Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κρ. Αρσένης: Ζήτησε την άμεση χρηματοδότηση των δήμων που επλήγησαν αφήνοντας εκτός τον Κεντρικό δήμο (video)

Κρίτων Αρσένης
22 Οκτωβρίου 2021 / 14:27

Μνημείο παρανομίας ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή πρώτα.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αυτοψία σε περιοχές που επλήγησαν από το καταστροφικό πέρασμα του «Μπάλλου» στην Κέρκυρα πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτωνας Αρσένης, ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα την διήμερη επίσκεψή του στο νησί των Φαιάκων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής ο βουλευτής αναφερόμενος στο μέγεθος των καταστροφών ζήτησε την εγρήγορση της κυβέρνησης τονίζοντας ότι είμαστε στην αρχή της περιόδου των βροχοπτώσεων και ήδη τα έργα υποδομής είναι λαβωμένα και τα ποτάμια πληγωμένα.



Ο κ. Αρσένης ζήτησε την άμεση στήριξη και την χρηματοδότηση των δήμων που δεν έχουν τους πόρους, εξαιρώντας ωστόσο αυτόν της Κεντρικής Κέρκυρας, καθώς όπως είπε, έχει στα ταμεία του αδιάθετους πόρους, ύψους 1 εκατ.ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και 17 εκατ. ευρώ αποθεματικό!

Όπως τόνισε, άμεσα αναμένεται το ΜέΡΑ 25 να καλέσει τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση, προκειμένου να τον δεσμεύσουν δημόσια και να απαντήσει πως θα λυθεί το πρόβλημα και πως θα αποφευχθεί μελλοντική καταστροφή. «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήρθαν για να μείνουν και είναι πλέον κανονικότητα. Δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε αλλά ξέρουμε ότι θα έρχονται με μεγαλύτερη συχνότητα», σχολίασε ο ίδιος.

Ο κ.Αρσένης κάλεσε να αξιοποιηθεί από τα δημοτικά συμβούλια, ο χάρτης της Πυροσβεστικής με τα ρέματα για κίνδυνο πλημμύρας, ώστε να γίνεται ο προγραμματισμός των έργων που πρέπει να γίνουν αλλά και η συχνή παρακολούθηση της εξέλιξης τους.

Μνημείο παρανομίας

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, που τον παρομοίωσε με τον ΧΥΤΑ Φυλής, χαρακτήρισε τον χώρο μνημείο παρανομίας με απανωτά σηκώματα στα υφιστάμενα κύτταρα που αδειοδοτούνται με μικρές επεκτάσεις της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, χωρίς να υπάρχει στην ουσία καινούρια περιβαλλοντική αδειοδότηση. Τόνισε ότι είναι απαραίτητο να γίνεται τοπική διαχείριση απορριμμάτων ξεχωριστά από τον κάθε δήμο, επισημαίνοντας την σημασία της ανακύκλωσης για την μείωση του όγκου των σκουπιδιών αλλά και την αναγκαιότητα της διαλογής στην πηγή. Διαφορετικά όπως είπε ο χώρος του ΧΥΤΑ θα μείνει για πάντα, για δεκαετίες επί δεκαετιών.

Ερημίτης

Ο κ. Αρσένης βρέθηκε μαζί με τα μέλη της παράταξης Βασίλη Καββαδία και Λίτσα Αλεξάκη στην περιοχή του Ερημίτη χαρακτηρίζοντας τεράστια την επερχόμενη καταστροφή στην περιοχή από τις ιδιωτικές επενδύσεις. Όπως είπε, το ΜέΡΑ 25 βρίσκεται από την αρχή στο πλευρό του Κινήματος εναντίον της ιδιωτικοποίησης του Ερημίτη με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και συνεχή στήριξη του αγώνα τους. Εκτίμησε δε ότι η περιοχή λόγω των δυναμικών κινητοποιήσεων δεν θα ιδιωτικοποιηθεί, όπως σχεδιάζεται.

Αντίστοιχα για τη λίμνη Αντινιώτη αναφέρθηκε στην επιτυχία του Κινήματος για την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος σε πείσμα της διοίκησης που προσπαθεί και αδειοδοτεί επιβαρυντικά έργα για το περιβάλλον και τα οποία ακυρώνονται το ένα μετά το άλλο. Όπως είπε και εκεί το ΜέΡΑ 25 θα σταθεί αρωγός σε αυτόν τον αγώνα.

Σχολική στέγη

Τέλος, όσον αφορά την σχολική στέγη χαρακτήρισε αδιανόητο να υπάρχουν κοντέινερ στο δήμο Κεντρικής Κέρκυρας στις μέρες μας, όταν υπάρχουν δημόσια κτίρια, τα οποία καταρρέουν, ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν για την στέγαση των σχολείων από την στιγμή μάλιστα που ο δήμος διαθέτει αποθεματικό στα ταμεία του.

Όπως είπε, αντί για μεγάλα πρότζεκτ στην Κέρκυρα θα πρέπει κανείς να δει τις πραγματικές ανάγκες αυτού του τόπου που είναι η ενίσχυση βασικών έργων υποδομών, όπως πεζοδρόμια στους δρόμους, οδικό δίκτυο, ποδηλατόδρομοι κα. «Δεν μπορώ να καταλάβω πως ένας πλεονασματικός δήμος δεν επενδύει σε τέτοια έργα στο κομμάτι που του αντιστοιχεί», επισήμανε προσθέτοντας ότι όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση των μαρινών θα έπρεπε να παραμείνουν στη δημόσια διαχείριση.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ