Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παράταση θητείας επιμελητηρίων - Η ακαταμάχητη γοητεία της εξουσίας

Νίκος Χειρδάρης
28 Απριλίου 2022 / 13:48

«Αρκετοί πρόεδροι, επειδή με τον καινούργιο νόμο δεν μπορούν να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα, πίεσαν την κυβέρνηση να παρατείνει την θητεία τους»

«Το άρχειν ήδιστον» (Αριστοτέλης)

Γράφει ο Νίκος Χειρδάρης

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέων Δ.Σ. στα Επιμελητήρια της χώρας ήταν προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο του 2021.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, στην εποπτεία του οποίου  υπάγεται ο έλεγχος και η λειτουργία των Επιμελητηρίων, τον Μάρτιο του 2021, επικαλούμενο την πανδημία, (σωστά κατά την άποψή μου), έφερε τροπολογία με την οποία μετέθεσε τις εκλογές για τον Δεκέμβριο του 2022.

Και ενώ τα Επιμελητήρια της χώρας είχαν μπει σε μια προεκλογική περίοδο (οι εκλογές εξάλλου είναι η αρχή της Δημοκρατίας), με έκπληξη ακούσαμε τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Αδωνι Γεωργιάδη  στις 5/4/2022 στη Βουλή να ανακοινώνει ότι, αν και στην αρχή ήταν επιφυλακτικός, αποφάσισε να φέρει άμεσα τροπολογία που θα παρατείνει τη θητεία των διοικήσεων των Επιμελητηρίων για έναν ακόμη χρόνο, μέχρι το τέλος του 2023, κάνοντας δεκτό το αίτημα του Προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, λέγοντας επί λέξει ότι "οι συνθήκες που διαμορφώνονται εν μέσω πολέμου στην αγορά δεν είναι οι κατάλληλες για να αρχίσουν προεκλογικές εκστρατείες και αντιπαραθέσεις μεταξύ των μελών των Επιμελητηρίων". 

Σε ποια αλήθεια συνεδρίαση της Γ.Σ της ΚΕΕΕ ελήφθη αυτή η απόφαση; Γιατί δεν γίνεται πουθενά αναφορά σε αυτήν;
 
ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ

Επικαλείται δε ο κ.Υπουργός το επιχείρημα ότι και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέτεινε την προηγούμενη θητεία των Επιμελητηρίων κατά δύο χρόνια. Δηλαδή, το θεώρησε σαν άλλοθι και στην ουσία υιοθέτησε και αντέγραψε την κακή πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης που χωρίς ουσιαστικό λόγο παρέτεινε τη θητεία των Επιμελητηρίων.

Στο σημείο αυτό αντί σχολίου θα θυμίσω τη δήλωση που έκανε τότε ο αείμνηστος Πρόεδρος της ΚΕΕΕ Κώστας Μίχαλος εκφράζοντας την αντίθεσή του σην αναβολή των επιμελητηριακών εκλογών: «Είναι ποτέ δυνατόν κυβέρνηση να ζητήσει να αναβληθούν οι εκλογές για το μέλλον, επειδή δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της; »
Στις 15/3/2022 ο κ. Μασούτης, Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, αναφέρει ότι  οι εκλογές των Επιμελητηρίων θα πάρουν μια μικρή παράταση 6 μηνών. Ακολούθως, στις 28-3-2022 ο κ. Μπρατάκος, Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ζήτησε με επιστολή του στόν Υπουργό Ανπαπτυξης και Επενδύσεων παράταση της θητείας για έναν χρόνο, επειδή «οι περιορισμοί που επέβαλε η πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια καθυστέρησαν την υλοποίηση των σχεδιασμών των Επιμελητηριακών διοικήσεων», (1η ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ).

Ο κ.Μασούτης υπερθεματίζει, χαρακτηρίζοντας την εισήγηση ορθή και δίκαιη, καθώς «οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από τον πόλεμο στην αγορά δεν είναι οι κατάλληλες για την διεξαγωγή μιας εκλογικής διαδικασίας που απαιτεί τα κατάλληλα μέσα και τον διαθέσιμο για τον σκοπό αυτό χρόνο», (2η ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ)
Έτσι, στις 18/4/2022 κατατέθηκε η τροπολογία αυτή κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή σε άσχετο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για την δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και άλλες διατάξεις». Και για να χρησιμοποιήσω την φράση τοπικού Βουλευτή,ουσιαστικά κληθηκαν να ψηφίσουν “εν κρυπτώ και παραβύστω”. 

Τα ανωτέρω υπερψηφίστηκαν και περιλαμβάνονται οριστικά στον Ν. 4926/20-4-2022. Με την ρύθμιση αυτή πραγματοποιείται η χρονική μετάθεση της διαδικασίας εκλογής μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Επιμελητηρίων του ν. 4497/2017 σε ημερομηνία μεταξύ 15/11/2023 και 15/12/2023, που ορίζεται με απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων τους. Όπως δε χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αιτιολογική Έκθεση, «αν πραγματοποιούνταν οι εκλογές, αυτό θα οδηγούσε σε έναν προεκλογικό αγώνα κατά τη διάρκεια μιας οξύτατης πληθωριστικής κρίσης που επηρεάζει σημαντικά το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας και ειδικότερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Συνεπώς οι πόροι που μπορούν να διαθέσουν στην διεκδίκηση της εκλογής τους θα είναι πολύ λιγότεροι» εν μέσω οικονομικής κρίσης και αυξημένου πληθωρισμού που προκλήθηκε από την διεθνή κρίση, την πανδημία Covid 19 και την γεωπολιτική κρίση, λόγω της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την ανάγκη για ταχεία μεταβολή του μοντέλου παραγωγής ενέργειας. Επιδιώκεται έτσι η εξασφάλιση ίσων όρων συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες, δεδομένου ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει περισσότερο τις μικρές επιχειρήσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβληματική εκπροσώπησή τους στα συλλογικά όργανα των Επιμελητηρίων. (3η ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ)
 
ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Κατά την άποψή μου, όποια δικαιολογία και αν επικαλεστούν, δεν στέκει, είναι άστοχη, αίολη και σε καμία περίπτωση δεν πείθει νουνεχείς ανθρώπους και θα εξηγήσω γιατί.
Για τη μεν δικαιολογία της πανδημίας, αν τα Επιμελητήρια δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους, τι να πουν σε αυτή την περίπτωση  ο Α'  και ο Β' βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης που ξεκίνησαν τη θητεία τους λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας, ενώ τα Επιμελητήρια  είχαν ήδη δύο χρόνια θητείας; Κι αν αύριο και οι Δήμαρχοι ζητήσουν ομόφωνα παράταση, τι θα κάνει ο Υπουργός; Γιατί να μη δώσει και σε αυτούς μια παράταση;
Και τέλος τι να πει η ίδια η κυβέρνηση; Πρόλαβε να υλοποιήσει το πρόγραμμά της εν μέσω πανδημίας.;

Για τη δε επίκληση της δικαιολογίας για τις συνθήκες πολέμου. Τι σχέση έχει  ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις εκλογές στα Επιμελητήρια; Διερωτώμαι πώς η ΚΕΕΕ γνωρίζει και  προεξοφλεί και ο Υπουργός αποδέχεται, ότι ο πόλεμος θα μαίνεται μέχρι το τέλος του χρόνου και γιαυτό το λόγο δεν μπορούν να γίνουν εκλογές και παρατείνονται για έναν χρόνο;

Όσον αφορά δε την δικαιολογία της πιθανής προβληματικής εκπροσώπησης λόγω περιορισμένων πόρων, έρχεται η κυβέρνηση να διαφυλάξει τους μικρούς εμπόρους, ώστε να δυναμώσουν οικονομικά και να μπορέσουν να συμμετάσχουν στον προεκλογικό αγώνα για τα Επιμελητήριά τους. Επιπλέον σήμερα που στα περισσότερα Επιμελητήρια έχουν διαβρωθεί οι συνθέσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, είναι ορθή και αντιπροσωπευτική η εκπροσώπηση;

Και γιατί εν τέλει όλα τα ανωτέρω δεν εμπόδισαν την πραγματοποίηση εκλογών σε άλλες επαγγελματικές οργανώσεις και φορείς, όπως ΕΣΕΕΕ, ΓΣΕΒΕ, ΣΕΒ, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, Δικηγορικοί Σύλλλογοι κλπ; Αυτοί πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το έργο τους;

Θα περίμενα ειλικρινά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες τα Επιμελητήρια έχοντας ανανεωμένη εντολή, να πρωτοστατούν, να παλεύουν και να προτείνουν λύσεις για τα προβλήματα της ακρίβειας και όχι μόνο, που μαστίζουν την αγορά και όχι να επιζητούν παράταση της θητείας τους.
 
Μεταθέτει λοιπόν ο κ Αδωνις Γεωργιάδης τις εκλογές των Επιμελητηρίων για το 2023. Ολοι γνωρίζουμε ότι το 2023 είναι μια εξόχως εκλογική χρονιά.
Ιούλιος 2023 (εφόσον η κυβέρνηση εξαντλήσει τη θητεία της, όπως έχει δηλώσει ο κ. Πρωθυπουργός) θα έχουμε Εθνικές εκλογές τουλάχιστον δύο συνεχόμενες φορές λόγω του εκλογικού νόμου.
Οκτώβριος 2023 θα έχουμε Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές.
Νοέμβριος 2023 θα έχουμε Επιμελητηριακές εκλογές.
Δεν είναι παράλογο όλο αυτό;
Το σκέφτηκαν καθόλου αυτό το σενάριο, όταν αποφάσισαν την παράταση  της θητείας;  Ή μήπως με αφορμή τα προαναφερόμενα θα μεταθέσουν για άλλον ένα χρόνο τις εκλογές πηγαίνοντάς τες στο 2024;
Τίποτα δεν είναι απίθανο. Τα έχουμε δει όλα.

Επί  του προκειμένου και επειδή δεν έχω μάθει να μασάω τα λόγια μου:
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν το παρασκήνιο της υπόθεσης, αλλά κανείς δεν έχει την τόλμη να το πει.
Αρκετοί πρόεδροι Επιμελητηρίων με 12, 15, 20, 25 και 30 χρόνια θητείας, επειδή με τον καινούργιο νόμο δεν μπορούν να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα (αν και θα το ήθελαν) "πίεσαν" την κυβέρνηση να παρατείνει την θητεία εξασφαλίζοντας λίγο ακόμα την παραμονή τους στην εξουσία.

Εκπλήσσομαι  όμως από τη στάση του κ. Υπουργού. Επειδή ο ίδιος είναι επιχειρηματίας, άνθρωπος της ελεύθερης αγοράς και πιστεύει στην πρόοδο και στην εξέλιξη της επιχειρηματικότητας και της Οικονομίας, στη νέα εποχή, στην ανάπτυξη και στην καινοτομία, αλλά πολύ περισσότερο στη Δημοκρατία,  πίστευα ότι δεν θα έκανε δεκτό αυτό το αίτημα.

Αντίθετα πίστευα και ακόμα πιστεύω γνωρίζοντας τις ευαισθησίες του κ. Υπουργού για την επιχειρηματικότητα, ότι θα ήταν στις προτεραιότητές του η εισαγωγή νομοσχεδίου με εισήγηση της ΚΕΕΕ  για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό της Επιμελητηριακής νομοθεσίας, εναρμονίζοντας τα Ελληνικά Επιμελητήρια με τα Ευρωπαϊκά, δίνοντάς τους ρόλο και αρμοδιότητες μέσα από τις οποίες θα φανούν χρήσιμα στο επιχειρείν και στις τοπικές κοινωνίες, καταργώντας  και αναθεωρώντας τον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης που αντί να αναβαθμίσει τα Επιμελητήρια τα υποβάθμισε, στερώντας τους πόρους, ρόλους και αρμοδιότητες.
Αυτό λοιπόν ήταν και παραμένει  το στοίχημα για μένα και όχι μια αδικαιολόγητη παράταση της θητείας.

Ας σταματήσει  επιτέλους ο Επιμελητηριακός θεσμός να γίνεται  παιχνίδι στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης, η οποία τα χρησιμοποιεί κατά το δοκούν, ακυρώνοντας την μέγιστη δημοκρατική διέξοδο που είναι οι εκλογές και καθιστώντας τα Επιμελητήρια τσιφλίκια ισοβίων προέδρων.

Δεν μπορούν οι εκλογές να γίνονται λάστιχο ανάλογα με τις ορέξεις κάποιων.
Εαν το Ελληνικό κράτος και οι Ελληνικές κυβερνήσεις δεν θέλουν τα Επιμελητήρια, ας τα κλείσουν, ή ας διορίσουν μόνιμους προέδρους να μη γίνονται και εκλογές, για να μην έχουμε αντιδικίες και αντιπαραθέσεις .

Έρχομαι στα δικά μας τώρα.
Είναι πραγματικά οδυνηρό για την Κέρκυραϊκή επιχειρηματική κοινότητα αυτή η διοίκηση να παραμείνει για άλλον έναν χρόνο στην εξουσία με ένα αποδυναμωμένο Διοικητικό συμβούλιο των 21 ατόμων και 10 κενές θέσεις, που συνεδριάζει οριακά κάθε φορά για να λάβει αποφάσεις και που σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει πλέον το εκλογικό αποτέλεσμα του 2017.
Ενα Επιμελητήριο που, όπως έχω εξηγήσει και επιχειρηματολογήσει σε παλαιότερες επιστολές μου, είναι ανύπαρκτο, ανενεργό, απαξιωμένο και αποξενωμένο από τα προβλήματα των συναδέλφων, αναλώνοντας την όποια ενέργειά τους σε ίντριγκες, προσωπικές στρατηγικές και αντιπαραθέσεις, αδιαφορώντας για τις προκλήσεις της νέας εποχής και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου.

Ενας πρόεδρος άφαντος στην κυριολεξία που, είτε δεν μπορεί, είτε δεν θέλει να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Την ίδια ευθύνη έχει και αυτή η μειοψηφική ομάδα που τον στηρίζει, έχοντας χάσει την δεδηλωμένη και γι αυτό το λόγο θα απολογηθούν στους συναδέλφους, όταν έρθει η ώρα.

Επειδή η Κέρκυρα δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο, επειδή τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν, επειδή οι συνάδελφοι αξίζουν καλύτερης τύχης, σας καλώ για άλλη μια φορά, όπως έκανα και στην επιστολή της παραίτησής μου, να παραιτηθείτε όλοι μαζί (τακτικοί και αναπληρωματικοί), ώστε να οδηγηθεί το Επιμελητήριο άμεσα σε εκλογές.

Αν το κάνετε αυτό, έστω και τώρα, θα προσφέρετε χρήσιμες υπηρεσίες στον τόπο και θα σώσετε και την υστεροφημία σας. 

Ποτέ δεν είναι αργά.
 
Νίκος Χειρδάρης, 
Μέλος Επιμελητηρίου Κέρκυρας