Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θολός ο ορίζοντας για τα υδατοδρόμια (video)

Υδατοδρόμια
28 Ιουνίου 2022 / 15:43

Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες, δήλωσε από την Κέρκυρα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δεν παίρνουν μπρος οι μηχανές των υδροπλάνων, παρόλες τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες των τελευταίων πολλών ετών και τις αισιόδοξες προβλέψεις ότι «φέτος θα πετάξουν τα πρώτα υδροπλάνα».

Ερωτηθείς σχετικά από την "Ε",  ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έκανε όλα όσα έπρεπε για να ξεμπλοκάρει το νομικό πλαίσιο, ωστόσο δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εταιρείες.

«Καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού να υπάρχει ένα πολύ εκτεταμένο δίκτυο υδατοδρομίων όπως υπήρχε στο παρελθόν ή υδάτινων πεδίων στα Ιόνια. Η κυβέρνηση αυτό που έπρεπε να κάνει το έκανε. Ξεμπλόκαρε ένα δαιδαλώδες προβληματικό πλαίσιο και έδωσε τη δυνατότητα σε ιδιωτικές εταιρείες δηλαδή σε αυτές που θα έρθουν να χρησιμοποιήσουν το δίκτυο, οι ίδιες να έχουν ιδιωτικά υδατοδρόμια. Είμαστε στη διάθεση των ιδιωτών επενδυτών να ακούσουμε τις παρατηρήσεις τους και να τους βοηθήσουμε να τρέξουν τις διαδικασίες».

Ο Υπουργός Υποδομών πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βρει λύσεις, αλλά όχι να δημιουργήσει μια άλλη ...κρατική Ολυμπιακή.

«Δεν θα έρθει η κεντρική κυβέρνηση ή η Περιφέρεια να πετάξει τα υδροπλάνα, πρέπει να υπάρξει σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, είμαστε εδώ να βρούμε λύσεις, αλλά πρέπει τώρα οι ιδιωτικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να μπουνε στη διαδικασία να χρηματοδοτησουν από την δική τους πλευρά τουλάχιστον τα υδάτινα πεδία, μιλάμε για επένδυση 20.000 ευρώ. Αν λοιπόν δεν θέλεις να δώσεις 20.000 ευρώ για να κάνεις ένα, δύο υδάτινα πεδία, τότε δεν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον.

Εδώ είμαστε για να τους βοηθήσουμε. Εμείς ξέρετε είμαστε μια κυβέρνηση που θέλουμε να βοηθήσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε εταιρείες όπως η παλιά Ολυμπιακή που με τα κρατικά τα αεροπλάνα. Αλλά πρέπει και οι ιδιωτικές εταιρείες να έρθουν και να σταθούνε επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων» ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής.

Η Ρ. Κράτσα

Όπως τόνισε πάντως στην «Ε» η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα βούληση της ΠΙΝ είναι να προχωρήσει στην κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών για τα υδατοδρόμια και για τα σκοπό αυτό έχουν κατατεθεί ήδη τα απαιτούμενα τεχνικά δελτία.

Παράλληλα πάντως με τον αρχικό σχεδιασμό προωθείται και η λύση των υδάτινων πεδίων για την εξυπηρέτηση υδροπλάνων που εκτελούν προγραμματισμένες, έκτακτες ή ναυλωμένες πτήσεις, τα οποία δεν υπερβαίνουν, ωστόσο τα έξι ζεύγη πτήσεων ανά αεροπορική εταιρεία υδροπλάνων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν.4663/20.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ - ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ