Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στασίασε η ομάδα Wagner, νέα τροπή στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ουκρανία
24 Ιουνίου 2023 / 20:27
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Μέχρι αυτή την ώρα, φαίνεται ότι ο στόχος δεν είναι ο Ρώσος πρόεδρος αλλά μόνο η ηγεσία του στρατεύματος

ΜΟΣΧΑ. Νέα τροπή παίρνει ο πόλεμος της Ουκρανίας αφού το Σάββατο 24/06 όπως έγινε γνωστό μετά τη δήλωση του ηγέτη της Γεβγκένι Πριγκόζιν, η μισθοφορική ομάδα Βάγκνερ στασίασε και μπήκε στη Ρωσία με σκοπό να ανατρέψει την στρατιωτική ηγεσία. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, δυνάμεις της Βάγκνερ κινούνται προς την Μόσχα. Μέχρι αυτή την ώρα, φαίνεται ότι ο στόχος δεν είναι ο Ρώσος πρόεδρος αλλά μόνο η ηγεσία του στρατεύματος.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν από την πλευρά του, σε διάγγελμα που εξέδωσε, αφού δήλωσε ότι η ίδια η ύπαρξη της Ρωσίας βρίσκεται σε κίνδυνο, ορκίστηκε να συντρίψει την ανταρσία, την οποία και συνέκρινε με τον Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο και χαρακτήρισε τη στάση της Βάγκνερ ως «πισώπλατη μαχαιριά».

O Ντιμίτρι Μεντβέντεφ από την πλευρά του δήλωσε σε ρωσικά μέσα ότι «Μια τέτοια κρίση δεν θα περιοριστεί στα σύνορα μίας μόνο χώρας, αλλά θα φέρει τον πλανήτη στο χείλος της καταστροφής» ενώ προσέθεσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο»

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Reuters, η πόλη του Ροστόφ, στην οποία βρίσκεται και το κέντρο των επιχειρήσεων του πολέμου στην Ουκρανία έχει ήδη καταληφθεί από τους στασιαστές, οι οποίοι συνεχίζουν την πορεία τους προς τη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο Δήμαρχος της Μόσχας, κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και χαρακτήρισε την κατάσταση ως «δύσκολη». Επιπλέον η πόλη έχει τεθεί σε καθεστώς «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων».

Οι Δυτικές δυνάμεις μέχρι στιγμής παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και αναμένουν να δουν πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση στη Ρωσία, αλλά και στην σύγκρουση στην Ουκρανία με τα νέα δεδομένα.

Με πληροφορίες από Reuters, Euronews, BBC

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΡΧΕΙΟ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.