Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης: «Σε κίνδυνο η κρουαζιέρα με τις αυξήσεις «φωτιά» του ΟΛΚΕ»

ΜΠΙΑΓΚΗΣ
10 Απριλίου 2024 / 13:42

"Οι βουλευτές αναδεικνύουν την άμεση αρνητική επίδραση που θα έχει η εφαρμογή μίας τέτοιας απόφασης στην ανταγωνιστικότητα, στην τουριστική δραστηριότητα, στην τοπική οικονομία και στην προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας του νησιού"

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΗΜ ΜΠΙΑΓΚΗΣ). Το θέμα της διαφαινόμενης τροποποίησης του τιμολογίου παροχής υπηρεσιών του Οργανισμού Λιμένα Κέρκυρας Α.Ε. (Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε.). φέρνει στη Βουλή ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης με ερώτηση προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών που συνυπογράφει και ο Βουλευτής Χίου και Κοινοβουλευτικού Υπεύθυνου ΚΤΕ Ναυτιλίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, Σταύρος Μιχαηλίδης.

Στην ερώτηση καλούνται οι αρμόδιοι Υπουργοί να τοποθετηθούν αν προτίθενται να αποδεχθούν την εισήγηση του Δ.Σ. του Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε., που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αφορά σε υπέρμετρη αύξηση των λιμενικών τελών για τα κρουαζιερόπλοια και τους επιβάτες τους που επισκέπτονται τον λιμένα Κέρκυρας και οι οποίες φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και στον υπερδεκαπλασιασμό των υφιστάμενων τιμολογίων.

Οι βουλευτές αναδεικνύουν την άμεση αρνητική επίδραση που θα έχει η εφαρμογή μίας τέτοιας απόφασης στην ανταγωνιστικότητα, στην τουριστική δραστηριότητα, στην τοπική οικονομία και στην προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας του νησιού. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε απόφαση τροποποίησης της τιμολογιακής πολιτικής του Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε. θα πρέπει να είναι προϊόν ενδελεχούς τεκμηρίωσης και ευρείας και ανοικτής διαβούλευσης με το σύνολο των εμπλεκομένων πλευρών και φυσικά με την τοπική κοινωνία, όπου μεταξύ άλλων διασφαλίζεται η αντισταθμιστική αξιοποίηση των εσόδων προς όφελος των λιμενικών υποδομών και της τοπικής κοινωνίας..

Καλούν επίσης τους αρμόδιους υπουργούς να γνωστοποιήσουν τα κριτήρια και τις αρχές που λαμβάνονται υπόψη από τα Υπουργεία τους σε περιπτώσεις αντίστοιχων προτάσεων τιμολογιακής πολιτικής, θεωρώντας ότι σε αυτά θα πρέπει τουλάχιστον να συμπεριλαμβάνονται  η διασφάλιση ομοιόμορφου και αναλογικού τρόπου τιμολόγησης των χρεώσεων των λιμενικών δικαιωμάτων, ώστε να μην παρατηρούνται αδικαιολόγητες αποκλίσεις μεταξύ των διαφορετικών Οργανισμών Λιμένων της χώρας.

Τέλος τονίζουν ότι η όποια υπέρμετρη, και εις βάρος μάλιστα των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, αύξηση των λιμενικών τελών, όπως η φημολογούμενη, μπορεί να θεωρηθεί ως αθέμιτο κίνητρο αύξησης του αγοραστικού ενδιαφέροντος (προίκα) των επίδοξων αγοραστών, δεδομένης της δογματικής και νεοφιλελεύθερης πολιτικής της για ξεπούλημα των λιμένων της χώρας.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ