Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε άθλια κατάσταση το κτίριο του παιδικού σταθμού και του νηπιαγωγείου Περιβολίου

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
09 Nov 2021 / 15:55

Την άμεση επέμβαση για την επίλυση καίριων ζητημάτων απαραίτητων για την καθημερινή λειτουργία των σχολικών μονάδωΝ ζητούν γονείς και κηδεμόνες των δυο σχολείων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε άθλια κατάσταση βρίσκονται οι κτιριακές υποδομές, όπου συστεγάζεται ο παιδικός σταθμός και το νηπιαγωγείο Περιβολίου. 34 παιδάκια ηλικίας από 2,5-5 ετών φιλοξενούνται εν έτη 2021 σε ένα χώρο που σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει σε σύγχρονο διδακτήριο.

Παρότι μάλιστα το ζήτημα είναι γνωστό από τους αρμοδίους και πέρσι ο ΣΥΚΟΙΠΑ Κέρκυρας, υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με τον δήμο Νότιας Κέρκυρας, ώστε οι Τεχνικές Υπηρεσίες να αναλάβουν την σύνταξη μελέτης για τις επισκευαστικές εργασίες που απαιτούνται, ωστόσο  εκκρεμεί η εκπονησή της με αποτέλεσμα, ένα χρόνο μετά να μην έχει γίνει τίποτα για την αποκατάσταση των ζημιών και την βελτίωση των κτιριακών υποδομών.


 
Επιστολή
Στο «πόδι» βρίσκονται γονείς, που ζητούν με επιστολή τους προς τον ΣΥΚΟΙΠΑ Κέρκυρας (πρώην Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας Κέρκυρας) και το Δήμο Νότιας Κέρκυρας την άμεση επέμβαση για την επίλυση καίριων ζητημάτων απαραίτητων για την καθημερινή λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Μάλιστα πριν ένα μήνα γονείς και κηδεμόνες των δυο σχολείων πραγματοποίησαν αυτοψία, παρουσία του Προέδρου της κοινότητας Περιβολίου, όπου με την καθοδήγηση και ενημέρωση του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού αποτύπωσαν την υφιστάμενη κατάσταση εστιάζοντας σε 30 σημεία που αφορούν ζητήματα ασφάλειας, σωστής εκπαίδευσης και υγιεινής.

Η εικόνα
Σοβάδες που έχουν αποκολληθεί στο σύνολο των τοίχων του διδακτηρίου, κουφώματα που χρειάζονται ολική αντικατάσταση, ξύλινο πάτωμα που έχει διαβρωθεί και έχει τρύπες σε πολλά σημεία, σιφώνια βουλωμένα, βρύσες που στάζουν, καζανάκια τουαλέτας που δεν λειτουργούν, προαύλιος χώρος με χαλικόστρωση, αντί για τεχνητό χλοοτάπητα, ειδικά στα σημεία παιχνιδιού των μαθητών, όπου υπάρχουν λακκούβες με λιμνάζοντα νερά, σάπιες πόρτες και παράθυρα, βοηθητικό δωμάτιο για την ξεκούραση των μαθητών, τοίχοι και έπιπλα σε άθλια κατάσταση, σώματα θέρμανσης σκουριασμένα και που υπολειτουργούν, σπασμένα κεραμίδια στην στέγη, απ΄ όπου υπάρχει διαρροή και έντονη ύπαρξη μούχλας σε όλο το σχολικό χώρο αποτυπώνουν ένα μέρος της ζοφερής πραγματικότητας για τα 12 νήπια και τα 22 παιδάκια του παιδικού σταθμού, η οποία περιγράφεται αναλυτικά στην επιστολή γονέων μετά την προσωπική τους αυτοψία στο χώρο.


 

«Η κατάσταση του κτιρίου και των βοηθητικών επίπλων, με εξαίρεση τις αίθουσες διδασκαλίας, είναι το λιγότερο αποκρουστικές αλλά κυρίως επικίνδυνες και δεν αρμόζει ούτε στην εποχή μας αλλά προπάντων δεν αρμόζει στο χώρο που απευθύνεται και στον σκοπό το οποίο επιτελείται εντός αυτού. Στην κουζίνα του παιδικού σταθμού η κατάσταση όχι μόνο είναι απαράδεκτη αλλά και άκρως επικίνδυνη για το προσωπικό και τους μαθητές, καθώς πέφτουν μεγάλα και βαριά κομμάτια σοβά. Ο χώρος ξεκούρασης για τα παιδιά του ολοήμερου έχει καταργηθεί, γιατί είναι ακατάλληλος και οι μαθητές βάζουν τα στρωματάκια τους στην κύρια αίθουσα διδασκαλίας. Το σκέπαστρο της βεράντας σάπισε και έπεσε. Η γενική εικόνα εσωτερική αλλά και εξωτερική του κτιρίου είναι επιεικώς απογοητευτική και δεν παραπέμπει σε καμία περίπτωση σε σχολικές μονάδες», αναφέρει στην «Ε» ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου Περιβολίου Δ. Νότιας Κέρκυρας, Σταμάτης Κουλούρης επισημαίνοντας ότι με τις φιλότιμες προσπάθειες του Προέδρου της Κοινότητας Περιβολίου Β.Κουλούρη επιδιορθώθηκαν μερικώς, κάποιες ανάγκες του κτιρίου, όπως οι τουαλέτες αλλά και ορισμένες υδραυλικές εργασίες μέχρι να επιληφθούν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι.





50.000 ευρώ

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΣΥΚΟΙΠΑ Κέρκυρας Μαρία Ζερβού, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες, καθώς ο Σύνδεσμος εξασφάλισε από πέρσι κονδύλι 50.000 ευρώ για επισκευαστικές εργασίες και προχώρησε σε σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον δήμο Νότιας Κέρκυρας, προκειμένου να αναλάβουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες την σύνταξη της μελέτης.

«Ο Σύνδεσμος με ενέργειές του εξασφάλισε από πρόγραμμα 50.000 ευρώ, ώστε να γίνουν οι παρεμβάσεις μέσω της προγραμματικής σύμβασης που υπογράψαμε πέρσι με τον Δήμο Νότιας Κέρκυρας. Περιμένουμε να εκτελέσουνε κι εμείς να πληρώσουμε», ανέφερε στην «Ε» η κ.Ζερβού διευκρινίζοντας ότι αν χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις στο νηπιαγωγείο, αυτές θα πρέπει να γίνουν από τον Δήμο νότιας Κέρκυρας. Αύριο μάλιστα η κ.Ζερβού έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον δήμαρχο Κώστα Λέσση για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση.



Στο μεταξύ ένα χρόνο μετά η εικόνα του κτιρίου παραμένει η ίδια. «Όλοι μας λένε ότι έχουμε δίκιο και ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες, αλλά ούτε και το πιο απλό δεν έγινε, όπως να πέσει χαλίκι στην αυλή του σχολείου. Υπάρχουν λακκούβες και όταν βρέχει γεμίζουν με νερά που μένουν για μέρες και τα παιδιά ακόμα κι αν έχει καλό καιρό δεν μπορούν να βγουν έξω για να παίξουν», διευκρίνισε ο κ.Κουλούρης.


 
Δεν είναι αρμοδιότητά μας
Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Γιώργος Σαγιάς, στον προαύλιο χώρο του κτιρίου πρέπει να τοποθετηθεί νέα περίφραξη, καθώς η υφιστάμενη είναι διαλυμένη, καθώς επίσης χλοοτάπητας και χαλικόστρωση, να πραγματοποιηθούν ελαιοχρωματισμοί τόσο στο κτίριο όσο και στα καλοριφέρ που είναι σκουριασμένα αλλά και να αντικατασταθούν τα επιχρίσματα και τα κουφώματα και να επισκευαστεί η στέγη.

«Επισκέφθηκα πέρσι τον χώρο, είδα τα προβλήματα και όταν επιχειρήσαμε να λύσουμε κάποια θέματα μέσω της σχολικής επιτροπής η Υπηρεσία μας ενημέρωσε ότι δεν ήταν δυνατόν, διότι το νηπιαγωγείο φιλοξενείται στον παιδικό σταθμό και δεν έχουμε αρμοδιότητα εκεί», ανέφερε ο κ.Σαγιάς, προσθέτοντας ότι αναμένεται να κινήσει διαδικασίες για την στέγαση του νηπιαγωγείου σε νέο χώρο.
 


Σύμφωνα πάντως με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Νότιας Κέρκυρας Νίκο Κουρτέση, η Τεχνική Υπηρεσία βρίσκεται στην διαδικασία σύνταξης της μελέτης, ώστε βάσει αυτής να γίνουν οι απαιτούμενες επισκευαστικές εργασίες από ανάδοχο εργολάβο. 
 
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ