Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μόνον δύο νέοι μόνιμοι γιατροί στο Νοσοκομείο Κέρκυρας από την αρχή της πανδημίας

ΕΓΕΣΥΚ
24 Nov 2021 / 15:01

Ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας για ό,τι (δεν) έχει γίνει για την αντιμετώπιση των αναγκών στο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα της Κέρκυρας

Από την αρχή της πανδημίας (περίοδος 1/1/20 έως 24/11/21) στο Νοσοκομείο υπηρετεί ο ίδιος απόλυτος αριθμός Ιατρών -ειδικοί, επικουρικοί, ειδικευόμενοι, ιδιώτες με μπλοκάκι. Έχουν γίνει 6 προκηρύξεις για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (7/2/20, 13/7/20, 21/9/20, Ν4690/21 186 κλίνες ΜΕΘ, 5/2/21, 7,9,21), έχοντας λάβει μέρος μόνο στις μισές διεκδικώντας 23 μόνιμες θέσεις ιατρικού προσωπικού.




Μόνον δύο νέοι μόνιμοι γιατροί

Από τις 23 αυτές θέσεις, η πραγματική ενίσχυση σε μόνιμους Ιατρούς, είναι 2 μόνο άτομα, οι υπόλοιπες θέσεις ή καλύφθηκαν από ήδη υπηρετούντες ή κρίθηκαν άγονες ή δεν έχει ολοκληρωθεί η κρίση τους ακόμα, ενώ οι θέσεις που έχουν κριθεί άγονες δεν έχουν επαναπροκηρυχθεί ακόμα.


Για την αντιμετώπιση της πανδημίας δημιουργήθηκαν ή ενεργοποιήθηκαν τα εξής τμήματα.

1) Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών COVID-19.
Καλύπτεται υπό την επίβλεψη των Πνευμονολόγων και στελεχώνεται μόνιμα από έναν επικουρικό ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ και από έναν επικουρικό ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ (ο οποίος και παραιτήθηκε) ενώ τις υπόλοιπες βάρδιες πλέων τις καλύπτουν ειδικευόμενοι και ειδικοί διάφορων ειδικοτήτων (οφθαλμίατροι , γυναικολόγοι, ουρολόγοι, δερματολόγοι), σύμφωνα με την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του ΔΣ (Θέμα 33 της 25ης συνεδρίασης στις 03.06.2021, κατόπιν της α.π. 418/01-06-2021 εισήγησης)

2) Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων. Καλύπτεται από τους Πνευμονολόγους του Νοσοκομείου, ενώ πρόσφατα η δύναμή της ουσιαστικά ανέβηκε στους 45 Νοσηλευόμενους έπειτα από τη συγχώνευση της πνευμονολογικής κλινικής με την παθολογική και καρδιολογική. Ο απόλυτος αριθμός των πνευμονολόγων που υπηρετούν μειώθηκε κατά 1, έπειτα από την αποχώρηση του ιδιώτη Ιατρού ενώ από τις 2 θέσεις που προκηρύχθηκαν, η μια θα κριθεί άγονη ενώ τη δεύτερη θα την καταλάβει ήδη υπηρετών Ιατρός.

3) Μονάδα Εντατικής Θεραπείας COVID-19. Δημιουργήθηκαν 7 κλίνες για περιστατικά COVID-19, οι οποίες προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες 5 που διέθετε το Νοσοκομείο. Το Ιατρικό προσωπικό που υπηρετεί εκεί (5 Ιατροί για 2 ΜΕΘ οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικό χώρο, με συνολικά 12 κλίνες -εκτός οποιασδήποτε λογικής ασφάλειας), όχι μόνο δεν έχει ενισχυθεί, αλλά ούτε καν έχει προκηρυχθεί μόνιμη θέση Ιατρού. Η αδιαφορία φαίνεται από την πρόσκληση ενδιαφέροντος για Επικουρικό Προσωπικό (Γ4α/Γ.Π.73056/20.11.2020, κοινή υπουργική απόφαση), στην οποία ζητούνται μεν 5 επικουρικοί Ιατροί για την ΜΕΘ, όμως με σύμβαση για έναν χρόνο αντί για 3 που έχει δικαίωμα να ζητήσει το Νοσοκομείο λόγω νησιωτικής περιοχής.

4) Εμβολιαστικό Κέντρο Έπειτα από το κλείσιμο του MEGA εμβολιαστικού κέντρου, επέστρεψε το εμβολιαστικό πρόγραμμα τόσο στο Νοσοκομείο όσο και στα Κέντρα Υγείας. Στις 23/11 πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο 698 εμβολιαστικές πράξεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν από την 25η Νοέμβριου με την προσθήκη περισσοτέρων εμβολιαστικών γραμμών. Αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο λειτουργούν 2 εμβολιαστικές γραμμές οι οποίες προσεχώς θα γίνουν 3, οι οποίες καλύπτονται από Ιατρούς κυρίως του Χειρουργικού Τομέα.

Για να λειτουργήσει

Για να μπορέσει το υποστελεχωμένο Νοσοκομείο να λειτουργεί κάτω από αυτές τις συνθήκες και εφόσον δεν έχει στελεχωθεί αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας, έχει προβεί στα εξής.

1. Αναστολή των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων (κατόπιν Α.Π. 806 11/11/21 εγγράφου του Διοικητή), στερώντας ουσιαστικά το δικαίωμα των πολιτών, στην ελεύθερη πρόσβαση στη Δημόσια και Δωρεάν υγεία, δημιουργώντας πολίτες 2 ταχυτήτων, χρησιμοποιώντας τους Ιατρούς στο εμβολιαστικό πρόγραμμα ή στα ΤΕΠ COVID.

2. Αναστολή στο 80% των τακτικών χειρουργείων για εξοικονόμηση “πόρων” με απόφαση της διοίκησης, (απόφαση προγενέστερης της οδηγίας της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας ΑΠ 907 21/11/21 στην οποία γίνεται λόγος για μείωση ΕΩΣ 80%), στερώντας την έγκαιρη αντιμετώπιση χρονιζουσών καταστάσεων οι οποίες με την πάροδο του χρόνου, μετά βεβαιότητας είτε θα επιδεινωθούν είτε ακόμα και θα αποβούν μοιραίες . Αλήθεια πόσοι καρκίνοι θα μείνουν αδιάγνωστοι η δε θα μπορέσουν να χειρουργηθούν;

3. Αναστολή αδειών των γιατρών και ενθάρρυνσή τους για υπερεφημέρευση μέσω οικονομικών κινήτρων για υπερεργασία. Πόσο ασφαλείς αισθανόμαστε όταν ζητάμε από έναν Ιατρό πχ ΜΕΘ, ΜΕΛ, κλπ να υπερεργαστεί, τη στιγμή που έχουν υπερδιπλασιαστεί οι κλίνες και οι ασθενείς, αγνοώντας τη συσσωρευμένη σωματική και πνευματική κόπωση δύο χρόνων πανδημίας;

4. Τοποθέτηση για την επείγουσα αντιμετώπιση Περιστατικών ύποπτων για COVID-19, ειδικοτήτων που υπηρετούν σε τομέα άσχετο με την Παθολογική ειδικότητα, θέλοντας μόνο να βουλώσουν τρύπες, αδιαφορώντας για το ουσιαστικό που είναι η διάγνωση και η αντιμετώπιση του ασθενή.

Καταγγέλλουμε:

1. Έλλειψη μέριμνας για ουσιαστική θωράκιση του ΕΣΥ.

2. Έλλειψη μέριμνας ώστε να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα για τη στελέχωση του Νοσοκομείου.

3. Το άξιας απορίας κλεισίματος του MEGA εμβολιαστικού κέντρου ειδικά εν αναμονή των επαναληπτικών δόσεων.

4. Τη μη ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

5. Τη μη διεκδίκηση μονίμων θέσεων Ιατρών στη δεύτερη και τρίτη προκήρυξη του 2020.

6. Την απουσία όλης της 6ης ΥΠΕ από την προκήρυξη θέσεων μονίμων γιατρών για τη στελέχωση των ΜΕΘ (Ν4690/21).

7. Την άρνηση ένταξης των γιατρών σε καθεστώς ενεργής ή μικτής εφημερίας όταν απασχολούνται απογευματινές ή βραδινές ώρες -σαββατοκύριακα -αργίες, όπως επίσης και μεγάλη καθυστέρηση στην αποζημίωση δεδουλευμένων πρόσθετων εφημεριών, πολλές από τις οποίες αφορούν απασχόληση στα εμβολιαστικά κέντρα, επαναφέροντας έτσι την απλήρωτη εργασία.

8. Την απουσία της σε ότι αφορά την προστασία των πλέων ευάλωτων ομάδων πληθυσμού (άστεγους-τοξικομανείς)

9. Την αδιαφορία για την ουσιαστική παροχή Υπηρεσιών Υγείας, αγνοώντας ότι θάνατοι δεν υπάρχουν μόνο από το COVID-19, αλλά και από την επιδείνωση άλλων παθήσεων, οι οποίες δυστυχώς σε ένα μονοθεματικό σύστημα υγείας είναι δύσκολο να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν .

10. Την εμμονή της κυβέρνησης να αρνείται να εντάξει τον ιδιωτικό τομέα, στον οποίο επιτρέπει σε συνθήκες πόλεμου να συνεχίζει να κερδοσκοπεί την ώρα που οι ασθενείς πεθαίνουν λόγω έλλειψης κλινών (διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ).

11. Δεν έχει υπάρξει αντικατάσταση 64 εργαζομένων που μπήκαν σε αναστολή στο νοσοκομειο, ενώ ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στην πρωτοβάθμια, όπου οι 3 εργαζόμενοι που μπήκαν σε διαθεσιμότητα στο Kέντρο Yγείας Κέρκυρας θέτουν εν αμφιβόλω τη διενέργεια εμβολιασμών κατά οίκων για τους πιο ευάλωτους, καθώς η αύξηση των εμβολιασμών στο κέντρο υγείας, θα απασχολήσει όλους τους εργαζόμενους, χωρίς καμία απόδοση ρεπό…

Καλή η συνέντευξη τύπου και τα επικοινωνιακά show, αλλά δε δεχόμαστε ότι έχει γίνει ό,τι ήταν δυνατό. Χρειαζόμαστε πράξεις και όχι λόγια. Το μόνο που μένει για να αποδείξουν την αναλγησία και την αδιαφορία τους, στην ανάγκη τους να υποστηρίξουν το success story αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι να πάρουν απόφαση άσχετες ειδικότητες να διακομίζουν βαρέως πάσχοντες ή διασωληνωμένους.