουργείο Πολιτισμού, της Ακρόπολης του Νέου Φρουρίου στο Ιδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς για την ίδρυση Μουσείου τυπογραφίας.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, το Επιμελητήριο οφείλει να παρεμβαίνει και να παίρνει θέση για κάθε θέμα που αφορά το νησί και την τοπική κοινωνία, οικονομικό πρωτίστως αλλά και κοινωνικό, πολιτιστικό κλπ.,αφού όμως πρώτα ενημερωθεί ενδελεχώς, ρωτήσει, εξετάσει τη σχέση κόστους - οφέλους, ζητήσει και προτείνει εναλλακτικές λύσεις και κυρίως ακολουθώντας το νόμιμη διαδικασία.

Ακούγοντας λοιπόν τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα στη τηλεόραση εξεπλάγην με την ελαφρότητα  και τον ερασιτεχνισμό (για μη χρησιμοποιήσω άλλη λέξη) που χειρίστηκαν αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.

Μετά από συνάντηση του Προέδρου και του Γ. Γραμματέα με αξιωματούχους της Τράπεζας Πειραιώς, τους ζητήθηκε προφανώς να συναινέσουν  με συγκεκριμένη επιστολή στην παραχώρηση του Νέου Φρουρίου.

Οφειλαν λοιπόν  να φέρουν το θέμα πρώτα  στη Διοικητική Επιτροπή και ύστερα στο κυρίαρχο όργανο το Διοικητικό Συμβούλιο για ενημερωθεί, να συζητήσει και να αποφασίσει για ένα τόσο σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με την ζωντανή ιστορία της Κέρκυρας και την εν γένει λειτουργία της πόλης.

Αντί αυτού, το έφεραν στη  Διοικητική Επιτροπή, όχι όμως σαν θέμα συζήτησης στην ημερησία διάταξη, αλλά στις ανακοινώσεις, απλά διαβάστηκε η επιστολή και εγκρίθηκε η αποστολή της. 
Αγνόησαν λοιπόν εντελώς την γνώμη, την κρίση και την όποια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο ποτέ δεν ενημερώθηκε για το θέμα αυτό. Τα μέλη του ΔΣ ενημερώθηκαν για το θέμα αυτό από τη τηλεόραση.

Δεν έλαβαν δε υπόψιν τους (μάλλον δεν μπήκαν στο κόπο να ρωτήσουν) ότι με την επιστολή αυτή απεμπόλησαν το δικαίωμα να επαναχρησιμοποιηθεί το parking της λαικής που εξασφάλιζε πάρα πολλές θέσεις στάθμευσης για κατοικους, επισκέπτες και δυνητικούς πελάτες στα καταστήματα των συναδέλφων μελών μας. Προφανώς και είμαι υπέρ της ίδρυσης του Μουσείου τυπογραφίας, όχι όμως σε ένα εμβληματικό, ιστορικό χώρο, όταν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

2ο. ΘΕΜΑ. Επαναφορά του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ  στα νησιά του Αιγαίου.
Ολοι γνωρίζουμε ότι τα νησιά του Αιγαίου  είχαν για πολλά χρόνια μειωμένο ΦΠΑ  που καταργήθηκε με τις μνημονιακές δεσμεύσεις από τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσφατα το συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ (ECOFIN], αποφάσισε να διατηρήσει τη διάταξη της οδηγίας ΦΠΑ που προβλέπει την διακριτική ευχέρεια  της Ελλάδος να καθορίζει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου μέχρι ποσοστού 30% των κανονικών συντελεστών.

Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν.

Τα προβλήματα είναι ίδια για όλα τα νησιά, τόσο εκείνα του Αιγαίου, όσο και εκείνα του Ιονίου, αφού έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.

Οι σχετικές διατάξεις του συντάγματος, αλλά και της Συνθήκης της ΕΕ δεν πρέπει να μένουν κενό γράμμα αλλά  να υλοποιούνται στην πράξη.
Το ειδικό καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ για να περιοριστούν οι ανισότητες και τα προβλήματα.

Στη χώρα μας εφαρμόζεται μόνο για τα νησιά του Αιγαίου, γεγονός που αποτελεί διάκριση σε βάρος των νησιών του Ιονίου. Είναι ξεκάθαρη περίπτωση αθέμιτου ανταγωνισμού με τις ευλογίες του κράτους.
Γιατί η εφαρμογή του "μεταφορικού ισοδύναμου" που  είναι μια πολιτική ειδικής ενίσχυσης εφαρμόζεται σε όλη τη νησιωτική χώρα και όχι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ;.

Σε κάθε περίπτωση αν αυτό, για κάποιους λόγους δεν γίνεται, όλοι οι φορείς του Ιονίου να συναποφασίσουν και να απαιτήσουν από τη πολιτεία κάποια άλλα συγκεκριμένα  αντισταθμιστικά οφέλη.

Με αυτό το σκεπτικό το Επιμελητήριο οφείλει να παρέμβει άμεσα, και όχι κατόπιν εορτής όπως το συνηθίζει τελευταία, να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη, να συντονίσει όλους τους φορείς και να αποσταλεί ένα παγκερκυραϊκό, ένα πανιόνιο αίτημα πρός την κυβέρνηση και την ΕΕ για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας.
Θα ήθελα λοιπόν να παρακαλέσω τα μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου να ασχοληθούν σοβαρά με τα θέματα της  αρμοδιότητας τους και όχι με θέματα που δεν γνωρίζουν.

Κύριοι μην δίνετε δικαιώματα με τις ενέργειες σας σε κάποιους να λοιδωρούν, στο πρόσωπο σας, το θεσμό.
Μην ευτελίζετε άλλο το Επιμελητήριο  με τις πράξεις και τις παραλείψεις σας .
Αν δεν ξέρετε και αν δεν μπορείτε παραιτηθείτε.
Είναι πιο τίμιο και πιο ηθικό.

Νίκος Χειρδάρης
Μέλος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας.