Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Νίκος Χειρδάρης απαντά σε τηλεοπτικές δηλώσεις της Αγγ. Αυλωνίτη

Νίκος Χειρδάρης
23 Nov 2021 / 10:59

ΚΕΡΚΥΡΑ. Απάντηση «προς αποκατάσταση της αλήθειας» δίνει ο πρώην Α΄Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας Νίκος Χειρδάρης, ο οποίος έχει παραιτηθεί από τον Μάρτιο του 2021

Αναλυτικά η απάντησή του στη σημερινή Οικονομική Επόπτη του Επιμελητηρίου Αγγελική Αυλωνίτη:

Με αφορμή την τηλεοπτική εμφάνιση της κ. Αγγελικής Αυλωνίτη, Οικονομικής Εποπτου του Επιμελητηρίου Κέρκυρας και τα όσα είπε, θέλω προς αποκατάσταση της αλήθειας και ενημέρωσης των συναδέλφων μου να  αναφέρω τα εξής.

1. Η κ. Αυλωνίτη μετά την εκλογή της στη θέση αυτή είναι δημόσιο πρόσωπο και εκπροσωπεί τον φορέα τον οποίο υπηρετεί και όχι τον εαυτό της. Το "εγώ" που τόνισε κατά κόρον είναι αντισυναδελφικό και δείχνει έλλειψη επικοινωνίας και συνεννόησης με τους συναδέλφους της στη ΔΕ και στο ΔΣ. Προσωπικά δεν μου κάνει εντύπωση, αλλά αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα διάλυσης που εκπέμπει αυτη τη στιγμή το ΔΣ του Επιμελητηρίου Κέρκυρας με τα εναπομείναντα μέλη. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Δεν ασχολούνται καθόλου με τα προβλήματα του επιχειρείν και της κοινωνίας, παρά μόνον με τη δική τους προσωπική προβολή ο καθένας ξεχωριστά. Βλέπε φιέστες,ταξίδια κλπ. και πάντα με έναν ανύπαρκτο Πρόεδρο.

2. Ειπώθηκε -άκουσον άκουσον- ότι δεν υποβλήθηκαν  προς το Επιμελητήριο από τις πληγείσες επιχειρήσεις αιτήματα για  βοήθεια. Αυτό προφανώς περίμενε ο Πρόεδρος και έστειλε ένα υπόμνημα στον Υπουργό  34 μέρες μετά από τη καταστροφή. Δυστυχώς όμως για αυτούς το υπόμνημα εστάλη κατόπιν πίεσης των συναδέλφων και της κοινής γνώμης, αλλιώς "σύρθηκαν" από τη κατακραυγή κατόπιν όμως εορτής.

3. Ενίσχυση πληγεισών επιχειρήσεων. Επρεπε να γνωρίζει η κ. Οικονομική Επόπτης ότι σε νομοσχέδιο που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έφερε διάταξη με την οποία επανακαθορίζεται ο ρόλος των Επιμελητηρίων προς την επιχειρηματικότητα , όχι μόνο  για αναπτυξιακούς λόγους, αλλά και για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Λέει λοιπόν στην παράγραφο λ. << Για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ιδίως φυσικών καταστροφών, οι οποίες πλήττουν τη χωρική ενότητα αρμοδιότητας τους, όμορη περιοχή ή και την επικράτεια στο σύνολό της , τα Επιμελητήρια μπορούν να προβαίνουν σε επιχορηγήσεις υπέρ των πληγεισών επιχειρήσεων. Γι αυτό εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τους όρους και τις προυποθέσεις καταβολής της χρηματικής ενίσχυσης, μετά από υποβολή σχετικού αιτήματος  του Επιμελητηρίου. Το ως άνω ποσό δεν προσμετράται στο συνολικό ποσό που διατίθεται ετησίως για τις επιχορηγήσεις>>.  Αντί λοιπόν να στείλουν ένα αργοπορημένο υπόμνημα μετά από πιέσεις και  "για τα  μάτια του κόσμου" , έπρεπε ήδη να έχουν υποβάλλει τεκμηριωμένο αίτημα προς τον Υπουργό για έγκριση συγκεκριμένης επιχορήγησης  του Επιμελητηρίου προς τις πληγείσες επιχειρήσεις.

4. Η πρόταση που υποβλήθηκε από μέλος του ΔΣ για αναστολή συνδρομών των πληγεισών επιχειρήσεων για δύο χρόνια. Μου κάνει εντύπωση  που η κ. Οικονομική Επόπτης δεν γνωρίζει ότι έχει καταργηθεί η υποχρεωτικότητα της εισφοράς στα Επιμελητήρια από το 2017, και πλέον ως συνδρομές νοούνται οι ανταποδοτικές εισφορές εκείνων των μελών που επιθυμούν προαιρετικά να απολαμβάνουν των υπηρεσιών τις οποίες παρέχουν τα Επιμελητήρια. Οι εισφορές αυτές λοιπόν έχουν καθοριστεί με απόφαση του ΔΣ του Επιμελητηρίου Κέρκυρας σε 10 ευρώ για τις ατομικές επιχειτήσεις, σε 30 ευρω για ΟΕ και ΕΠΕ  και σε 50 ευρω για τις ΑΕ. Με λίγα λόγια εάν μία πληγείσα επιχείρηση δεν ζητήσει υπηρεσίες από το Επιμελητήριο δεν θα έχει καμία αναστολή πληρωμής εισφοράς γιατί πολύ απλά δεν υποχρεούται να καταβάλει εκ του Νόμου. Εάν ζητήσει θα  ωφεληθεί η μεν ατομική επιχείρηση 20 ευρω τα δύο χρόνια, η  ΟΕ και ΕΠΕ 60 ευρω τα δύο χρόνια και η ΑΕ 100 ευρώ τα δύο χρόνια. Για τέτοια βοήθεια μιλάμε προς τις πληγείσες επιχειρήσεις. Ακόμα όμως και αυτή η πρόταση  μέχρι τώρα παραμένει απλώς πρόταση γιατί δεν υπάρχει απόφαση ΔΣ.

5.Είπε ότι  παρέλαβε το Επιμελητήριο χωρίς προυπολογισμό.  Ο προυπολογισμός είχε ψηφιστεί και σταλεί στο Υπουργείο στις νόμιμες προθεσμίες, απλά εκρεμούσε η έγκριση του. Η καθυστέρηση αυτή αφορούσε το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της ΑΝΕΤΕΚ, που στην αρχή οι υπηρεσίες του Υπουργείου δεν είχαν δεχθεί την αναιτιολόγητη και χωρίς αναπτυξιακό χαρακτήρα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, αλλά μετά για λόγους που δεν γνωρίζω δέχτηκαν αυτή την αύξηση με μόνο σκοπό την μισθοδοσία των υπαλλήλων και ενέκριναν το προυπολογισμό.

6. Είπε ότι ο προυπολογισμός του Επιμελητηρίου τα προηγούμενα 10 χρόνια ήταν copy paste. Αυτό είναι προσβολή προς τους προηγούμενους συναδέλφους που είχαν θητεύσει στο ΔΣ του Επιμελητηρίου και προς τις υπηρεσίες που  τον επιμελούνται.  Την προκαλώ λοιπόν να δώσει στη δημοσιότητα τους προηγούμενους προυπολογισμούς αλλά και τον φετινό που επιμελήθηκε η  ίδια για δούμε τις διαφορές.

7. Εορτασμός των 170 χρόνων της ίδρυσης του Επιμελητηρίου.
Είπε ότι διαφώνησε με την όλη διαδικασία αλλά [πολύ σωστά] ήταν υποχρεωμένη να σεβαστεί την απόφαση του ΔΣ. Ομως όλες οι αποφάσεις των οργάνων για την φιέστα ήταν ομόφωνες. Την διαφωνία την εκφράζεις στα συλλογικά όργανα δια της τεκμηριωμένης ψήφου σου , όχι στις τηλεοράσεις για να αποφύγεις τη κατακραυγή.
Καταλαβαίνω ότι υπάρχει σχετική απειρία, δεν θέλω να καταλογίσω κακή πρόθεση, όμως καταλαβαίνω επίσης ότι θέλει να διαχωρίσει τη θέση της από πολλές ενέργειες και πράξεις που δεν συνάδουν με τα νέα ήθη και έθιμα που ανακοίνωσαν με βαρύγδουπες δηλώσεις η ίδια και οι άλλοι συνάδελφοι όταν κατέλαβαν θέσεις παραιτηθέντων και εκδιωχθέντων συναδέλφων.

Παρ' όλα αυτά η άγνοια του Νόμου και η αποποίηση ευθυνών δεν είναι ίδιον ενός δημόσιου προσώπου , πόσω δε μάλλον όταν ευαγγελίζεται την αλλαγή των κακώς κειμένων.
Νίκος Χειρδάρης 
Μέλος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας