Αισιοδοξία πως θα πετάξει υδροπλάνο μέσα στο καλοκαίρι
Ν. Χαραλάμπους: Εξετάζεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας η δυνατότητα ισχύς του μεταφορικού ισοδύναμου για τους μόνιμους κατοίκους
ΚΕΡΚΥΡΑ. Την αισιοδοξία ότι εντός του καλοκαιριού θα ξεκινήσουν επιτέλους οι πρώτες πτήσεις με υδροπλάνο στην Κέρκυρα, στους Παξούς και στα Διαπόντια Νησιά, εκφράζει στην «Ε» ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes S.A Νικόλας Χαραλάμπους.
Προϋπόθεση ωστόσο είναι να ξεπεραστούν και οι τελευταίοι σκόπελοι, εξαιτίας των οποίων καθυστέρησε η έναρξη των εμπορικών πτήσεων, που είχαν προγραμματιστεί αρχικά για την Άνοιξη του 2024, όπως είχε ανακοινώσει προ μηνών, η ίδια η εταιρεία.
Ο σχεδιασμός ότι θα πετάξουν υδροπλάνα στο Ιόνιο έχει εξαγγελθεί πολλάκις, ωστόσο η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε αστικό μύθο, καθώς το εγχείρημα παραμένει στάσιμο εδώ και χρόνια. Η Hellenic Seaplanes S.A υποστηρίζει πάντως ότι μετά από 11 χρόνια προσπαθειών θα δούμε το φετινό καλοκαίρι υδροπλάνο στους αιθέρες του Ιονίου, εκτιμώντας μάλιστα ότι εντός του Ιουλίου θα γίνουν και οι δοκιμαστικές πτήσεις με το Cessna Caravan C-208.
Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, η καθυστέρηση για την έναρξη των εμπορικών πτήσεων οφείλονται σε δυο εκκρεμότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Στην χορήγηση πιστοποιητικού AOC από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, ώστε η εταιρεία να αποκτήσει τη δυνατότητα αεροπορικής εκμετάλλευσης για να πετάξει το επιβατικό υδροπλάνο, ένα Cessna Caravan C-208, το οποίο θα αναλάβει αρχικά το πτητικό έργο. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη μεταφορά του αμφίβιου 12θέσιου υδροπλάνου στην ξηρά και το χώρο συντήρησής του, καθώς απαιτείται μετά την ολοκλήρωση των καθημερινών πτήσεων να βγαίνει έξω για πλύσιμο, ανεφοδιασμό και όλες τις απαιτούμενες εργασίες.
Όπως διευκρίνισε στην «Ε» ο κ. Χαραλάμπους, για να γίνει αυτό χρειάζεται να κατασκευαστεί μια γλίστρα στο λιμάνι της Κέρκυρας. Ωστόσο οι διαδικασίες αδειοδότησης για την κατασκευή της είναι χρονοβόρες και γι’αυτό προσανατολίζονται να χρησιμοποιήσουν ως βάση του υδροπλάνου, το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, ώστε να ξεπεραστεί το «αγκάθι» αυτό που έχει πάει πίσω τον σχεδιασμό.
Ακόμη ένα
Όπως υποστηρίζει, από τη στιγμή που επιλυθούν τα παραπάνω, το αμφίβιο Cessna Caravan 208C που είναι σταθμευμένο στα Μέγαρα, θα μπορέσει να ξεκινήσει αμέσως το πτητικό του έργο από την Κέρκυρα έχοντας ως πρώτους σταθμούς τους Παξούς και τα Διαπόντια Νησιά ενδεχομένως και την Πάτρα. Μάλιστα με την έκδοση της εμπορικής εκμετάλλευσης, η εταιρεία θα προχωρήσει και στην παραγγελία ενός δεύτερου υδροπλάνου 19 θέσεων, το οποίο βρίσκεται στην Ελβετία.
«Εντός Ιουλίου θα γίνουν οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις, ώστε οι πιλότοι να γνωρίσουν τον περιβάλλοντα χώρο της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων, στον οποίο θα προσθαλασσώνονται. Εκτιμούμε ότι οι εμπορικές πτήσεις θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούλιο –Αύγουστο. Ήδη υπάρχει ζήτηση και δεχόμαστε αιτήματα από ενδιαφερόμενους», ανέφερε ο κ. Χαραλάμπους.
Εξετάζεται μεταφορικό ισοδύναμο
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι πέρα από τις καθημερινές προγραμματισμένες πτήσεις προς τα γειτονικά νησιά του Ιονίου θα υπάρχει και η δυνατότητα πτήσεων charter ad hoc, ναύλωσης δηλαδή ολόκληρου του υδροπλάνου για ιδιωτική μετακίνηση, όπως επίσης και οι περιηγητικές πτήσεις πάνω από τοπικά ή γειτονικά αξιοθέατα. Παράλληλα ο σχεδιασμός της εταιρείας κινείται στη δημιουργία ειδικών πακέτων περιήγησης για τους τουρίστες κρουαζιέρας.
Η τιμή του εισιτήριου θα καθορίζεται με βάση τη διάρκεια της πτήσης. Για μισή ώρα πτήσης δηλαδή, το κόστος θα διαμορφώνεται στα 75-80 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τους μόνιμους κατοίκους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Ε», διευκρίνισε ότι εξετάζεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας η δυνατότητα για ένταξη στο μεταφορικό ισοδύναμο, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος του κόστους μεταφοράς.
Όλο το χρόνο
Όπως τόνισε ο κ. Χαραλάμπους, οι εμπορικές πτήσεις θα πραγματοποιούνται όλο το χρόνο, αλλά όχι με την ίδια συχνότητα με το καλοκαίρι. Διευκρινίζεται ότι στα αδειοδοτημένα υδατοδρόμια δεν υπάρχει περιορισμός πτήσεων ανά ημέρα, όπως στην περίπτωση της Κέρκυρας, των Παξών και της Πάτρας. Αντίθετα στα υδάτινα πεδία, όπου εμπίπτουν οι Οθωνοί, το Μαθράκι και η Ερείκουσα, επιτρέπεται να πραγματοποιούνται μέχρι έξι ζεύγη πτήσεων σε κάθε ένα από αυτά, ημερησίως.
Όπως διευκρίνισε πάντως τα υδροπλάνα έχουν μεγάλο εύρος στη λειτουργία τους, καθώς πέρα από την υπεραξία που δίνουν στον τουρισμό, διευκολύνουν τη συγκοινωνία μεταξύ των νησιών, ενώ μπορούν να αναλάβουν και υποστηρικτικό ρόλο σε υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση αεροδιακομιδών, έρευνας, διάσωσης κ.α.