Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βάρελης: Στον αέρα το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» στη Βόρεια Κέρκυρα

Σπύρος Βάρελης
13 Δεκεμβρίου 2021 / 16:39

«Καταπέλτης» για τη Δημοτική Αρχή η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Ανακοίνωση του επικεφαλής της παράταξης "Βορράς Επανίδρυση" Σπύρου Βάρελη:

Δυστυχώς για την δημοτική αρχή του κ. Μαχειμάρη και ευτυχώς για την διαφάνεια και την ισονομία ήρθε η απόφαση του ΣΤ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συμβουλίου με την 438/2021 απόφαση του να επιβεβαιώσει περίτρανα όλες μας τις καταγγελίες για τον αντιδημοκρατικό και αδιαφανή τρόπο άσκησης της δημοτικής εξουσίας του.

Η υπόθεση αφορούσε τον προσυμβατικό έλεγχο που διενήργησε το Ελεγκτικό Συμβούλιο για τον διαγωνισμό της «Προμήθειας μηχανολογικού εξοπλισμού στον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας» από το πρόγραμμα ‘’Φιλόδημος ΙΙ’’ αξίας 1.700.000 ευρώ.

Ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή… Στις 5/10/2019 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Β.Κέρκυρας ομόφωνα αποφάσισε την αποδοχή της χρηματοδότησης των 2.000.000 ευρώ(με ΦΠΑ) του προγράμματος ‘’Φιλόδημος ΙΙ’’ και ανέβαλε σε επόμενη συνεδρίαση την απόφαση για τις προτεραιότητες των έργων και προμηθειών που θα επιλεγούν. Η αντιπολίτευση είχε προτείνει 1.000.000 ευρώ για τεχνικά έργα και 1.000.000 ευρώ για αγορά μηχανημάτων. Εκτός της ειλημμένης απόφασης για το έργο των 300.000 ευρώ για το Μέγα Υδρί δεν υπήρξε άλλη απόφαση του Δ.Σ. Ο κ.Μαχειμάρης, αυθαίρετα, όπως μας συνηθίζει συχνά, χωρίς απόφαση συγκεκριμένης κατανομής των πόρων από το Δ.Σ. στέλνει με απόλυτη μυστικοπάθεια δική του πρόταση στο Υπουργείο η οποία και γίνεται δεκτή τον Μάρτιο του 2020.

Σε έναν δήμο με 20 ημερήσιους τόνους απορρίμματα την χειμερινή περίοδο και 40 τόνους την θερινή ο κ.Μαχειμάρης επιλέγει να αγοράσει και άλλα 2 απορριμματοφόρα ενώ ήδη έχει 2 καινούργια για ανακύκλωση χαρτιού, 2 καινούργια για βιοαπόβλητα, 1 καινούργιο από τον ‘’Φιλόδημο Ι’’ και άλλα 10 απορριμματοφόρα της προηγούμενης περιόδου!

Από τότε έχοντας ‘’λερωμένη τη φωλιά του’’ καθυστερεί να κινήσει τις διαδικασίες για διαγωνισμό, αφού δεν υπάρχει απόφαση του Δ.Σ. για την έγκριση της συγκεκριμένης κατανομής των πόρων. Η αντιπολίτευση μπροστά στον φόβο να χαθεί το πρόγραμμα και η χρηματοδότηση, παρά τις διαφωνίες της για την κατανομή των πόρων μόνο σε αγορά μηχανημάτων και όχι σε τεχνικά έργα, ψηφίζει στην συντριπτική της πλειοψηφία την πρόταση της δημοτικής αρχής τον Μάρτιο του 2021, ένα χρόνο ακριβώς μετά από την υπουργική έγκριση της απόφασης ‘’μαϊμού’’ του δημάρχου.

Και ξεκινά ο διαγωνισμός 2 χρόνια, με μεγάλη καθυστέρηση, μετά από την απόφαση αποδοχής του από το Δ.Σ. με απόλυτη ευθύνη της ανεύθυνης δημοτικής αρχής. Και λόγω αυτής της απαράδεκτης καθυστέρησης αλλά και της φωτογραφικής προκήρυξης προς συγκεκριμένη μεγάλη εταιρεία εμπορικού κλάδου, χάθηκαν όλα τα απαραίτητα για τον δήμο μας τεχνικά έργα που πρότεινε η αντιπολίτευση. Και μαζί με αυτά κινδυνεύουν να χαθούν και όλα τα μηχανήματα, μέρος των οποίων θα ήταν πολύ χρήσιμα για τον δήμο μας (καταστροφέας, φορτηγά, εκσκαφείς κλπ).

Ήρθε λοιπόν να κάνει προσυμβατικό έλεγχο το ΣΤ’ κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η υπ’ αριθμ. 438 απόφαση του στις 15/11/2021 είναι ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ για την δημοτική αρχή!

1. Έλλειψη τεκμηρίωσης της σκοπιμότητας προμήθειας των μηχανημάτων για να εξακριβωθεί η ανάγκη αγοράς τους.

2. Παραβάσεις στον διαγωνισμό με ανάρτηση άλλων όρων στην δημοσίευση στο εθνικό επίπεδο και διαφορετικών όρων στην δημοσίευση στην εφημερίδα της Ευρωπαικής Ένωσης.

3. Έλλειψη αιτιολόγησης της βαθμολογίας των προσφορών.

4. Παραβίαση του άρθρου 75 του ν.4412/2016 για τους οικονομικούς όρους του διαγωνισμού, δείχνοντας ουσιαστικά ότι πρόκειται για φω τογραφική προκήρυξη που ευνοεί συγκεκριμένη μεγάλη εταιρεία εμπορίου μηχανημάτων.

5. Άνιση μεταχείριση των διαγωνιζομένων με επιλογή εταιρειών χωρίς να πληρούν ούτε καν τις τυπικές προυποθέσεις και τους όρους της προκήρυξης.

6. Αποκλεισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην προσπάθεια να ευνοηθεί συγκεκριμένη μεγάλη εμπορική επιχείρηση του κλάδου. Και αφού ο κ.Μαχειμάρης πιάστηκε με «την γίδα στην πλάτη» το Ελεγκτικό Συμβούλιο ακυρώνει τον διαγωνισμό.

Και αντί ο κ.Δήμαρχος να προκηρύξει άλλο διαγωνισμό, αλλάζοντας τους όρους της προκήρυξης σύμφωνα με την νομοθεσία για να προλάβει το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος και να μην χαθεί η χρηματοδότηση, επιλέγει να προσφύγει κατά της απόφασης του Ελεγκτικού Συμβουλίου.

Αντί να ζητήσει δημόσια συγνώμη για τις ύποπτες και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του, εμπλέκοντας επικίνδυνα και υπαλλήλους του Δήμου, αντί να τρέξει να προλάβει τις διαδικασίες για να μην χαθεί η χρηματοδότηση παίζει με τους ελεγκτικούς θεσμούς του κράτους.

Καλούμε τον κ.Μαχειμάρη και την δημοτική αρχή να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό με νόμιμους όρους και να επισπεύσει τις διαδικασίες για να μην χάσουμε το πρόγραμμα. Όσο για τον ίδιο τον αφήνουμε στην κρίση των δημοτών της Βόρειας Κέρκυρας.

Για την Δημοτική Παράταξη
ΒΟΡΡΑΣ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ

Ο επικεφαλής Σπύρος Βάρελης