Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένωση Γονέων: Απαράδεκτο να πληρώνουμε για είδη ανάγκης στα σχολεία

Ένωση Γονέων
17 Nov 2021 / 08:41

«Το Υπουργείο και η Κυβέρνηση οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην τα μεταθέτουν όλα στην ατομική ευθύνη»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Να βάλουν το χέρι στην τσέπη καλούνται γονείς από ορισμένους διευθυντές σχολείων, επισημαίνει η Ένωση Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων, όσον αφορά σε είδη πρώτης στα σχολεία. «Αν το επιτρέψουμε αυτό», τονίζουν «σε λίγο θα μας ζητούν να πληρώνουμε για πετρέλαιο, ρεύμα κ.λπ»

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τις τελευταίες ημέρες γονείς από αρκετά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά μάς ενημέρωσαν ότι κάποιοι Διευθυντές ζητούν από τους γονείς να συνεισφέρουν, παίρνοντας στα σχολεία είδη πρώτης ανάγκης όπως νερά, χαρτιά κουζίνας ή υγείας, μπάλες, σαπούνια, αντισηπτικά, μωρομάντηλα κ.α.

Η απαίτηση αυτή εκ μέρους των Διευθυντών είναι απαράδεκτη! Οι γονείς επωμιζόμαστε καθημερινά ένα τεράστιο βάρος για την ανατροφή και τη μόρφωση των παιδιών μας, αφού βάζουμε βαθιά «το χέρι στην τσέπη» για φροντιστήρια, αθλητικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες, αλλά και για ζητήματα που άπτονται της υγείας των παιδιών.

Μάλιστα εν μέσω πανδημίας καλούμαστε να πληρώνουμε για τα επαναλαμβανόμενα rapid tests των παιδιών, όταν προκύπτουν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να πληρώνουμε και για είδη πρώτης ανάγκης που είναι ευθύνη του κράτους ή των Δήμων να τα καλύπτουν; Και μάλιστα σε μία χρονική στιγμή που η ακρίβεια και η ανεργία καλπάζουν, που οι οικογένειες στενάζουν κάτω από το βάρος των συνεπειών της πανδημίας.

Και είναι σαφές ότι αν επιτρέψουμε να γίνει η αρχή με τα είδη πρώτης ανάγκης, τότε σίγουρα στη συνέχεια θα κληθούμε να πληρώσουμε και για στεγαστικά ζητήματα, για πετρέλαιο, για ηλεκτροδότηση κ.α.

Έλεος πια! Το Υπουργείο και  η Κυβέρνηση οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην τα μεταθέτουν όλα στην ατομική ευθύνη! Ύστερα από ένα χρόνο τηλεκπαίδευσης για την οποία το Υπουργείο δε διέθεσε ούτε ένα ευρώ αλλά ο τεχνολογικός εξοπλισμός καλύφθηκε από τους γονείς, ύστερα από ενάμιση χρόνο πανδημίας που για τα σχολεία δεν υπήρξε καμία μέριμνα (αραίωση τμημάτων, επιπλέον προσωπικό καθαριότητας, προσλήψεις εκπαιδευτικών κλπ), τη στιγμή που τα σχολικά κτήρια καταρρέουν και η προσχολική αγωγή λειτουργεί σε κοντέινερς, είναι ανεπίτρεπτο να μη δίνονται κονδύλια για τη λειτουργία των σχολείων.

Καλούμε τους γονείς, τους Διευθυντές, τον ΣΕΠΕ και την ΕΛΜΕ να συντονίσουμε τη δράση μας και να διεκδικήσουμε από κοινού μέσα από αγωνιστικές πρωτοβουλίες να δοθούν έκτακτα κονδύλια για την οικονομική ενίσχυση των σχολείων, αλλά να υπάρξει και αύξηση του προϋπολογισμού για την Παιδεία.

Να μην ανεχτούμε, στο όνομα των κρίσιμων συνθηκών, να παγιωθεί η αντίληψη ότι τα σχολεία θα λειτουργούν με τη χρηματοδότηση των γονιών. Είναι χρέος μας προς τα παιδιά μας να διεκδικήσουμε Δωρεάν Δημόσια Παιδεία για όλους.