Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

60 οικογένειες Ουκρανών στην φιλόξενη αγκαλιά της Κέρκυρας

Ουκρανία
18 Απριλίου 2022 / 10:32

Συγκινητικό το ενδιαφέρον πολιτών: Σημεία συγκέντρωσης καλοκαιρινών ειδών ένδυσης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο ασφαλές και φιλόξενο έδαφος της Κέρκυρας καταφθάνουν καθημερινά οικογένειες προσφύγων από την Ουκρανία. Το νησί των Φαιάκων εξάλλου έχει την ιστορία του στη φιλοξενία λαών που έχουν  εκδιωχθεί από από τις εστίες τους.

Στο προηγούμενο ρεπορτάζ της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ στις 17 Μαρτίου είχαν φθάσει μόλις 6 οικογένειες προσφύγων. Σήμερα, ένα μήνα μετά, ο αριθμός έχει δεκαπλασιαστεί.

Η πρόεδρος της Ουκρανικής Κοινότητας της Κέρκυρας Λαρίσα Κουλιάσα, μιλώντας στην "Ε", αναφέρει ότι ζουν πλέον εδώ περίπου 60 οικογένειες και καθημερινά καταφθάνουν και άλλες. Εκτιμά ότι πρόκειται συνολικά για περίπου 180 άτομα, ανάμεσά τους παιδιά, πολύτεκνοι και υπερήλικες.

Εκ μέρους της ουκρανικής κοινότητας, η κ. Κουλιάσα εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για τη συμπαράσταση που έχουν βρει από τους ντόπιους.

Συμβολικό "ευχαριστώ"

Μια συμβολική κίνηση αναγνώρισης έκαναν το περασμένο Σάββατο του Λαζάρου, με εθελοντικό καθαρισμό στο Μον Ρεπό και την παραλία Καρδάκι, δεχόμενοι πλήθος συγχαρητηρίων για τη στάση τους. 

Οι οικογένειες φιλοξενούνται σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια. Μερικοί έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται σε τουριστικές επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας έτσι και τη στέγασή τους και άλλοι βρίσκονται στη διαδικασία ανεύρεσης εργασίας ώστε να αποκτήσουν σταδιακά τα μέσα για την επιβίωσή τους.

Συνοδοιπόροι τους σε αυτήν την προσπάθεια, είναι σταθερά ο Ερυθρός Σταυρός, το Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης, και οι αυτοδιοικητικές Αρχές. 

Το Προσκοπικό Σώμα, εκτός από τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, έχει πάρει την πρωτοβουλία να καλέσει στους κόλπους του τα παιδιά των προσφύγων,
ενισχύοντας την κοινωνικοποίηση και την ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινότητα. 

Ενδιαφέρον πολιτών

Συγκινητικό είναι μάλιστα το ενδιαφέρον που δείχνουν αναγνώστες με μηνύματά τους στην "Ε".

Όσοι συμπολίτες μας επιθυμούν να δωρίσουν είδη ρουχισμού, παρακαλούνται να δίνουν μόνον καλοκαιρινά ρούχα. «Αφενός οι χώροι που υπάρχουν είναι πολύ περιορισμένοι. Αφετέρου, όλοι ελπίζουν ότι τον χειμώνα θα μπορέσουν να ξαναγυρίσουν στην πατρίδα τους» εξηγεί η κ. Κουλιάσα. 

Τα σημεία που μπορούν να αφήνουν τα είδη ρουχισμού:

α. Στο Μοναστήρι της Παναγιάς Κασσωπίτρας στο Κανόνι.
β. Στο κατάστημα "Dream it" (Πολυχρονίου Κωνσταντά 22- έναντι Γενικών Λυκείων).


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ