Κυριακή 08.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
17 Ιουλίου 2024 / 11:55

Μέσω του νομοσχεδίου επιδιώκεται να κλείσουν τα δύο από τα τρία εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας (ΨΝ Αθηνών και ΨΝ Θεσσαλονίκης), να καταργηθούν όλα τα εγκεκριμένα «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης.

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΚΚΕ). Περιοδείες σε δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, πραγματοποίησε κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΤΕ, Γιάννη Μπορμπότη. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 16/07, το κλιμάκιο επισκέφθηκε τον Μετανοσοκομειακό Ξενώνα «Ν. Μώρος», το Κέντρο Ημέρας, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, τον ΟΚΑΝΑ και τον ΔΙΑΠΛΟΥΣ.

Οι εκπρόσωποι της ΤΕ, συνομίλησαν με εργαζόμενους όλων των υπηρεσιών οι οποίοι τους εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις εξελίξεις, που από τη μία αφορούν τα εργασιακά τους δικαιώματα, τις οργανικές θέσεις και το αντικείμενο εργασίας τους και από την άλλη το μέλλον όλων των υπηρεσιών που αφορών τους ψυχικά ασθενείς, τους χρήστες και τις οικογένειές τους. 

Η θέση του ΚΚΕ, που εκφράστηκε από το κλιμάκιο της ΤΕ Κέρκυρας στις συζητήσεις, είναι ότι η κυβέρνηση, στην γνωστή λογική που θεωρεί κόστος την υγεία του λαού και της ιδιωτικοποίησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επιχειρεί να ξηλώσει ότι έχει απομείνει όρθιο στον τομέα της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης. Αιχμή του δόρατος είναι το νομοσχέδιο για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» που έφερε, σύμφωνα με γνωστή τακτική,  μέσα στο κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας.

Μέσω του νομοσχεδίου επιδιώκεται να κλείσουν τα δύο από τα τρία εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας (ΨΝ Αθηνών και ΨΝ Θεσσαλονίκης), να καταργηθούν όλα τα εγκεκριμένα «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης. Ο ΔΙΑΠΛΟΥΣ, μια κατάκτηση του κερκυραϊκού λαού αλλά και η δομή του ΚΕΘΕΑ στην Κέρκυρα μπαίνουν σε κίνδυνο.

Στο κάδρο της κατάργησης μπαίνουν και τα 75 πολύτιμα Κέντρα Πρόληψης, των οποίων η προγραμματική σύμβαση λήγει σε τρία χρόνια, δηλαδή το 2027. Μέσα σε αυτά και το κέντρο πρόληψης «Νίκος Μώρος» στο νησί μας. Ταυτόχρονα, θα επιχορηγηθούν και θα χρηματοδοτηθούν και πάλι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ΜΚΟ και ΑΜΚΕ που περιμένουν στη γωνία για να επωφεληθούν από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, σε βάρος των σύγχρονων και οξυμένων αναγκών του λαού.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν μέσα από τα σωματεία και τους φορείς τους ώστε να γίνει πραγματικότητα η μοναδική ρεαλιστική πρόταση, που δεν είναι άλλη από το να μην κατατεθεί στη Βουλή το εγκληματικό αυτό νομοσχέδιο.

Η σύγκρουση με την πολιτική που θεωρεί κόστος την ψυχική υγεία του λαού, την πρόληψη και την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά είναι απαραίτητη και μόνο έτσι τελικά ο λαός θα μπορεί να λαμβάνει υψηλού επιπέδου και δωρεάν τέτοιες υπηρεσίες.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ