Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανοίγει o «δρόμος» για κυκλικούς κόμβους σε Τρία Γεφύρια, Εκάτη, Σωτηριώτισσα

Κυκλικοί κόμβοι
19 Μαρτίου 2022 / 10:32

Η κατασκευή των κυκλικών κόμβων, θα αποσυμφορήσει σημαντικά την κυκλοφορία, προς όφελος της οδικής ασφάλειας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Απόφαση για την αντιμετώπιση τριών μεγάλων «πληγών» του οδικού δικτύου στα προάστια της πόλης της Κέρκυρας, έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η απόφαση σηματοδοτεί ουσιαστικά το ξεκίνημα των διαδικασιών που απαιτούνται, κάνοντας την αρχή από τη μελέτη και προχωρώντας στην υλοποίηση και την κατασκευή.

Μιλώντας στην "Ε" ο αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης αναφέρει πως «η επιτυχία ήταν ότι το εντάξαμε στα προπαρασκευαστικά έργα του ΕΣΠΑ 21-27, που σημαίνει ότι θα χρηματοδοτηθεί  αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη που πληρώνεται από το ΠΔΕ». Σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση του κ. Ορφανουδάκη, το διάστημα που προβλέπουν τυπικά οι χρονοβόρες διαδικασίες του Ελληνικού Δημοσίου, θα μπορούσε να φθάσει μέχρι και τους 30 μήνες, μέχρι το τελικό στάδιο.

Πού θα γίνουν

Σύμφωνα με τους χάρτες της προκήρυξης, τα σημεία που έχουν σχεδιαστεί οι κυκλικοί κόμβοι είναι από τα πλέον προβληματικά του οδικού δικτύου, αποτελούν αιτίες καθημερινού μποτιλιαρίσματος, συχνά δυστυχώς και ατυχημάτων. Πρόκειται για τη διασταύρωση στα Τρία Γεφύρια, τη διασταύρωση της Εκάτης και τη Σωτηριώτισσα.



Αναλυτικά, ο τεταρτοσκελής κόμβος στα Τρία Γεφύρια, με δρόμους από το Βόρειο συγκρότημα, το αεροδρόμιο, την Εθνική Λευκίμμης και την Εθνική Πέλεκα, δημιουργεί απίστευτες συνθήκες καθυστέρησης σε έναν από τους βασικούς άξονες που οδηγούν προς το Νότιο Συγκρότημα. 



Ο κόμβος της Εκάτης, ενας από τους δύο οδικούς άξονες που οδηγούν προς το Κέντρο της Πόλης, το Αεροδρόμιο και το Λιμάνι, παρουσιάζει ατέλειωτες ουρές οχημάτων, με την κατάσταση να επιδεινώνεται σε συνθήκες μεγάλης κίνησης. 
Εξάλλου οι συχνές βλάβες που βγάζουν τους φωτεινούς σηματοδότες εκτός λειτουργίας, έχουν αποτελέσει αιτία για πολλά τροχαία. 



Η τρίτη "πληγή" είναι η διασταύρωση της Σωτηριώτισσας, στο ύψος της Παραμυθούπολης, όπου μέχρι στιγμής το διάζωμα χωρίζεται με απλά κολωνάκια, τα οποία καταστρέφονται λίγες ώρες μετά την τοποθέτησή τους και ακολουθεί ένα συνεχές "ράβε-ξήλωνε". 

Μετά την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής, βγήκε ήδη «στον αέρα» η προκήρυξη του ανοιχτού διαγωνισμού μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ.), για την εκπόνηση μελέτης με τίτλο «ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΚΛΙΚΩΝ ΚΟΜΒΩΝ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ Π.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ» προϋπολογισμού 200.000,00 €

Το αντικείμενο της μελέτης

Το αντικείμενο της εν λόγω μελέτης είναι η αναδιαμόρφωση τριών υφιστάμενων κόμβων οι οποίοι χρήζουν βελτίωσης, σε κυκλικούς κόμβους.

Αναλυτικά:

Κόμβος 1: “Τρία Γεφύρια” , μεταξύ της Τριτεύουσας Εθνικής Οδού Κέρκυρας – Γύρου Αχιλλείου και της Κύριας Δημοτικής οδού Αλεπού - Κανάλια .

Κόμβος 2: “Σωτηριώτισσας” , μεταξύ της δευτερεύουσας εθνικής οδού Κέρκυρας - Παλαιοκαστρίτσας και της δημοτικής οδού Κοντοκαλίου, περίπου στο 6ο χλμ. Ε.Ο. Κέρκυρας - Παλαιοκαστρίτσας

Κόμβος 3: “Εκάτης” , μεταξύ της δευτερεύουσας εθνικής οδού Κέρκυρας - Παλαιοκαστρίτσας και της δημοτικής οδού Εθνικής Αντιστάσεως

Με την ανακατασκευή των παραπάνω κόμβων ως κυκλικούς, θα επιτευχθεί βελτιωμένη εποπτεία, σαφέστερη καθοδήγηση των οδηγών ως προς τις εντός κόμβου κινήσεις και σημαντική μείωση της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων, προς όφελος της οδικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με την προκήρυξη της μελέτης, ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η Παρασκευή 8/4/2022 και 10:00 π.μ., ενώ η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών ορίζεται για την Πέμτπη 14/4/2022 ,στις 10:00 π.μ.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ