Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προχωρούν οι διαδικασίες για κυκλικούς κόμβους σε Σωτηριώτισσα, Εκάτη και Τρία Γεφύρια (video)

Κυκλικοί κόμβοι
06 Οκτωβρίου 2023 / 11:00
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Οι μελέτες παραδόθηκαν και πλέον προχωράνε οι προβλεπόμενες ενέργειες για τη δημοπράτηση και υλοποίηση των έργων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες αξίας 200.000 ευρώ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την κατασκευή τριών κυκλικών κόμβων στην Κεντρική Κέρκυρα σε ιδιαίτερα κρίσιμα σημεία για την οδική κυκλοφορία και ασφάλεια.

Όπως είχε δημοσιεύσει σε αναλυτικό ρεπορτάζ της η "Ε" στις 19/3/2022,  οι κόμβοι βρίσκονται στη συμβολή κεντρικών οδικών αξόνων. Δύο εκ των οποίων βρίσκονται επί της εθνικής οδού Κέρκυρας-Παλαιοκαστρίτσας στη Σωτηριώτισσα και στην Εκάτη και ο τρίτος κόμβος επί της εθνικής οδού Κέρκυρας-Λευκίμμης στα Τρία Γεφύρια.

Τον Ιούλιο του 2020 οι μελέτες εντάχθηκαν σε χρηματοδοτικό εργαλείο. Τον Μάρτιο του 2022 δημοπρατήθηκαν και τέλος τον Φεβρουάριο του 2023 συμβασιοποιήθηκαν. Οι μελέτες παραδόθηκαν και πλέον προχωράνε οι προβλεπόμενες ενέργειες για τη δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου.

Πού θα γίνουν

Tα σημεία που έχουν σχεδιαστεί οι κυκλικοί κόμβοι είναι από τα πλέον προβληματικά του οδικού δικτύου, αποτελούν αιτίες καθημερινού μποτιλιαρίσματος και συχνών ατυχημάτων. 

Αναλυτικά, ο τεταρτοσκελής κόμβος στα Τρία Γεφύρια, με δρόμους από το Βόρειο συγκρότημα, το αεροδρόμιο, την Εθνική Λευκίμμης και την Εθνική Πέλεκα, δημιουργεί απίστευτες συνθήκες καθυστέρησης σε έναν από τους βασικούς άξονες που οδηγούν προς το Νότιο Συγκρότημα.

Ο κόμβος της Εκάτης, ενας από τους δύο οδικούς άξονες που οδηγούν προς το Κέντρο της Πόλης, το Αεροδρόμιο και το Λιμάνι, παρουσιάζει ατέλειωτες ουρές οχημάτων, με την κατάσταση να επιδεινώνεται σε συνθήκες μεγάλης κίνησης.

Εξάλλου οι συχνές βλάβες που βγάζουν τους φωτεινούς σηματοδότες εκτός λειτουργίας, έχουν αποτελέσει αιτία για πολλά τροχαία.

Η τρίτη "πληγή" είναι η διασταύρωση της Σωτηριώτισσας, στο ύψος της πρώην Παραμυθούπολης, όπου αυτή τη στιγμή έχει τοποθετηθεί μεταλλικό στηθαίο, αναγκάζοντας τους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες στο Νησί Γκερέκου (όπου βρίσκεται και το πεντάστερο Kontokali Bay) να κάνουν πολλά χιλιόμετρα για να κάνουν αναστροφή.  

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.