Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλεξάκης: Με βαθιά λύπη και σεβασμό αποχαιρετούμε τον Κάρολο Παπούλια

Κάρολος Παπούλιας
28 Δεκεμβρίου 2021 / 09:43

Η Επτανησιακή Πρωτοβουλία με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Αλεξάκη για την απώλεια του Κάρολου Παπούλια:

Ο Κάρολος Παπούλιας υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της χώρας και απόδειξη προς τούτο, αποτελεί το γεγονός ότι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά με απόλυτο σεβασμό και συγκίνηση τον σπουδαίο αυτό άνδρα.

Συνέδεσε τη ζωή του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια και αξιοπρέπεια. Συμμετείχε στην Αντίσταση ενάντια στις δυνάμεις κατοχής και ανέπτυξε έντονη αντιδικτατορική δράση. Η πολιτική του πορεία επισφραγίστηκε με το ανώτατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο υπηρέτησε με το ήθος και την ακεραιότητα που πάντα τον διέκριναν.

Το όνομα του Κάρολου Παπούλια ήταν συνυφασμένο με την ενότητα και την διάθεση γεφύρωσης ιστορικών χασμάτων. Όπως η διαχείριση του Μεσανατολικού επί θητείας του στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου με δική του διαμεσολάβηση, Ελληνικά πλοία μετέφεραν τον ίδιο τον Γιάσερ Αραφάτ και εγκλωβισμένους μαχητές της παλαιστινιακής αντίστασης από την Τρίπολη του Λιβάνου.

Και φυσικά η υπογραφή του περίφημου Μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ, αποτελεί σταθμό στην επίτευξη σταθερότητας με την Τουρκία, το πρώτο διάβημα στην περίοδο της Μεταπολίτευσης, ενώ υποστήριξε σθεναρά και εργάστηκε αδιάκοπα στις προενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διπλωματική του δεινότητα, σε συνδυασμό με την φυσική ηρεμία και ευγένεια, ήταν καθοριστικής σημασίας για την διασφάλιση στενών σχέσεων της Ελλάδας με τις γείτονες χώρες, σε ταραγμένη μάλιστα περίοδο στο εσωτερικό βαλκανικών χωρών ή κρατών του αραβικού κόσμου. Και όμως οι ξένοι ομόλογοι του Κάρολου Παπούλια, ήταν πάντα πρόθυμοι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον προσηνή και οξυδερκή Έλληνα Υπουργό.

Οι Έλληνες θα τιμούν πάντα την μνήμη του Κάρολου Παπούλια, ενός ανθρώπου που υπηρέτησε άξια την πολιτική ζωή του τόπου και ήταν από τις τελευταίες εναπομείνασες προσωπικότητες που φέρνουν μνήμες ενός διαφορετικού πολιτικού εκτοπίσματος.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.