Επίκαιρη Ερώτηση Κ.Αρσένη για ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και ΣΜΑ

Επίκαιρη Ερώτηση Κ.Αρσένη για ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και ΣΜΑ

Ο ΧΥΤΑ, αν και κορεσμένος και "σφραγισμένος", εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως χώρος αποθήκευσης χιλιάδων τόνων δεματοποιημένων σκουπιδιών,

15
Νοεμβρίου / 2021

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επίκαιρη ερώτηση για τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρ.Αρσένης.

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής είχε  βρεθεί στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κέρκυρα, προκειμένου να πραγματοποιήσει  αυτοψία στις πληγείσες περιοχές από τον Μπάλλο.

Το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:
Βροχή έρχονται οι παραπομπές της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) στον τομέα του Περιβάλλοντος. Η τελευταία αποτελεί προειδοποιητική επιστολή ως προς τη μη ορθή εφαρμογή της Οδηγίας 1999/31/EK για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων και της Οδηγίας-πλαίσιο 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση απέτυχε να εξασφαλίσει επαρκείς εγκαταστάσεις επεξεργασίας, γίνεται ανεπαρκής χωριστή συλλογή όσον αφορά το γυαλί, τα μέταλλα και τα βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα, και το μεγαλύτερο μέρος των οργανικών αποβλήτων καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής χωρίς προηγούμενη σταθεροποίηση.

 
Μια περίπτωση που σίγουρα είχε στο μυαλό της η Ε.Ε. είναι ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου Κέρκυρας. Ο ΧΥΤΑ, αν και κορεσμένος και "σφραγισμένος", εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως χώρος αποθήκευσης χιλιάδων τόνων δεματοποιημένων σκουπιδιών, τα οποία δεν έχουν απομακρυνθεί, ούτε μετά την απόφαση για μεταφορά σκουπιδιών στην Κοζάνη (όπως και τα δέματα του ΧΥΤΥ Λευκίμμης).

Πριν λίγες μέρες είχαμε κατάρρευση του περιμετρικού τοιχίου Α’ κυττάρου ενώ ρυάκια και λίμνες στραγγιδίων ρέουν συνεχώς από τις αποθέσεις και μεγάλο μέρος αυτών καταλήγουν στη λίμνη Μπρετάνου, κατ' επέκταση στον υδροφόρο ορίζοντα.

Οι κάτοικοι του Τεμπλονίου έχοντας πάρει την πρωτοβουλία να κάνουν χημικές αναλύσεις στα νερά έχουν αποδείξει την ύπαρξη τοξικών βαρέων μετάλλων στα στραγγίσματα ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από τον Δημόκριτο για το εύρος της ρύπανσης στην περιοχή. Τον περασμένο μήνα το σωματείο «Παρατηρητήριο διαχείρισης απορριμμάτων Κέρκυρας» κατέφυγε σε καταγγελία προς τον εισαγγελέα για τέσσερις παραβιάσεις της κείμενης νομοθεσίας, ενώ αυτή τη βδομάδα επιβλήθηκε πρόστιμο στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας γιατί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης λειτουργεί χωρίς Άδεια Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και παρατηρήθηκαν προβλήματα ρύπανσης σε ένα έργο που ξεκίνησε τη λειτουργία του λίγους μήνες πριν.
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 
 
1. Δεσμεύεστε να ακυρώσετε την Υπουργική σας Απόφαση σχετικά  με την εναπόθεση απορριμμάτων σε εν εξελίξει έργο αποκατάστασης κυττάρων και μάλιστα ποσότητας μεγαλύτερης από το υπολογισμένο διαθέσιμο χώρο του υπό αποκατάσταση ΧΥΤΑ; Ποιες ενέργειες έγιναν για την απομάκρυνση των παρανόμως εναποτεθειμένων χύδην απορριμμάτων και δεμάτων στην περιοχή; Ποιες ενέργειες έχουν γίνει συνολικά για να προχωρήσει η ανακύκλωση στο νησί και να μειωθούν τα απορρίμματα;   
 
2. Δεσμεύεστε να ακυρώσετε τη χωροθέτηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Δήμου Νότιας Κέρκυρας που βρίσκεται κοντά στο Τεμπλόνι, σε απόσταση 50 μέτρα από τα σπίτια αλλά και τη νομιμοποίηση της μεταφόρτωσης των απορριμμάτων ενός Δήμου να λαμβάνει χώρα σε άλλον όμορο Δήμο; 
Ο ερωτών Βουλευτής
 
 
Κρίτων Αρσένης