Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Hellenic Seaplanes: "Την Άνοιξη τα πρώτα δρομολόγια των υδροπλάνων"

ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ
14 Δεκεμβρίου 2023 / 13:06
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ως στόχος, έχει τεθεί η εξυπηρέτηση σε σύντομο διάστημα των επιβατών που ζουν στην Κέρκυρα αλλά και τους επισκέπτες που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν τα γύρω νησιά. Με την έναρξη των δρομολογίων θα εισαχθούν δώδεκα πτήσεις την ημέρα προς Παξούς, Διαπόντια, Ιωάννινα, αλλά και περιηγητικές πτήσεις.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συναντήθηκαν την Πέμπτη 14/12 στην Κέρκυρα, ο Διευθύνων Σύμβουλός του ΟΛΚΕ Σπ. Ζερβόπουλος, ο Αν. Γκόβας από τα Υδατοδρόμια Βορείου Ιονίου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes Ν. Χαραλάμπους.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να γίνει η αρχή ώστε να ξεκινήσουν οι εμπορικές πτήσεις των υδροπλάνων στην Κέρκυρα και τους Παξούς, τα δύο πρώτα αδειοδοτημένα υδατοδρόμια στην Ελλάδα.

Η «Ε» επικοινώνησε με τον κ. Χαραλάμπους, ο οποίος και μας μίλησε για πρακτικά ζητήματα αναφορικά με τις πτήσεις των υδροπλάνων σε Κέρκυρα, Παξούς και Διαπόντια νησιά.

Την άνοιξη του 2024 οι πρώτες πτήσεις

Όπως δήλωσε ο Ν. Χαραλάμπους, οι πρώτες πτήσεις αναμένονται να ξεκινήσουν την άνοιξη του 2024 με στόχο να προλάβουν την περίοδο του Πάσχα καθώς υπάρχουν όλες οι απαραίτητες άδειες, ενώ εξέφρασε την ελπίδα το δίκτυο με τους πιθανούς προορισμούς θα μεγαλώσει περαιτέρω.

Ως στόχος, έχει τεθεί η εξυπηρέτηση σε σύντομο διάστημα των επιβατών που ζουν στην Κέρκυρα αλλά και τους επισκέπτες που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν τα γύρω νησιά. Με την έναρξη των δρομολογίων θα εισαχθούν δώδεκα πτήσεις την ημέρα προς Παξούς, Διαπόντια, Ιωάννινα, αλλά και περιηγητικές πτήσεις.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι συνδεδεμένες με την διάρκεια της πτήσης και θα κυμαίνονται στα 80  με 85 ευρώ για μισή ώρα πτήσης. Αυτή τη στιγμή η εταιρία έχει φέρει ένα αεροπλάνο για την πραγματοποίηση των πτήσεων, το οποίο είναι σταθμευμένο στα Μέγαρα και πρόκειται να ακολουθήσουν ακόμη δύο.

Όπως ανέφερε στην συνέντευξη τύπου, θα γίνουν αρχικά κάποιες δοκιμαστικές και εκπαιδευτικές πτήσεις, ώστε να γνωρίσουν οι κυβερνήτες των αεροσκαφών τις περιοχές αλλά και για να προετοιμαστούν οι υπηρεσίες υποδοχής.

Ελήφθησαν αδειοδοτήσεις για τρία υδάτινα πεδία

Όπως ανέφερε ο κ. Ζερβόπουλος στη συνέντευξη τύπου, τις τελευταίες μέρες ελήφθησαν οι αδειοδοτήσεις για τρία υδάτινα πεδία σε Οθωνούς, Ερείκουσα και Μαθράκι, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει θετικό κλίμα για να προχωρήσει η έναρξη της λειτουργίας των υδροπλάνων.

Τόνισε επίσης ότι η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει αναπτυξιακά την Κέρκυρα τόσο ως προς το τουριστικό προϊόν, όσο και προς την υποβοήθηση των μεταφορών των μονίμων κατοίκων των νησιών.

Ο Αν. Γκόβας με τη σειρά του, αφού ευχαρίστησε τον κ. Ζερβόπουλο για τη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια δήλωσε ότι βασικός στόχος είναι να υλοποιηθεί το εγχείρημα της πτήσης των υδροπλάνων στα νησιά του Ιονίου και ειδικά στα λιμάνια που υπάγονται στη δικαιοδοσία του ΟΛΚΕ, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι το πρώτο δίκτυο υδατοδρομίων που αδειοδοτείται στην Ελλάδα.

Επιπλέον, εξέφρασε τη χαρά του που συμμετέχει ο ΟΛΚΕ στην μεικτή εταιρία Υδατοδρόμια Βορείου Ιονίου, που είναι ο φορέας λειτουργίας των υδατοδρομίων.

Στρατηγικός στόχος οι κρουαζιέρες

Όπως γνωστοποίησε και με δελτίο τύπου η Hellenic Seaplanes η δημιουργία ειδικών πακέτων περιήγησης για τους τουρίστες κρουαζιέρας κατέχει στρατηγική σημασία. Η Hellenic Seaplanes βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες επαφές με τουριστικές και ναυτιλιακές εταιρίες για τη διαμόρφωση από κοινού εναέριων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που θα αφορούν αποκλειστικά τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων και θα περιλαμβάνει περιήγηση και ξενάγηση πάνω από τα αξιοθέατα της Κέρκυρας, των Παξών Αντίπαξων αλλά και των Διαπόντιων Νήσων (Οθωνοί).

Ακόμη, με την εκκίνηση των πτήσεων από την Κέρκυρα προς Παξούς, Αντίπαξους και Διαπόντια νησιά αποκτάει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η δημιουργία ενός δικτύου διασύνδεσης με τα υδατοδρόμια και τα λιμάνια της Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου. Στο πτητικό πλάνο της Hellenic Seaplanes έχουν ενταχθεί οι υποδομές σε Αμφιλοχία και λίμνη Ιωαννίνων, ενώ προτεραιότητα αποτελούν πάντα το πανέτοιμο υδατοδρόμιο Πάτρας όσο και τα υδατοδρόμια Κυλλήνης και Καλαμάτας που η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεών τους θα εξυπηρετήσει τη διασύνδεση της Κέρκυρας με την Πελοπόννησο.

Για το εν λόγω δίκτυο άλλωστε έχει ενταθεί ιδιαίτερα το ενδιαφέρον το τελευταίο καιρό, καθώς Ερμιονίδα, Μονεμβασιά, Ναύπλιο, Νέα Κίος και Γύθειο έχουν ανάψει το πράσινο φως. Ζήτημα και πρόκληση πλέον αποτελεί το να μεγαλώσει το δίκτυο σταθμών εξυπηρέτησης και στο Ιόνιο, μετά και το ενδιαφέρον των Ζακύνθου και Σάμης στην Κεφαλλονιά ώστε να φέρουν τα υδροπλάνα στα λιμάνια τους.

ΦΩΤΟ@ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.