Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απάντηση στον Σπύρο Βάρελη από τον αντιδήμαρχο Καθημερινότητας Βόρειας Κέρκυρας

Νίκος Μουζακίτης
28 Σεπτεμβρίου 2021 / 12:32

Μια αναγκαία απάντηση στο δελτίο Τύπου του επικεφαλής του συνδυασμού «Βορράς Επανίδρυση» Σπύρου Βάρελη, από τον Αντιδήμαρχο καθημερινότητας Νίκο Μουζακίτη αλλά και εύλογα ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις.

Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε το Δελτίο Τύπου του επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας  «ΒΟΡΡΑΣ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ»  Σπύρου Βάρελη κι αναρωτηθήκαμε  τι θέλει να πει ο ποιητής, ο οποίος «φευ» έφυγε και με αναπάντητα ερωτήματα, που  σίγουρα δε θα είχε αν δεν ακολουθούσε την προσφιλή μέθοδο τόσο του έτερου της αντιπολίτευσης  κ. Σπ. Ασπιώτη όσο και κάποιων γραφικών τύπων -με γλώσσα χαμαιτυπείου -εκείνη της άτακτης φυγής με τη μέθοδο, ήλθαν, είδαν, απήλθαν.

Κι όχι μόνο υιοθετεί τον τρόπο φυγής αλλά υιοθετεί αφού αναπαράγει στο κείμενο του τον «πολιτισμό» των ύβρεων . Στο σύνολό του το δελτίο τύπου αποτελεί μνημείο ψεύδους, συκοφαντίας, εντροπής  και ασχετοσύνης.

Έτσι σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη για την κοινωνία, όπου δυστυχώς τα φαινόμενα παραπληροφόρησης και λαϊκισμού ανθούν… με απώτερο στόχο την μικροπολιτική εκμετάλλευση κάθε θέματος, θεωρούμε σκόπιμο να απαντήσουμε, όχι ως απολογία στον συντάκτη (τη έπαρση και την αλαζονεία του οποίου αφήνουμε στην κρίση των συμπολιτών μας), αλλά ως ανάγκη για τη σωστή ενημέρωση των συμπολιτών μας.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η βασική αρχή για να προχωρήσει έργα ένας Δήμος είναι οι ολοκληρωμένες μελέτες που έχει, μόλις αναλάβαμε- μετά την εντολή στις εκλογές του 2019 των πολιτών της Βόρειας Κέρκυρας- τη διοίκηση του Δήμου , ψάξαμε να βρούμε ποιες μελέτες υπάρχουν  για να δούμε σε πιο στάδιο ευρίσκονται ούτως ώστε να τις συνεχίσουμε ή να τις επικαιροποιήσουμε κ.λ.π.

Ο, τι χρειαζόταν δηλαδή για να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα. Με δομένη την υφιστάμενη κατάσταση στις κοινότητες και τους οικισμούς  πρώτο μέλημα μας οι μελέτες που αφορούσαν βιολογικούς σταθμούς και έργα αποχετεύσεων.
Σημειωτέον, ότι  δεν μας παραδόθηκε καμία μελέτη.
Ψάχναμε στις υπηρεσίες , στα γραφεία, στα υπόγεια, στα παλιά δημαρχεία. Όσον αφορά στην πολύπαθη μελέτη του βιολογικού του Αγίου Γεωργίου , με πληροφόρηση από τον πρόεδρο της κοινότητα ΠΑΓΩΝ οτι υπάρχει από το 2010 ολοκληρωμένη μελέτη για εγκατάσταση εργοστασίου επεξεργασίας υγρών αποβλήτων  κ.λ.π, μετά από έρευνες , τα τεύχη της  ανευρέθηκαν   σε διάφορα μέρη. Στη ΔΙΑΔΕΥΑΔΚ βρήκαμε μέρος της με σχέδια και τοπογραφικά. Στις τεχνικές υπηρεσίες του ενιαίου Δήμου την ολοκληρωμένη μελέτη σε ηλεκτρονική μορφή σε USB (στικάκι). Στην ΠΙΝ την περιβαλλοντική μελέτη.

Αλλά «άλλαι αι βουλαί» του  Δήμου Βόρειας Κέρκυρας «άλλαι αι βουλαί» των καρεκλοκένταυρων της προηγούμενης περιόδου. Ανακαλύψαμε λοιπόν πως η περιβαλλοντική μελέτη είχε λήξει από το 2017 και κανείς δεν έκανε την απλή κίνηση της επικαιροποίησης και εφαρμογή ευνοϊκής ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Αποτέλεσμα αυτού, τώρα να χρειάζεται καινούργια περιβαλλοντική μελέτη, με σημαντικότερη αλλαγή στην αντιπλημμυρική μελέτη του χειμάρρου που χρησιμοποιείται ως φυσικός αποδέκτης μετά το τρίτο στάδιο επεξεργασίας και απολύμανσης των λυμάτων.

Το άλλο θέμα που προέκυψε και ανακαλύφθηκε πολύ πρόσφατα αφορούσε στο γεγονός ότι η μελέτη που κόστισε 250.000,00 € είχε υπόλοιπο χρέους στην μελετητική ομάδα 170.000,00 €.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω και με το γεγονός ότι η περιβαλλοντική μελέτη παρασύρει και τη μελέτη εγκατάστασης , κρίθηκε σκόπιμη μια διαβούλευση με τον μελετητή  του 2010 (που του οφείλεται πολύ μεγάλο ποσό)   με συγκεκριμένες λίγες  παρουσίες για εκτίμηση της υφισταμένης κατάστασης και τρόπου επίλυσης.

Κι εκεί πριν ξεκινήσει η συζήτηση βρεθήκαμε σε μια καλοστημένη  επίθεση στο πρόσωπο του Δημάρχου- που με ψυχραιμότερη τώρα την κρίση μας- την εκλαμβάνουμε σαν άμυνα με τη μέθοδο της  επίθεσης για να αποπροσανατολιστεί η συζήτηση ,να προκαταληφθούν οι συμμετέχοντες και βέβαια να μην ακουστούν οι αλήθειες για τις εγκληματικές αμέλειες, τα ιστορικά λάθη  δέκα χρόνων αιρετών με θέσεις ευθύνης  και «εξαπτέρυγων».

• Την προηγούμενη περίοδο  μέχρι τις εκλογές 2019 οι κ.κ Ασπιώτης Σπυρίδων  , Σαούλος Ανδρέας, Ρούσσινος Κων/νος , Ασπιώτης Ευγένιος είχαν θέσεις ευθύνης στον πρώην  Δήμο Αγίου Γεωργίου ενώ ο κ. Βάρελης ήταν  δημοτικός σύμβουλος Δήμου Κέρκυρας την περίοδο 2010-2014 και την περίοδο 2015 έως 2019 σημαντικό στέλεχος της τοπικής πολιτικής ηγεσίας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης  .
• Τι ενέργειες έκαναν για την ύδρευση-αποχέτευση  της περιοχής μας;
• Τι ενέργειες έκαναν για να ενταχθεί η μελέτη των 250 χιλ. σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα;
• Τι ενέργειες έκαναν για να αποφευχθεί η λήξη της περιβαλλοντικής μελέτης, που τώρα θα ξαναεκπονηθεί και ξαναπληρωθεί  ;
• Τι ενέργειες έκαναν μέσα στα δέκα χρόνια για πληρωθεί η μελετητική ομάδα ;
• Τι ενέργειες έκαναν οι αντιδήμαρχοι και οι εκλεγμένοι σύμβουλοι από το Βορρά την περίοδο του ενιαίου Δήμου για το θέμα της περιοχής Αγίου Γεωργίου;
• Που ήταν οι εκπρόσωποι των φορέων Αγίου Γεωργίου δέκα χρόνια και τώρα όλα τους φαντάζουν περίεργα και σε καθυστέρηση;
• Γιατί ενώ ο προϋπολογισμός του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας  προέβλεπε σε κωδικό την πληρωμή συγκεκριμένου μελετητή που έκανε τον έλεγχο  , η αντιπολίτευση με τη  εναλλακτική πρόταση της άλλαξε τον τίτλο και χρειάζονται άλλες διαδικασίες μ αποτέλεσμα να μη μπορεί να πληρωθεί; Ήταν εσκεμμένη κίνηση για να εκτεθεί η δημοτική αρχή;

Με δεδομένο δε το μεγάλο διαχρονικό πρόβλημα ύδρευσης στη Βόρεια Κέρκυρα, ποια η αντίδραση της προηγούμενης δημοτικής αρχής που αριθμούσε πλειάδα στελεχών σε θέσεις ευθύνης  όταν το ζωτικής σημασίας έργο των  φραγμάτων για την περιοχή και ολόκληρη την Κέρκυρα, αφαιρέθηκε από το μεγάλο πίνακα έργων και αντ αυτού κατατμήθηκε σε τρείς φάσεις και υποβλήθηκε από το Υπουργείο αίτημα χρηματοδότησης προς ΕΠΠΕΡΑΑ, ύψους 49 εκ. ευρώ για υλοποίηση έργων ύδρευσης ΜΟΝΟ ΓΙΑ Κεντρική και Νότια Κέρκυρα, ενώ δε συμπεριελήφθησαν αλλά  απαξιώθηκαν πλήρως οι ανάγκες της Βόρειας Κέρκυρας; Πού ήταν όλοι τότε οι  λαλίστατοι τώρα  που «κόπτονται τάχα»  για το καλό της περιοχής μας;

Όλα και όλοι όμως έχουν ονοματεπώνυμο. Όλα είναι οργανωμένα και έχουν συγκεκριμένο σκοπό. Να μη γίνει και να μην προχωρήσει  και τώρα τίποτα στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας. Να επικρατήσει “ακαμψία” –«απραξία» έργων. Αν πραγματικά νοιαζόταν για τον τόπο τους θα κάθονταν ν ακούσουν, να συσκεφτούν , να συνεργαστούν για να εξευρεθεί λύση, όπως έμειναν οι υπόλοιποι. Αλλά η φυγή είναι εύκολη … Κι όποιος δεν θέλει «να ζυμώσει για να παραχθεί ψωμί», ασχολείται με μικροπολιτικές ζυμώσεις για την παραγωγή αναθυμιάσεων και προκαλεί θορύβους για να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του.

Συγκρουόμαστε με αυτές τις νοοτροπίες που εκφράζουν συγκριμένα πρόσωπα με συγκεκριμένες τακτικές .Ο κόσμος θέλει άλλο ύφος πολιτικής. Θέλει να απεγκλωβιστεί από τους αεριτζήδες…
Κι επειδή όλοι γνωριζόμαστε με τα μικρά μας ονόματα στο τόπο μας, σας κοιτάω στα μάτια και σας λέω μόνο τούτο:  Με όποιον τρόπο και να κάνετε το λογαριασμό σας η ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕΓΑΛΗ!!!
Όλα τα υπόλοιπα που γράφετε είναι κακοήθειες και μάλλον γίνονται   για εσωτερική εκτόνωση.
Ας μην περισσεύει  άλλο  η εμπάθεια , ο μηδενισμός, η υποκρισία  και η ειρωνεία …
Ας έχουμε αυτοσυγκράτηση, σεβασμό  και έλεγχο.
Γίνετε   επιτέλους αντιπολίτευση … μη δημιουργείτε  «θεματάκια» μήπως και καταφέρετε να ξεπεράσετε την πολιτική ανυπαρξία σας.

Κι όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας….
Αφενός  «ΜΗΝ ΚΤΥΠΑΣ ΤΗΝ ΚΟΥΦΑΛΑ ΤΟΥ ΔΕΝΔΡΟΥ, ΘΑ  ΒΓΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ  ΜΥΡΜΗΓΚΟΥΣΕΣ  & ΘΑ ΣΕ ΦΑΝΕ»… όπως για παράδειγμα που είναι το πλήρως εξοπλισμένο  ασθενοφόρο του Δήμου Θιναλίων (σημειωτέον ότι το ασθενοφόρο του πρώην  Δήμου Εσπερίων λειτουργεί και προσφέρει) ή το όχημα της  κινητής βιβλιοθήκης μαζί με τα βιβλία που πληροφορίες λένε ότι ξεπουλήθηκαν  αντί πινακίου φακής για παλιοσίδερα…. αφετέρου η ιστορία γράφεται από τους παρόντες  και για να γράψεις ιστορία σε έναν τόπο πρέπει πρώτα να τον γνωρίσεις , να τον αγαπήσεις και να δουλέψεις γι’ αυτόν. Κάτι που δεν συμβαίνει με εσάς .
Ο Δήμαρχος και η Δημοτική αρχή ΑΛΛΑΖΟΥΝ  τη Βόρεια Κέρκυρα και αυτό δεν μπορείτε εσείς όλοι να το χωνέψετε με τίποτα. Οι δημότες όμως καταλαβαίνουν ότι πλέον ο Δήμος κυβερνάται σοβαρά, υπεύθυνα και αποτελεσματικά, για το ασφαλές και ελπιδοφόρο μέλλον των πολιτών και αυτό αρκεί....
Κλείνοντας, σας υπενθυμίζω ότι είμαστε υποχρεωμένοι από τους θεσμικούς μας ρόλους όχι μόνο να συνυπάρξουμε αλλά να συνεργαζόμαστε για το καλό του τόπου μας.