Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στον Περιφερειάρχη ο «Διάπλους» για το νέο νομοσχέδιο

Διάπλους
15 Φεβρουαρίου 2024 / 16:14

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Γιάννη Τρεπεκλή με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο της Μονάδας Απεξάρτησης του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» Ηλία Μιχαλαρέα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το απόγευμα της Τετάρτης ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο  της Μονάδας Απεξάρτησης του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» Ηλία Μιχαλαρέα και τα μέλη του  Δ.Σ. του Συλλόγου «ΔΙΑΠΛΟΥΣ».

Η συζήτηση εστιάστηκε στο νομοσχέδιο που προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή επιφέροντας ολιστικές αλλαγές τόσο στις δομές απεξάρτησης, όσο και στις δομές ψυχικής υγείας, προκαλώντας έντονο προβληματισμό και αντιδράσεις, στους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες δομές αλλά και στις οικογένειες των χρηστών που ακολουθούν προγράμματα απεξάρτησης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο επιστημονικά υπεύθυνος της μονάδας «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» του Γενικού Νοσοκομείου της Κέρκυρας Ηλίας Μιχαλαρέας τόνισε από την πλευρά του ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο αποδομεί το πανελλαδικό δίκτυο και τις διάφορες δομές που λειτουργούν με διάφορα προγράμματα απεξάρτησης και το οποίο έχει ουσιαστικά αποτελέσματα με αποτέλεσμα να συγκαταλέγεται σε ένα από τα σημαντικότερα διεθνώς.

Στην θέση τους δημιουργείται ένας ενιαίος φορέας ο ΕΟΠΑΕ (Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων) στον οποίο θα ενταχθούν και ιδιωτικές κλινικές και ΜΚΟ, με αποτέλεσμα να απολεσθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των προγραμμάτων απεξάρτησης.

Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών ελλοχεύει ο κίνδυνος τα άτομα που θέλουν να ενταχθούν σε προγράμματα απεξάρτησης να εξαναγκαστούν να φύγουν από την Κέρκυρα για να ενταχθούν σε προγράμματα σε άλλες πόλεις, για παράδειγμα στα Γιάννενα. Και για αυτό τον λόγο ζητούν να εξαιρεθεί ο «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γιάννης Τρεπεκλής τόνισε από την πλευρά του, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της αυτοδιοικητικής του πορείας, είτε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, είτε στο Δήμο Κερκυραίων και τον Ενιαίο Δήμο Κέρκυρας, πάντα προσέγγιζε τα ζητήματα αυτά με ιδιαίτερη ευαισθησία, γιατί τα ναρκωτικά και οι εξαρτήσεις είναι μια μάστιγα, όχι μόνο για τη νεολαία, αλλά για όλη την κοινωνία.

Παρά το γεγονός ότι αυτό το θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας, τείνει ευήκοα ώτα και αφουγκράζεται την αγωνία τόσο του επιστημονικού υπεύθυνου της μονάδας «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», όσο και των οικογενειών των ατόμων που βρίσκονται σε προγράμματα απεξάρτησης και των μελών του συλλόγου «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» και εκφράζει την στήριξη του στα δίκαια αιτήματα τους.