Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην αγκαλιά της Κέρκυρας οι πρώτες οικογένειες από την Ουκρανία

Πρόσφυγες
17 Μαρτίου 2022 / 12:31

Τρία παιδιά φοιτούν ήδη σε ελληνικά σχολεία, δύο από αυτά στο δημοτικό και ένα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην αγκαλιά της Κέρκυρας βρίσκονται ήδη οι πρώτες οικογένειες προσφύγων από την Ουκρανία. Μέχρι σήμερα έχουν φθάσει 6 οικογένειες με παιδιά, που έχουν άρχισει σιγά-σιγά να κάνουν τα πρώτα τους βήματα μέσα στο νέο περιβάλλον, μετά τον βίαιο ξεριζωμό τους από την πατρίδα τους. 
Στις πρώτες τους αυτές προσπάθειες, έχουν στο πλευρό τους αρκετούς κοινωνικούς φορείς, έτοιμους να βοηθήσουν με κάθε τρόπο.

Σε ελληνικά σχολεία

Τρία παιδιά φοιτούν ήδη σε ελληνικά σχολεία, δύο από αυτά στο δημοτικό και ένα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όπως εξήγησε στην «Ε» ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρος Αγγελόπουλος, «πρόκειται για παιδιά που οι γονείς τους δήλωσαν ότι επιθυμούν να ενταχθούν στη σχολική κοινότητα της Κέρκυρας και η προσαρμογή τους γίνεται σταδιακά και σύμφωνα με την προετοιμασία που έχουμε κάνει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας.

Το κύριο εμπόδιο σε αυτή την αρχική φάση είναι η γλώσσα καθώς δεν μιλούν καθόλου ελληνικά, ωστόσο οι εκπαιδευτικοί φροντίζουν να συνεννοούνται μαζί τους στην αγγλική γλώσσα, εφόσον τα παιδιά αυτά γνωρίζουν αγγλικά. «Είναι οι πρώτες μέρες ακόμα και στην πορεία θα φανεί πώς θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαίδευσή τους, παρέχοντας επίσης ψυχολογική υποστήριξη ώστε τα παιδιά να αισθανθούν ασφάλεια και να ξεπεράσουν τις τραυματικές τους εμπειρίες. Στον επόμενο σχεδιασμό του Υπουργείου είναι να εκδοθούν επίσης ενημερωτικά φυλλάδια στα Ουκρανικά με περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες» συμπληρώνει ο κ. Αγγελόπουλος.
 
Η πρόεδρος της Ουκρανικής Κοινότητας της Κέρκυρας Λαρίσα Κουλιάσα βρίσκεται σε συνεχή επαφή μαζί τους για ό,τι χρειαστούν. «Οι 6 οικογένειες που έχουν φθάσει μέχρι στιγμής φιλοξενούνται σε συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα. Κάνουμε ενέργειες για να βρούμε σπίτια, γιατί είναι νέοι άνθρωποι που επιθυμούν να βρουν μια δική τους στέγη, να εργαστούν και να μην γίνονται βάρος σε κανέναν. Θα μπορούσαν να εργαστούν σε τουριστικές επιχειρήσεις, κάποιες γυναίκες ίσως να μπορούσαν  να προσέχουν παιδιά. Ήδη φροντίσαμε να γραφτούν τρεις οικογένειες στο συσσίτιο της Μητρόπολης, επίσης συγκεντρώσαμε και τους δώσαμε ρούχα. Πολύ σημαντική είναι η βοήθεια  που δίνουν οι Πρόσκοποι, οι οποίοι μάλιστα θα αγκαλιάσουν τα παιδιά και θα τα εντάξουν στην προσκοπική κοινότητα, ώστε να αναπτύξουν ενδιαφέροντα και κοινωνικές σχέσεις» λέει η κ. Κουλιάσα στην «Ε».

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός βρίσκεται στη διάθεσή τους για ο,τιδήποτε χρειαστούν λέει η κοινωνική λειτουργός του τμήματος Κέρκυρας Έμιλυ Κωστελέτου. Εξάλλου ήδη συλλέγουμε ανθρωπιστική βοήθεια και μάλιστα χθες μας παραδόθηκε μια σημαντική ποσότητα ειδών από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με τρόφιμα μακράς διαρκείας, φαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης.

«Η Περιφέρεια θα σταθεί στο πλευρό αυτών των οικογενειών», λέει η αντιπεριφερειάρχης Μελίτα Ανδριώτη, που παρέδωσε και το ανθρωπιστικό υλικό στον Ερυθρό Σταυρό.

Ανεπίσημα

«Σημειώνεται ότι στην Κέρκυρα δεν γίνεται ακόμα επίσημη καταγραφή» λέει η κ. Ανδριώτη. «Ακριβώς επειδή είναι οικογένειες που έχουν πάει σε φιλικά τους πρόσωπα, οι πληροφορίες που έχουμε είναι μέσω της τοπικής ουκρανικής κοινότητας. Προς το παρόν η επίσημη καταγραφή τους γίνεται μόνον στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη».

Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε., στους πρόσφυγες χορηγείται αυτόματα 12μηνη άδεια παραμονής και εργασίας, πλέον ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.   

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ