Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το «τελευταίο αντίο» του δημοτικού συμβουλίου στον ΣΥΔΙΣΑ Κέρκυρας

ΣΥΔΙΣΑ
29 Σεπτεμβρίου 2021 / 13:51

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ενημερωτικού χαρακτήρα είναι η παρουσίαση από τη Δήμαρχο Μερόπη Υδραίου της έκθεσης απογραφής

των περιουσιακών στοιχείων του υπό κατάργηση Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) Κέρκυρας. Λόγω των αρχικών αντιδράσεων της δημοτικής Αρχής, η διαδικασία ολοκληρώνεται με ένα περίπου χρόνο καθυστέρησης. Σύμφωνα με το κατασταστικό του διάδοχου σχήματος -του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων- τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του ΣΥΔΙΣΑ μεταβιβάζονται στο νέο φορέα.

Το κεφάλαιο του ΣΥΔΙΣΑ έκλεισε και με τη «βούλα» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της 10/9/2021, της "Διαπιστωτικής πράξης κατάργησης του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Κέρκυρας, καταγραφής των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων του καταργούμενου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Κέρκυρας και περιέλευσης αυτών στον Ειδικό Περιφερειακό Διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων". 

Επισημαίνεται ότι όλες οι συμβάσεις που αφορούν αποκομιδή, εναπόθεση, μεταφόρτωση και μεταφορά των απορριμμάτων καθώς και τα ακίνητα, υποδομές εξοπλισμός και μέσα που αφορούν την προαναφερόμενη διαδικασία δεν μεταφέρονται στον νέο Φορέα, αλλά μεταφέρονται στον οικείο Δήμο στη χωρική και εδαφική έκταση και αρμοδιότητα όπου βρίσκονται.

Από τη δημοσίευση αυτής της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Ειδικός Περιφερειακός Διαβαθμιδικός ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, θεωρείται καθολικός διάδοχος στην κινητή και ακίνητη περιουσία του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων Ν. Κέρκυρας που περιέρχεται σε αυτόν και υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις αυτών.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο

Εγγεγραμμένη ως πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της 29/9/21, η έκθεση που αποτελείται από 68 σελίδες, συντάχθηκε από την Επιτροπή Καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων του καταργούμενου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Κέρκυρας. Στόχος να αποτυπωθεί όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία, η οποία παραδίδεται στον Ειδικό Περιφερειακό Διαβαθμιδικό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ ) Ιονίων Νήσων.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται ο ισολογισμός, γενική εκμετάλλευση και αποτελέσματα χρήσεως έτους 2020, αναλυτικός πίνακας των εκτελεσμένων, των ενεργών συμβάσεων ή των προς συμβασιοποίηση έργων, προμηθειών και υπηρεσιών αλλά και ο απολογισμός δραστηριοτήτων για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Κέρκυρας, στα πλαίσια τόσο του ΠΕΣΔΑ Ιονίων Νήσων όσο και της ισχύουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Αποκατάσταση χώρου τριών κυττάρων

Όσον αφορά την αποκατάσταση συνολικά του χώρου των τριών κυττάρων, όπως αναφέρεται, το έργο έχει ολοκληρωθεί κατά 90% και έπεται η αποπεράτωση του το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι η σύμβαση κατασκευής του έργου υπογράφηκε στις 2-7-2019 για ποσό 2.805.000 ευρώ και Φ.Π.Α. 673.200 ευρώ, ενώ η προθεσμία περαιώσεως του έργου ορίσθηκε σε εννέα μήνες και ύστερα από την Απόφαση του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Κέρκυρας παρατάθηκε έως την 31-12-2020. Οι τεχνικές παρεμβάσεις και οι εργασίες που εκτελέστηκαν για την αποκατάσταση των υπό μελέτη Κυττάρων Β’ και Γ’ του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου Δ. Κέρκυρας αφορούν:
Χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης και εξομάλυνσης του ανάγλυφου των κυττάρων Β’ και Γ’
Έργα αντιστήριξης του αποκατεστημένου αναγλύφου περιμετρικά των κυττάρων Β’ και Γ’ (οπλισμένη γη, συρματοκιβώτια)
Έργα τελικής κάλυψης των κυττάρων Β’ και Γ’
Έργα οδοποιίας
Έργα διαχείρισης στραγγισμάτων
Έργα διαχείρισης βιοαερίου
Έργα διαχείρισης ομβρίων
Έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης ΧΥΤΑ
Έργα υποδομής (αποξήλωση ασφάλτου υφιστάμενης οδού, στεγανοποίηση περιοχής συναρμογής, τροποποιήσεις δικτύων ΗΜ)
Έργα πρασίνου και άρδευσης
Παράλληλα με την ολοκλήρωση των περιμετρικών τοιχίων του Β και Γ κυττάρου έγινε νέα ογκομέτρηση του αποκατεστημένου ΧΥΤΑ. Εξ αιτίας της εξαιρετικής συμπύκνωσης εκτιμήθηκε ότι ο κενός/διαθέσιμος όγκος εντός του ΧΥΤΑ - σε σχέση με τον εγκεκριμένο τελικό όγκο στην τροποποιημένη οριστική μελέτη και την τροποποιημένη ΑΕΠΟ - είναι της τάξης των 25.000 m3, γεγονός που θα δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής περαιτέρω ποσότητας περίπου 50.000 m3 απορριμμάτων. Το έργο της ολοκλήρωσης κατασκευής των τοιχίων βρίσκεται σε ποσοστό του 95%.

Μεταφορά στην Κοζάνη
Επιπλέον ολοκληρώθηκε η σύμβαση της υπηρεσίας με τίτλο «ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΣΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΓΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙ.ΑΔΥ.ΜΑ. ΑΕ» (Αρ. ΣΥΜΒΑΣΗΣ 918/9-7-2020), ενώ από 1-8-2021 ξεκίνησε η υπηρεσία με τίτλο «Μεταφόρτωση και Μεταφορά Α.Σ.Α. του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων στην ΜΕΑ Κοζάνης για την επεξεργασία από την ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε.» για δύο χρόνια με προαίρεση για έναν ακόμη χρόνο. Σε αυτή την υπηρεσία ο ανάδοχος έχει κατασκευάσει και λειτουργεί τον ΣΜΑ του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων.

Εργοστάσιο απορριμμάτων
Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά του ιστορικού για την «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΑΣΑ) ΚΕΡΚΥΡΑΣ», εκτιμώμενης αξίας 44.299.484,90 ευρώ πλέον ΦΠΑ, με κατάληξη το «πάγωμα» της διαδικασίας, λόγω ψήφισης του άρθρου 93 Ν. 4685/2020 και δημιουργίας του νέου φορέα.
Σημειώνεται ότι η εγκατάσταση θα κατασκευαστεί στην θέση Ακροκέφαλος Τεμπλονίου, σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 115,51 στρεμμάτων.

ΧΥΤΥ Κέρκυρας
Αναφορικά με τις μελέτες ωρίμανσης για τη δημιουργία νέου ΧΥΤΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ως συνοδό έργο για την ΟΕΔΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ διευκρινίζεται ότι έχει υπογραφεί και εκτελείται σύμβαση με την εταιρεία ΕΠΤΑ Α.Ε συνολικού ποσού 591.659,48 ευρώ.
Η χρηματοδότηση (με όποιο προϋπολογισμό προκύψει από την μελέτη) της κατασκευής του έργου του νέου ΧΥΤΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ είναι εξασφαλισμένη από το ΥΜΕΠΕΡΑ ως συνοδό έργο του εργοστασίου., ενώ η ολοκλήρωση του έργου και η λειτουργία του ορίζεται μέχρι τέλους του 2022. Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί:

-Η τροποποίηση ΜΠΕ ( αρ. πρ. 1860/28-11-2018 ) στην Αποκ. Δ. Πελλοπονήσου – Δυτικής Ελλάδος – Ιονίου για την αδειοδότηση των παραπάνω έργων με αρ. 87932/19/14-6-2019 απόφαση( ΑΔΑ 6ΘΕΠΟΡ1Φ-ΞΑΙ ).

-Η υπ’ αρ. 43862/18113/7-6-2019 χωροθέτηση ΟΕΔΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ από την  αρμόδια δ/νση της Π.Ι.Ν .

-Η υπ’ αρ. 91050/37933/29-4-2020 απόφαση από την  αρμόδια δ/νση της Π.Ι.Ν . η χωροθέτηση του νέου ΧΥΤΥ στην ΟΕΔΑ Κ. Κέρκυρας.
ΧΥΤΥ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (περιοχή ΜΙΣΟΡΑΧΙΑ Λευκίμμης)

Όπως επισημαίνεται έχουν εκδοθεί απορριπτικές αποφάσεις του ΣΤΕ στην προσφυγή των κατοίκων Λευκίμμης τόσο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΧΥΤΥ όσο και για την προσωρινή εναπόθεση των δεμάτων υπολείμματος στο κύτταρο του ΧΥΤΥ.

Συμβάσεις

Τέλος, όπως ρητώς αναφέρεται όλες οι συμβάσεις που αφορούν στην αποκομιδή, εναπόθεση, μεταφόρτωση και μεταφορά των απορριμμάτων καθώς και τα ακίνητα, υποδομές εξοπλισμός και τα μέσα που αφορούν την προαναφερόμενη διαδικασία δεν μεταφέρονται στο νέο φορέα αλλά μεταφέρονται στο Δήμο στην χωρική και εδαφική έκταση και αρμοδιότητα όπου βρίσκονται.