Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Από την Κέρκυρα ξεκινούν οι πρώτες πτήσεις υδροπλάνων στη χώρα

ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ
14 Φεβρουαρίου 2024 / 09:50
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Οι πτήσεις των υδροπλάνων θα εξασφαλίζουν στους μόνιμους κατοίκους των Διαποντίων Νήσων και των Παξών εύρυθμες μετακινήσεις προς την Κέρκυρα σε 12μηνη βάση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Λίγο πριν το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσουν από την Κέρκυρα οι πρώτες πτήσεις με υδροπλάνο στη χώρα. Το εγχείρημα που πέρασε από πολλούς σκοπέλους και αναβολές ετοιμάζεται επιτέλους να απογειωθεί, έχοντας ως πρώτους σταθμούς τους Παξούς και τα Διαπόντια Νησιά.

Μετά από 15 χρόνια περίπου από την τελευταία πτήση υδροπλάνου στην Κέρκυρα, οι διαδικασίες βρίσκονται στην τελική ευθεία για να πάρει το εγχείρημα «σάρκα και οστά». Ήδη το πρώτο υδροπλάνο της Hellenic Seaplanes βρίσκεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Μέγαρα, ενώ μέσα στο Μάρτιο αναμένεται να εκδοθεί και η σχετική άδεια από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας για να μπορεί να εκτελεί εμπορικές πτήσεις, σε καθημερινή βάση.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes Νικόλας Χαραλάμπους, οι demo πτήσεις στην Κέρκυρα αναμένεται να πραγματοποιηθούν στα μέσα Απριλίου, με τις εμπορικές πτήσεις να ξεκινούν περί τα τέλη του μήνα. Εν αρχή, οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται με επιβατικό υδροπλάνο Cessna Caravan 208C, που μεταφέρει έως και 12 επιβάτες ανά δρομολόγιο, ενώ μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να καταφτάσουν και άλλα δυο υδροπλάνα, χωρητικότητας 8 και 19 επιβατών. Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους οι τιμές των εισιτηρίων είναι συνδεδεμένες με την διάρκεια της πτήσης. Για μισή ώρα πτήσης δηλαδή το κόστος θα διαμορφώνεται στα 75-80 ευρώ.

12μηνη λειτουργία

Οι εμπορικές πτήσεις θα έχουν 12μηνη λειτουργία, γεγονός που θεωρείται από τους ανθρώπους του χώρου ότι έχει ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα. Κι αυτό διότι, όπως επισημαίνουν, οι πτήσεις των υδροπλάνων θα εξασφαλίζουν στους μόνιμους κατοίκους των Διαποντίων Νήσων και των Παξών εύρυθμες μετακινήσεις, προς την Κέρκυρα όλο το χρόνο και, προοδευτικά, προς άλλα περιφερειακά κέντρα, Ηγουμενίτσα, Γιάννενα, Πάτρα όπου λειτουργούν νοσοκομεία, κρατικές υπηρεσίες και εμπορικές αγορές.

Κρουαζιέρα και περιηγητικές πτήσεις

Στο επιχειρηματικό πλάνο της εταιρίας, πέρα από τις καθημερινές προγραμματισμένες πτήσεις προς τα γειτονικά νησιά του Ιονίου είναι και η δυνατότητα πτήσεων charter ad hoc, ναύλωσης δηλαδή ολόκληρου του υδροπλάνου για ιδιωτική μετακίνηση, όπως επίσης και οι περιηγητικές πτήσεις πάνω από τοπικά ή γειτονικά αξιοθέατα. Παράλληλα για την αεροπορική εταιρεία υδροπλάνων, η δημιουργία ειδικών πακέτων περιήγησης για τους τουρίστες κρουαζιέρας κατέχει στρατηγική σημασία. Μάλιστα ήδη η Hellenic Seaplanes βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με τουριστικές και ναυτιλιακές εταιρίες για τη διαμόρφωση από κοινού εναέριων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που θα αφορούν αποκλειστικά τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων και θα περιλαμβάνει περιήγηση και ξενάγηση πάνω από τα αξιοθέατα της Κέρκυρας, των Παξών, Αντίπαξων αλλά και των Διαπόντιων Νήσων.

Υδατοδρόμια στα Ιόνια Νησιά

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή τα μόνα αδειοδοτημένα υδατοδρόμια στα Ιόνια Νησιά είναι της Κέρκυρας και των Παξών, ενώ πρόσφατα δόθηκαν οι αδειοδοτήσεις για τρία υδάτινα πεδία σε Οθωνούς, Ερείκουσα και Μαθράκι. Όπως εκτίμησε ο κ. Χαραλάμπους, πιθανόν μέσα στο καλοκαίρι να δοθούν ανάλογες αδειοδοτήσεις για υδάτινα πεδία σε Λευκάδα, Μεγανήσι, Ιθάκη, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί και εκεί πτητικό έργο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης των υδατοδρομίων σε αυτά τα νησιά, συμπεριλαμβανομένων και των Διαποντίων. Μάλιστα, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από τον νέο Περιφερειάρχη Γιάννη Τρεπεκλή, η ΠΙΝ κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να αναπτυχθεί ολοκληρωμένο δίκτυο στο Ιόνιο.

Σημειώνεται ότι για την ΠΕ Κέρκυρας η εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια» και ο ΟΛΚΕ έχουν συστήσει την μικτή εταιρεία «Υδατοδρόμια Βορείου Ιονίου», με καταστατικό σκοπό την λειτουργία υδατοδρομίων στην Κέρκυρα, στους Παξούς και στα τρία Διαπόντια Νησιά. Όπως τόνισε στην «Ε» ο εκπρόσωπός της, Τάσος Γκόβας, τα υδατοδρόμια της Κέρκυρας και των Παξών είναι έτοιμα να λειτουργήσουν, ενώ αναμένεται η αδειοδότηση για εκείνα στα Διαπόντια Νησιά. Ωστόσο διευκρίνισε ότι τα τρία ακριτικά νησιά διαθέτουν πλέον υδάτινα πεδία, που σημαίνει ότι βάσει νόμου επιτρέπεται να πραγματοποιούνται μέχρι έξι ζεύγη πτήσεων σε κάθε ένα από αυτά. Αντίθετα στα υδατοδρόμια δεν υπάρχει περιορισμός πτήσεων.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.