Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκίκας: Έργα πυρασφάλειας, προσβασιμότητας και στήριξης σε κερκυραϊκά μνημεία

Στέφανος Γκίκας
28 Μαρτίου 2022 / 12:34

Ενημέρωση του βουλευτή Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανου Γκίκα με την Προϊσταμένη της ΕΦΑ Τένια Ρηγάκου.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στη συνέχεια της πρόσφατης συνάντησής του με το Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού, Γιώργο Διδασκάλου, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας συναντήθηκε σήμερα με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας Διαμάντω Ρηγάκου, όπου ενημερώθηκε για την υλοποίηση των προγραμμάτων που έχουν εγκριθεί, ενώ επισκέφτηκαν και τα έργα αναστήλωσης στο Παλαιό Φρούριο.

Μετά την επίσκεψη ο Στέφανος Γκίκας δήλωσε:
«Με την κα Ρηγάκου είχα μια ουσιαστική συζήτηση για τα ζητήματα που αφορούν στα πολλά Μνημεία μας. Να σημειώσω ότι με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου είμαστε σε στενή συνεργασία και επιδίωξή μας παραμένει η συνεχής ροή χρηματοδοτήσεων για τα Μνημεία μας.

Στο πλαίσιο αυτό – και όπως μου επιβεβαίωσε η κα Ρηγάκου – έχουν εγκριθεί, είναι ώριμα  και πρόκειται άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησής τους, έργα συνολικού ύψους άνω των 2.500.000 Ευρώ.

Συγκεκριμένα, το ένα περίπου εκατομμύριο Ευρώ, αφορά στα έργα πυρασφάλειας – πυροπροστασίας του Παλαιού και Νέου Φρουρίου, του Μον Ρεπό και του Κάστρου της Κασσιώπης. Να σημειωθεί ότι οι μελέτες είναι ώριμες και έγιναν με ευθύνη της Τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, με τις υποδείξεις και την συμβολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας.

Ένα περίπου εκατομμύριο Ευρώ αφορούν στα έργα προσβασιμότητας επίσης του Παλαιού και Νέου Φρουρίου, του Μον Ρεπό και της Παλαιόπολης, μαζί με την προμήθεια ειδικών ηλεκτρικών οχημάτων. Προβλέπεται επίσης και η προμήθεια σημαντικού εξοπλισμού οργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων (π.χ. καρέκλες, προβολείς, κλπ.)

Τέλος, 500.000 Ευρώ περίπου αφορούν στα έργα υποστήριξης των βραχοπτώσεων του Παλαιού Φρουρίου, η μελέτη των οποίων έχει ολοκληρωθεί.

Είχα επίσης την ευκαιρία να δω από κοντά και να ενημερωθώ για το έργο υποστήριξης του Προμαχώνα Μαρτινέγκο του Παλαιού Φρουρίου, η μελέτη αποκατάστασης και η αποκατάσταση του οποίου έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. 

Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα επισκεφτώ εκ νέου το Υπουργείο Πολιτισμού για τα εκκρεμή ζητήματα αναστήλωσης Μνημείων