Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προοδευτικές και συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις

Σπύρος Κροκίδης
13 Δεκεμβρίου 2021 / 11:48

Γράφει ο Σπύρος Κροκίδης

Η πανδημία, η τέταρτη επανάσταση και τα θέματα περιβάλλοντος έχουν αρχίσει και αποσυνθέτουν  τα στερεότυπα που διαχώριζαν τους προοδευτικούς από τους συντηρητικούς. 

Προοδευτική πολιτική κατά την άποψή μου, είναι εκείνη η οποία αντιλαμβάνεται τις παγκόσμιες αλλαγές στην τεχνολογία και την οικονομία και καθορίζει το νέο παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να εφαρμοστεί,  προκειμένου να βαδίσουμε με τολμηρά βήματα στις νέες νέες συνθήκες  που ήδη μας  έχουν χτυπήσει την πόρτα.
Στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό κυριάρχησαν επί δεκαετίες αυτά τα διλήμματα. Επικρατούσα άποψη μετά την μεταπολίτευση ήταν ότι η αριστερά είναι ο μόνος φορέας κοινωνικής ευαισθησίας και διεκδικούσε την ηγεμονία του προοδευτισμού.  Όμως «άλλα λένε τα γράμματα κι άλλα λένε τα πράγματα».

Να θυμηθούμε ένα απόσπασμα της ιδρυτικής Διακήρυξης της Νέας Δημοκρατίας. « Η ΝΔ είναι η πολιτική Παράταξη που ταυτίζει το Έθνος με τον λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την εθνική ανεξαρτησία με την λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό και την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη». Να θυμηθούμε επίσης ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγραφε «Ιδρυτική μας κατεύθυνση είναι να υπηρετούμε τα εθνικά συμφέροντα πέρα και πάνω από τις ετικέτες της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς».
Όλα αυτά θα μπορούσαν να γραφτούν σήμερα.

Πρόοδος δεν είναι να υπόσχεσαι σε κάποιον αμοιβές χωρίς να αξιολογείσαι. Αλλά να έχεις κίνητρα για να προοδεύεις στη ζωή σου. Δεν είναι πρόοδος να τάζεις ελεύθερη είσοδο στο Πανεπιστήμιο που συχνά ισοδυναμεί με ανεργία, αλλά να παρέχεις εξειδικευμένη δημόσια παιδεία που να μεταφράζεται τελικά σε καλές δουλειές.

Πρόοδος είναι το ψηφιακό κράτος που εξυπηρετεί αδιαμεσολάβητα, εύκολα και γρήγορα τον πολίτη εξοικονομώντας κόπο, χρόνο, χρήμα αλλά και κλείνοντας τις πόρτες σε ύποπτες συναλλαγές.
Πρόοδος είναι να αγκαλιάζεις την ατζέντα της προόδου, του μέλλοντος, Πράσινες πολιτικές, αυτό είναι πρόοδος.
Πρόοδος είναι η νταντά της γειτονιάς, η δίχρονη προσχολική αγωγή, το πώς θα στηρίξουμε τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν οικογένεια να μπορέσουν να ισορροπήσουν ανάμεσα στις υποχρεώσεις που έχουν στο σπίτι με την επιθυμία τους να εργαστούν και ταυτόχρονα φροντίζουν τα παιδιά τους.
Πρόοδος είναι η ψήφιση ειδικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των φαινομένων παρενόχλησης γυναικών στους χώρους εργασίας. Η επέκταση των γονικών αδειών 4 μηνών και στους δύο γονείς. Η άδεια πατρότητας 14 ημερών. Η επιδότηση από τον ΟΑΕΔ των 2 από τους 4 μήνες της γονικής άδειας. Το σχέδιο χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δημιουργία χώρων φύλαξης παιδιών σε 120 επιχειρήσεις. Οι ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.
 
Η χώρα γνώρισε, πλήρωσε και καταδίκασε τις ξεπερασμένες συνταγές του κράτους-αφέντη, που επιζεί μόνο για λογαριασμό του, επιβάλλοντας βαρείς φόρους στους πολίτες για να τους κάνει μετά ικέτες επιδομάτων από τα δικά τους χρήματα. Ταυτόχρονα, όμως, και δεσμώτες των κυβερνήσεων που τάχα τους ελεημονούν.

Όσοι επιμένουν ακόμα σε αυτές τις λογικές δεν έχουν καμία σχέση με την πρόοδο. Μπορεί στον τίτλο τους να βάζουν την ταμπέλα «Προοδευτική Συμμαχία» όμως παραμένουν οπισθοδρομική κομπανία.