Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο «Σμαραγδένιος Κόσμος» αποκαλύπτεται αύριο στην Αναγνωστική Εταιρεία

Σμαραγδένιος Κόσμος
23 Nov 2023 / 12:42
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Η Κερκυραία Ενδοκρινολόγος Λένα Κούστα μιλάει στην "Ε" για την πρώτη συγγραφική της απόπειρα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο αναγνωστικό κοινό αποκαλύπτεται την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου ο «Σμαραγδένιος Κόσμος» της Κερκυραίας Ενδοκρινολόγου Λένας Κούστα. Πρόκειται για την πρώτη συγγραφική της απόπειρα μέσα από ένα μυθιστόρημα που ανήκει στην λογοτεχνία του φανταστικού με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας.

Το βιβλίο παρουσιάζεται αύριο στις 8 το βράδυ σε εκδήλωση που διοργανώνει η Ιατροχειρουργική Εταιρεία Κέρκυρας στην Αναγνωστική Εταιρεία. Η παρουσίασή του θα γίνει από τον νευρολόγο- συγγραφέα Κώστα Σπίγγο, ενώ θα μιλήσει και η ίδια η συγγραφέας. 

Η συγγραφέας μιλάει στην "Ε"

-Προ ημερών κυκλοφόρησε στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία ο «Σμαραγδένιος Κόσμος», ένα μυθιστόρημα που ανήκει στην λογοτεχνία του φανταστικού με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας. Είναι ένα μυθιστόρημα που φέρνει τους ήρωες αντιμέτωπους με τους ίδιους τους εαυτούς  τους. Ποιο ήταν το κίνητρο για να προχωρήσετε στη συγγραφή του και ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες;

Το κίνητρο για την συγγραφή αυτού του βιβλίου ήταν η επαφή μου με ορισμένες εντυπωσιακές εξελίξεις των τελευταίων ετών στην μοριακή βιολογία και στην ιατρική έρευνα. Χρησιμοποίησα αυτές τις γνώσεις και τις έντυσα με ένα χιτώνα φαντασίας πλάθοντας  φανταστικούς κόσμους, όπου οι ήρωες ερευνούν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους. Οι ήρωες κινούνται πέρα από τα τετριμμένα και δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους και τις δυνατότητές τους σε ένα μυστηριακό περιβάλλον. Το βιβλίο δείχνει την ανάγκη του ανθρώπου για εξερεύνηση του εαυτού του, των δυνατοτήτων του και των ορίων του.

-Με το βιβλίο αυτό συστήνεστε στο αναγνωστικό κοινό για πρώτη φορά με την ιδιότητα της συγγραφέως. Τι ήταν αυτό που σας γοήτευσε κατά τη διαδικασία συγγραφής του βιβλίου και πόση προσπάθεια απαιτήθηκε για την ολοκλήρωσή του;

Με γοήτευσε η επαφή με την ίδια την ιστορία, η οποία από ένα σημείο και μετά με ‘καθοδηγούσε’ με ένα τρόπο αυτενεργό για να γράψω τη συνέχεια. Ξεκινούσα να γράψω χωρίς να ξέρω πολύ καλά τι θα επακολουθήσει, αλλά το ίδιο το βιβλίο σε ορισμένες περιπτώσεις μου υπαγόρευε την ροή. Ο κόπος που απαιτήθηκε ήταν μεγάλος, γι’αυτό και το βιβλίο γράφτηκε στον μόνο χρόνο που είχα ελεύθερο τα τελευταία χρόνια, την εποχή της πανδημίας. Ολοκληρώθηκε σχεδόν όλο το βιβλίο σε δυο μήνες και απαίτησε την πλήρη αφοσίωσή μου για πολλές ώρες την μέρα.

-Τι σχόλια σας έχουν κάνει για το βιβλίο σας; Σας ενδιαφέρει η κριτική και κατά πόσο αυτή μπορεί να είναι δημιουργική;

Καθώς το βιβλίο δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα στα βιβλιοπωλεία, τα σχόλια προς το παρόν έχουν γίνει μόνο από ένα στενό κύκλο φίλων, οπότε για την ώρα είναι μόνο ευνοϊκά. Ανυπομονώ να δω την απήχηση που θα έχει το βιβλίο στο ευρύτερο κοινό. Η κριτική θα βοηθήσει και φαντάζομαι να αποβεί δημιουργική, καθώς το κείμενο ελπίζω να διαβαστεί από διαφορετικούς ανθρώπους.

-Αν και το βιβλίο σας κυκλοφόρησε μόλις πριν λίγες ημέρες, έχετε σκεφτεί το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

Το βιβλίο σε διάφορα σημεία αφήνει αιχμές για συνέχεια. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα προσχέδιο στο μυαλό μου.  Όμως θα περιμένω να δω την έκβαση αυτής της προσπάθειας. Παρόλη την επιθυμία μου για συνέχεια, η παράμετρος χρόνος είναι ιδιαιτέρως καθοριστική και η καθημερινότητα τελικά θα καθορίσει τι μέλλει γενέσθαι.

Περίληψη βιβλίου

Σ’ έναν αόρατο κόσμο παράλληλο προς τη Γη, τον Σμαραγδένιο Κόσμο, ο σαγηνευτικός και μυστηριώδης Σαιρμέν, που κατέχει γνώσεις και μυστικά, ετοιμάζει ένα εργαστήριο εκλέπτυνσης των ανθρώπινων σωμάτων και των ανθρώπινων συνειδήσεων. Καθώς ο πλανήτης Γη απειλείται από τις λανθασμένες επιλογές των κατοίκων του, μια νέα φυλή ανθρώπων ετοιμάζεται να ξεκινήσει από εκεί για να αλλάξει τον ρου της Ιστορίας.

Μια παρέα από τέσσερα νεαρά κορίτσια κι ένα αγόρι θα κληθούν να ταξιδέψουν στον Σμαραγδένιο Κόσμο για να συνδράμουν στις προσπάθειές του. Εκεί θα ανακαλύψουν μυστήρια των πλανητών και θα συναντήσουν σημαντικές παρουσίες που ρυθμίζουν τη ζωή στη Γη, των οποίων την ύπαρξη αγνοούσαν.

Κυρίως όμως θα έρθουν αντιμέτωποι με τον ίδιο τους τον εαυτό, το παρελθόν τους και ίσως και το μέλλον τους, καθώς στον Σμαραγδένιο Κόσμο ο χρόνος συμπυκνώνεται. Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν είναι απρόσμενες. Θα τα καταφέρουν άραγε, και με ποιο τίμημα;

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Η Λένα Κούστα γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Τελείωσε την Ιατρική σχολή στο Εθνικό και Καποδιστρικό Παν/ο Αθηνών. Ξεκίνησε την ειδικότητά της στην Ενδοκρινολογία στην Ελλάδα και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St. Mary's – τμήμα του Imperial College του Λονδίνου.  Παράλληλα ολοκλήρωσε την διδακτορική της διατριβή στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Στην συνέχεια εργάστηκε σαν κλινικός ερευνητής - επίτιμος επιμελητής στο ίδιο νοσοκομείο του Λονδίνου, όπου παρέμεινε συνολικά 8 χρόνια.
Σήμερα εργάζεται σαν ιδιώτης Ενδοκρινολόγος στη Κέρκυρα.  Από τον 2009 έως σήμερα διδάσκει σαν συνεργάτης στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ με θέμα ‘Έρευνα στην γυναικεία αναπαραγωγή’.
Η Κα Κούστα έχει ασχοληθεί με την επιστημονική έρευνα και έχει δημοσιεύσει ερευνητικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά καθώς και κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία μαζί με ξένους και Έλληνες ερευνητές.
Ο Σμαραγδένιος κόσμος είναι το πρώτο της μυθιστόρημα και ανήκει στην λογοτεχνία του φανταστικού. Πηγή έμπνευσης για να γραφτεί το βιβλίο αυτό αποτέλεσαν πρόσφατα επιτεύγματα της μοριακής βιολογίας.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.