Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιστολή Γκίκα σε Ράπτη για τα προβλήματα των εργαζομένων του Ψυχιατρικού Τομέα Κέρκυρας

ΓΚΙΚΑΣ
16 Μαρτίου 2022 / 15:40

Οι εργαζόμενοι προτείνουν και την αλλαγή του τρόπου πραγματοποίησης των αμοιβαίων μετατάξεων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επιστολή προς την Υφυπουργό Υγείας, αρμόδια για την Ψυχική Υγεία, Ζωή Ράπτη απέστειλε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων Ψυχιατρικού Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ». Στην επιστολή του ο Βουλευτής μεταφέρει τα ζητήματα που ετέθησαν από το Σωματείο και τα οποία σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία του Τομέα Ψυχικής Υγείας στην Κέρκυρα.

Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Γκίκας αναφέρεται στα προβλήματα υποστελέχωσης των δομών, τα οποία επιδεινώνονται από τις πρόσφατες και τις επικείμενες συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων καιεπισημαίνει την ανάγκη πρόσληψης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Σημειώνει, πως το Σωματείο προτείνει την θεσμοθέτηση ποσόστωσης στις προσλήψεις προσωπικού στα Νοσοκομεία που διαθέτουν Ψυχιατρικό Τομέα, ώστε να αποφευχθεί η υποβάθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Όπως αναφέρει ο κ. Γκίκας, οι εργαζόμενοι προτείνουν και την αλλαγή του τρόπου πραγματοποίησης των αμοιβαίων μετατάξεων, στοχεύοντας στην μείωση του αριθμού αιτήσεων για μετατάξεις και αποσπάσεις προσωπικού, οι οποίες παράλληλα δεν θα δημιουργούν κενά στις Υπηρεσίες.

Επιπλέον, το Σωματείο ζητά την οριζόντια ένταξη των Νοσηλευτών στην κατηγορία των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Σε ότι αφορά στον τομέα της Απεξάρτησης, ο Στέφανος Γκίκας αναφέρεταιστην ανάγκη επίσπευσης δημιουργίας Εθνικού Μητρώου για τους τοξικομανείς. Στόχος είναι, να επιτευχθεί η μείωση του χρόνου αναμονής για την ένταξη σε πρόγραμμα απεξάρτησης, μέσω της λειτουργίας ενός Μητρώου που θα αξιοποιεί όλες τις διαθέσιμες κλίνες ανά την Επικράτεια.

Στην επιστολή του ο κ. Γκίκας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της στέγασης, αφού όπως αναφέρει, σήμερα χρησιμοποιούνται πολλά ιδιωτικά κτήρια σε διάφορα σημεία της Κέρκυρας, πολλά εκ των οποίων δεν είναι σε καλή κατάσταση.

Όπως εξηγεί ο Βουλευτής, αυτή η συνθήκη δυσκολεύει την στελέχωση και την λειτουργία των δομών. Για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ενοίκων – ασθενών και την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρονται, το Σωματείο προτείνει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας για την δημιουργία μίας σύγχρονης Μονάδας Απεξάρτησης και την στέγαση των Οικοτροφείων και των Ξενώνων.

Τέλος, ο Βουλευτής υπογραμμίζει το πάγιο αίτημα όλων των φορέων για την ένταξη των δομών Υγείας του Νομού Κερκύρας στην Α΄ προβληματική ζώνη, αλλά και για την παροχή πλήρους ειδικότητας σε ειδικευόμενους ιατρούς της Ψυχιατρικής. Τονίζει δε ότι απαιτείται η θέσπιση κινήτρων, ώστε οι προκηρύξεις του Υπουργείου Υγείας να μην αποβαίνουν άγονες.