Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αλλαγή σκυτάλης αύριο στη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων

ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων
06 Φεβρουαρίου 2024 / 10:17
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Στο ΣτΕ προσέφυγαν κατά της απόφασης της ΕΑΔΗΣΥ τα τρία υποψήφια σχήματα για το εργοστάσιο απορριμμάτων της Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Ιονίων Νήσων καλούνται να εκλέξουν, αύριο, Τετάρτη, οι μέτοχοι του Φορέα στην 1η τακτική Γενική Συνέλευση για το 2024.

Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στις Αλυκές Ποταμού. Η συνέλευση έχει ως μοναδικό θέμα την εκλογή του νέου εφταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου, μετά την αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση της Περιφέρειας. Την πρόσκληση υπογράφει η απελθούσα Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και πρώην Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα, η οποία πρόκειται να παραδώσει τα ηνία στον νέο Πρόεδρο του Φορέα, τον Γιάννη Τρεπεκλή.

Ποιοι περιφερειακοί σύμβουλοι ορίστηκαν

Στο μεταξύ, ήδη με απόφαση του νέου Περιφερειάρχη ορίστηκαν ως μέλη του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων (βάσει σχετικής εγκυκλίου του ΥΠΕΣ), οι δυο περιφερειακοί σύμβουλοι που θα μετέχουν πλην του ιδίου, στην συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Πρόκειται για τον Αντιπεριφερειάρχη Μικρών Νησιών και Ενδοπεριφερειακών Συγκοινωνιών Σπύρο Αργυρό από την παράταξη του Περιφερειάρχη και την Κατερίνα Μοθωναίου από την παράταξη της Ρόδης Κράτσα. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μοθωναίου διατηρούσε την ιδιότητα του μέλους και στο απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο.

Στη γενική συνέλευση αναμένεται να παραστούν οι δήμαρχοι των Ιονίων Νήσων ή οι εκπρόσωποί τους. Ο Δήμος Κ. Κέρκυρας θα εκπροσωπηθεί από τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Σπύρο Νεράντζη. Τελευταία στιγμή, βάσει των δεδομένων, θα αποφασιστεί το πρόσωπο που θα παρευρεθεί από το Δήμο Ν. Κέρκυρας, όπως τόνισε στην «Ε» ο Δήμαρχος Β. Χειμαριώτης.

Ο Δήμος Β.Κέρκυρας θα λάβει μέρος με τον Δήμαρχο Γ. Μαχειμάρη με αναπληρώτρια τη Σπυριδούλα Κόκκαλη, ενώ ο Δήμος Παξών θα εκπροσωπηθεί από τον Δήμαρχο Σπύρο Βλαχόπουλο.

Υπενθυμίζεται ότι στον ΦΟΔΣΑ συμμετέχουν οι 11 Δήμοι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με ποσοστό 60% και η ΠΙΝ με ποσοστό 40%. Το εφταμελές Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τον Περιφερειάρχη,  δυο περιφερειακούς συμβούλους, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη προέρχονται από τους Δήμους της ΠΙΝ, βάσει ποσόστωσης.

Στο ΣτΕ το Εργοστάσιο Απορριμμάτων

Από τα πρώτα ζητήματα πάντως που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το νέο ΔΣ είναι η υπόθεση με το εργοστάσιο απορριμμάτων της Κέρκυρας μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) της Ανεξάρτητης Αρχής Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) έκανε δεκτές και τις τρεις προδικαστικές προσφυγές των ενδιαφερόμενων ενώσεων εταιρειών, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου που θα κατασκευάσει το έργο, να σταματήσει για ακόμη μια φορά.

Ήδη οι ενώσεις εταιρειών έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της ΕΑΔΗΣΥ, με την τύχη πλέον του διαγωνισμού να κρίνεται στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι για το έργο της κατασκευής του εργοστασίου απορριμμάτων της Κέρκυρας είναι οι:

«ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ INTRAKAT - T & T KATAΣKEYEΣ A.E»,

«ENΩΣH OIKONOMIKΩN ΦOPEΩN HΛEKTΩP - W.A.Τ.Τ ΜΕΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» και

«ENΩΣH ETAIPEIΩN TEPNA ENEPΓEIAKH A.B.E.T.E. - MEΣOΓEIOΣ A.E.

Μετά την νέα εμπλοκή που έχει προκύψει, δεν αποκλείεται πάντως το θέμα να συζητηθεί άτυπα στην αυριανή γενική συνέλευση, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για το έργο που έχει δημοπρατηθεί για τρίτη φορά, μετά το «ναυάγιο» των προηγούμενων διαγωνισμών. 
 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.