Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δήμος Β. Κέρκυρας: Οικισμοί χωρίς νερό για μέρες από εσκεμμένες δολιοφθορές

Δολιοφθορές
20 Ιουνίου 2022 / 14:55

Σοβαρά προβλήματα υδροδότησης στις Σινιές από κεντρική βλάβη στην αφαλάτωση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το νερό…νεράκι λένε συχνά πυκνά οι κάτοικοι της κοινότητας Σινιών από τις βλάβες στο δίκτυο υδροδότησης, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς νερό ακόμη και για ολόκληρες ημέρες. Την ίδια ώρα δεν λείπουν, σύμφωνα με την δημοτική αρχή της Βόρειας Κέρκυρας, εσκεμμένες δολιοφθορές στις γεωτρήσεις και στα αντλιοστάσια της ευρύτερης περιοχής του δήμου, αφήνοντας χωρίς νερό ολόκληρους οικισμούς για 24ωρα μέχρι να γίνει αντιληπτή η εξωτερική παρέμβαση.

Όπως τόνισε μάλιστα στην «Ε», ο Αντιδήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Νίκος Μουζακίτης, η δημοτική αρχή σε συνεργασία με την ΔΙΑΔΕΥΑΚ εξετάζουν να καταθέσουν από κοινού μηνυτήρια αναφορά κατ’ αγνώστων για τις περιπτώσεις δολιοφθορών.

Παράλληλα, ο Δήμος προκρίνει και τη λύση της τοποθέτησης καμερών παρακολούθησης εντός ή περιμετρικά των αντλιοστασίων ως αντικίνητρο σε όσους έχουν «βάλει» στο μάτι τα σημεία απ’ όπου πραγματοποιούνται οι υδροδοτήσεις στα χωριά και στους οικισμούς.

Πού σημειώθηκαν

Περιστατικά δολιοφθορών που άφησαν νοικοκυριά χωρίς νερό παρατηρήθηκαν τις τελευταίες 15 ημέρες στους Αυλιώτες, στο Σιδάρι, στη Δάφνη, στον Αγ. Γεώργιο και στα Μελισσούδια. «Βρίσκουμε κομμένα καλώδια, μετρητές που έχουν αφαιρεθεί, κλειστές βάνες, παρεμβάσεις στις ασφάλειες με αποτέλεσμα να παρατηρείται πτώση της τάσης και να παρουσιάζονται προβλήματα υδροδότησης.

Οι παρεμβάσεις αυτές αγγίζουν τα όρια της δολιοφθοράς. Βεβαίως τα δίκτυα και τα αντλιοστάσια της περιοχής είναι γερασμένα αλλά παρατηρούμε παράλληλα παρεμβάσεις τρίτων με αποτέλεσμα περιοχές να υποφέρουν, καθώς μένουν χωρίς νερό», επισήμανε ο κ.Μουζακίτης.

12 ημέρες χωρίς νερό

Στο μεταξύ σοβαρά προβλήματα υδροδότησης αντιμετώπισαν το προηγούμενο διάστημα κάτοικοι στις Σινιές, στο Γιμάρι και σε λιγότερο βαθμό στην Κασσιώπη, όπως δήλωσε στην «Ε» ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σινιών Κώστας Ρεβενιώτης. «Δεν είχαμε νερό για 12 ημέρες, λόγω κεντρικής βλάβης στην αφαλάτωση μεταξύ Κασσιώπης και Σινιών. Αν τα σπίτια δεν έχουν δικές τους δεξαμενές αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Έχουμε ενημερώσει τους αρμοδίους για τα προβλήματα και τις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στο δίκτυο, καθώς παρατηρείται έλλειψη και μεγάλη απώλεια νερού, λόγω του παλαιωμένου δικτύου και οι υδραυλικοί του δήμου δίνουν μάχη για να κρατήσουν το δίκτυο», ανέφερε ο ίδιος.

Πρόσθεσε δε ότι αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο απαιτούνται να γίνουν διορθωτικές κινήσεις που να ανταποκρίνονται στα δεδομένα των περιοχών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις υψομετρικές διαφορές των οικισμών.

Σύμφωνα πάντως με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Θεοφάνη Σκέμπρη, παρά τα προβλήματα υδροδότησης που εμφανίζονται στην περιοχή, ωστόσο δεν τίθεται ζήτημα σε περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιών, καθώς οι πυροσβεστικοί κρουνοί είναι γεμάτοι και γίνεται τροφοδοσία νερού για πυρόσβεση από την ελαιουργία.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ