Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ή ταν ή επί τας

editorial
03 Ιανουαρίου 2022 / 21:50

Εν ολίγοις δεν χρειάζεται ο τετραγωνισμός του κύκλου για να καθιερωθεί ελάχιστη θητεία (και) εδώ για έναν έκαστο των νεοπροσλαμβανομένων στο ΕΣΥ με την προσήκουσα υποστήριξη ώστε να επιβιώνει ισοτίμως με τους συναδέλφους του στο Κέντρο και την αρωγή για την επιστημονική του ανέλιξη.

Η επιστολή του προέδρου της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ, με αφορμή τη διαμάχη που έχει ξεσπάει για το νοσοκομείο, φωτίζει την κύρια και ουσιαστική πτυχή του προβλήματος της υποστελέχωσης. Άλυτο πρόβλημα από πάντα, σχετίζεται με τη μέθοδο που ακολουθείται για την ικανοποίηση των αναγκών των δομών δημόσιας υγείας. Στην Κέρκυρα παίρνει διαστάσεις εξαιτίας της ακρίβειας και της έλλειψης υποδομών αλλά και άλλων επαγγελματικών κινήτρων.

Αξίζει να σημειωθεί αυτή η κατάσταση διότι υπογραμμίζει με έντονο και χαρακτηριστικό τρόπο την πεποίθηση γιατί ένας πλουτοπαραγωγικός τόπος, όπως η Κέρκυρα, αδυνατεί να λύσει στοιχειώδη προβλήματα ενώ τουλάχιστον αντικειμενικά οι πόροι δεν του λείπουν!

Είναι μάλλον πρόδηλο πως η λύση σκαλώνει στη μέθοδο που ακολουθείται ως προϊόν της πανταχού παρούσας πελατειακής μόλυνσης των σχέσεων και της συντεχνιακής διάβρωσης των εργασιακών επιδιώξεων. Ο πελατειακός χαρακτήρας, εγγενής στο ελληνικό εποικοδόμημα εδώ και τουλάχιστον 200 χρόνια, προκάλεσε εξ αντανακλάσεως τις συντεχνιακές συμπεριφορές και τα εξ' αυτών κεκτημένα, που αποτρέπουν εφαρμογές ορθολογισμού σαν εκείνες που θαυμάζονται (μάλλον υποκριτικά) σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εν ολίγοις δεν χρειάζεται ο τετραγωνισμός του κύκλου για να καθιερωθεί ελάχιστη θητεία (και) εδώ για έναν έκαστο των νεοπροσλαμβανομένων στο ΕΣΥ με την προσήκουσα υποστήριξη ώστε να επιβιώνει ισοτίμως με τους συναδέλφους του στο Κέντρο και την αρωγή για την επιστημονική του ανέλιξη. Εξυπακούεται η ενεργοποίηση της διαδικασίας αντικατάστασης του με το που πλησιάζει το τέλος της εδώ υποχρεωτικής παραμονής του.

Εάν η δημόσια, εθνική παιδεία λογίζεται δωρεάν, όσοι σπουδάζουν με αυτό ως δεδομένο, αποδέχονται την υποχρέωση τους, της ελάχιστης ανταπόδοσης του κόστους των σπουδών στον χρηματοδότη τους. Κι εκείνος δεν σταματάει να υποστηρίζει ό, τι τέλος πάντων επιστρέφει σ' αυτόν και λειτουργεί στο όνομά του.

Την παθολογία του συστήματος την γνωρίζουν όλοι, η αποκατάσταση δεν χρειάζεται μόνον λεφτά αλλά και διαφορετικό ήθος (σ.σ. πολιτικό βεβαίως) κι αυτό θα πρέπει να εννοεί ο πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ όταν επικαλείται την ανάγκη να δοθεί πολιτική λύση αντί της χρόνιας κομματικής επιδίωξης εντυπωσιοθηρίας.