Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης: Η «χώρα χρειάζεται ένα νέο τουριστικό προϊόν»

ΜΠΙΑΓΚΗΣ
18 Ιανουαρίου 2022 / 16:11

Απαιτείται ένα νέο τουριστικό μοντέλο που θα επικεντρώνονται στην υγεία, στην ασφάλεια, στην ευεξία και στη χαλάρωση του σώματος, του πνεύματος αλλά και στο πλέξιμο των τοπικών κοινωνιών και προϊόντων

ΑΘΗΝΑ. Ο Υπεύθυνος Τουρισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Κέρκυρας, κ. Δημήτρης Μπιάγκης εισηγήθηκε «την Κύρωση των Συμβάσεων συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Κυβερνήσεων της Μογγολίας και της Ουγγαρίας» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, την Πέμπτη 18-1-2022.

Βασικά Σημεία Εισήγησης του Βουλευτή ήταν τα εξής:
► Τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης για τον τουρισμό απεδείχθησαν «ανεπαρκή» και «αναποτελεσματικά» και αυτό διότι δεν συνυπολογίστηκε και δεν προσμετρήθηκε η «ιδιαιτερότητα» της κάθε νησιωτικής περιοχής αλλά και του συνόλου των τουριστικών προορισμών. Τα μέτρα δεν μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνονται με οριζόντιο τρόπο.

Είναι υψίστης πολιτικής προτεραιότητας πια να αξιολογηθεί, να επανεκτιμηθεί η «ιδιαιτερότητα» της κάθε νησιωτικής περιοχής, καθώς ο οικονομικός αντίκτυπος είναι δυσανάλογος και ετεροβαρής ανά Περιφέρεια.

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι οι ολοσχερώς πληττόμενοι από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η Κυβέρνηση λειτούργησε αποσπασματικά και μονομερώς, εξαιρώντας από τα μέτρα στήριξης μεγάλο τμήμα από τους πραγματικά αδικημένους. Ο σκόπελος της εποχικότητας κατέστη καταδικαστικός για χιλιάδες από αυτούς. Αλλοπρόσαλλα, επίσης, η Κυβέρνηση αντιμετώπισε τους Ξεναγούς, τους Οδηγούς Τουριστικών Λεωφορείων και τους εργαζόμενους στα τουριστικά γραφεία κλπ.

► Επιβάλλεται «εδώ και τώρα» η Κυβέρνηση να απεμπλακεί από τον «κόσμο της επικοινωνίας» και να προχωρήσει σε δραστικές πολιτικές. Χρειάζεται ένα νέο τουριστικό προϊόν, το οποίο θα βασίζεται σε καινούργιες «συνταγές», θα ξεγλιστράει από τον μαζικό τουρισμό.

► Απαιτείται ένα νέο τουριστικό μοντέλο που θα επικεντρώνονται στην υγεία, στην ασφάλεια, στην ευεξία και στη χαλάρωση του σώματος, του πνεύματος αλλά και στο πλέξιμο των τοπικών κοινωνιών και προϊόντων και του πολιτιστικού αφηγήματος της κάθε περιοχής.

► Με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλίζεται η αυθεντικότητα, η ποιότητα και η σταθερότητα στο καινούργιο προϊόν που θα επιλέγεται πια από λιγότερους πελάτες αλλά θα επιφέρει ταυτόχρονα σημαντικά οικονομικά οφέλη και θα σέβεται παράλληλα το περιβάλλον και τις ποικιλομορφίες των τοπικών κοινωνιών.

► Η Κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει «κατεύθυνση» και «πορεία». Η υποστελέχωση και η αποδυνάμωση της Σχολής Ξεναγών και του ΙΕΚ Τουρισμού της Κέρκυρας αποκαλύπτουν τις «παρωχημένες» λογικές και τις «αναχρονιστικές» νοοτροπίες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Πρέπει να στηρίξουμε τις σχολές που δραστηριοποιούνται γύρω από τον τουρισμό, οφείλουμε να επενδύσουμε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τουρισμού. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και του κλάδου και των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από τον τουρισμό.

*Μπορείτε να παρακολουθήσετε την Ομιλία του Βουλευτή στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/watch?v=wn2urzBse34