Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης: Ερωτήματα για την ασφάλεια των περιφερειακών αεροδρομίων στην Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας

ΜΠΙΑΓΚΗΣ
01 Μαρτίου 2024 / 14:20

«Η συνεχώς αυξανόμενη κίνηση του αερολιμένα ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ καθιστά αναγκαία και επιβεβλημένη τη δημιουργία αποκεντρωμένης Μονάδας της Α.Π.Α. στην Κέρκυρα προκειμένου να διασφαλιστεί το βέλτιστο δυνατό επίπεδο ασφαλείας σε αυτό»

ΑΘΗΝΑ (ΔΗΜ. ΜΠΙΑΓΚΗΣ). Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον διορισμό του νέου Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας επανέφερε το θέμα της ασφάλειας των Περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Βουλευτής έθεσε ενώπιον της Επιτροπής σειρά ερωτημάτων, τόσο στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, όσο και στον προτεινόμενο διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κ. Γεώργιο Σαουνάτσο.

Με την κατάργηση όλων των περιφερειακών υπηρεσιών της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας και την εφαρμογή του Ν.4757/2020 δημιουργήθηκε ένα σοβαρό κενό ασφαλείας στα Περιφερειακά Αεροδρόμια, καθώς ο έλεγχος ασφάλειας και νομιμότητας από 24ωρος, πραγματικός και επιτόπιος μετατράπηκε σε εκ του μακρόθεν και εξ Αθηνών.

Ο Βουλευτής δεν πήρε ουσιαστικές απαντήσεις στα ερωτήματά μου, καθώς ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών δεν δεσμεύτηκε αν προτίθεται να συστήσει αποκεντρωμένη Μονάδα της ΑΠΑ στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας όπως προγραμματίζεται για τους αερολιμένες Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, ούτε και εάν είναι στα σχέδια του Υπουργείου να προχωρήσει στη σύναψη ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Υ.Π.Α. και Α.Π.Α. για την αξιοποίηση των αερολιμενικών στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

«Η συνεχώς αυξανόμενη κίνηση του αερολιμένα ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ καθιστά αναγκαία και επιβεβλημένη τη δημιουργία αποκεντρωμένης Μονάδας της Α.Π.Α. στην Κέρκυρα προκειμένου να διασφαλιστεί το βέλτιστο δυνατό επίπεδο ασφαλείας σε αυτό», δήλωσε ο Βουλευτής και συνέχισε:

«Το τμήμα Αερολιμενικού Ελέγχου της Υ.Π.Α. στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας στελεχώνεται σήμερα από επτά (7) αερολιμενικούς υπαλλήλους, άρτια καταρτισμένους και εκπαιδευμένους που αυτήν την στιγμή δεν αξιοποιούνται ουσιαστικά. Ζητάμε η Πολιτεία να μεριμνήσει κατάλληλα, ώστε να ενδυναμωθεί το αίσθημα της ασφάλειας στον τομέα των μεταφορών που μετά και το δυστύχημα στα Τέμπη αποτελεί επιτακτική απαίτηση σύσσωμης της κοινωνίας».