Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Επίσκεψη του Α. Ξανθού στη μονάδα απεξάρτησης «Διάπλους» (video)

Διάπλους
10 Ιανουαρίου 2022 / 13:20

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και τη μονάδα απεξάρτησης «Διάπλους»

επισκέφθηκε το πρωί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο της ενημέρωσής του για τις Δομές Υγείας του νησιού. 
Συνοδευομένος από τον βουλευτή Κέρκυρας Αλέκο Αυλωνίτη και τα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, ο Ανδρέας Ξανθός ενημερώθηκε από τον επιστημονικά υπεύθυνο της μονάδας Ηλία Μιχαλαρέα για τα προβλήματα και τις ελλείψεις της δομής. 

Όπως εξήγησε ο κ. Μιχαλαρέας, η δομή παρέχει φροντίδα ψυχικής υγείας σε περίπου 120 ανθρώπους, με μόλις δύο γιατρούς και μια υπαλληλο στο διοικητικό τομέα. Εξέφρασε την ικανοποίηση του που η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίθηκε το 2019 στο αίτημα των Κερκυραίων να αποκτήσουν μονάδα απεξάρτησης. Πέραν αυτού, όπως τόνισε, δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα και όλη η διαχείριση γίνεται «εκ των ενόντων», όπως είπε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε ότι δεν έχουν γίνει προσλήψεις ούτε ενός συμβασιούχου, ενώ ένα μεγάλο μέρος των βοηθητικών εργασιών, αναλαμβάνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σε εθελοντική βάση.



Στην ενημέρωση του Α. Ξανθού συμμετείχε και εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του «Διάπλου» η οποία ανέφερε τον σημαντικό ρόλο που έχει η μονάδα απεξάρτησης, που αφορά νέους αλλά και μεγαλύτερους ανθρώπους, η οποία ωστόσο δεν έχει καμία στήριξη σε επίπεδο υποδομών από την πολιτεία. Η ίδια η μονάδα ανακαινίστηκε και επιπλώθηκε μάλιστα, με προσωπική εργασία και δωρεές, με εξαίρεση τρεις υπολογιστές που αγοράστηκαν πρόσφατα με έξοδα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Ο Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε ότι η πανδημία άφησε πίσω άλλες πολύ σημαντικές ανάγκες, οι οποίες μπήκαν σε δεύτερη μοίρα. «Πιστεύω ότι ο τομέας των εξαρτήσεων είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο υποτιμάται η ανάγκη παράλληλα με την πανδημία να υπάρχει φροντίδα υγείας και για όλες τις υπόλοιπες ασθένειες. Διότι και οι εξαρτήσεις παρέμειναν και πιθανότητα να επιδεινωθούν κιόλας, όπως συμβαίνει σε περιόδους κρίσεων. Ομοίως αναμένεται να αυξηθούν και οι παθήσεις ψυχικής υγείας σύμφωνα με τις μελέτες, άρα θα έπρεπε να υπάρχει πρόνοια και σε αυτόν τον τόμέα παράλληλα με τις μονάδες Covid και τις ΜΕΘ στα Νοσοκομεία. 

Θεωρώ ότι το έργο που κάνετε εσείς εκ των ενόντων με εθελοντές, επειδή είστε αφοσιωμένοι και το πονάτε είναι ξεχωριστό. Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα, έτσι κινούνται τα πράγματα, με το φιλότιμο και την αφοσίωση των πολιτών» πρόσθεσε ο Ανδρέας Ξανθός. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ