Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στα Γιάννενα για επισκευή δυο από τα ασθενοφόρα της Κέρκυρας

ΕΚΑΒ
20 Σεπτεμβρίου 2021 / 14:50
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Οδεύουμε στα δυο χρόνια και ακόμη να γίνει ο διαγωνισμός για τα 9 ασθενοφόρα στα Ιόνια Νησιά

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την ώρα που οι τραγικές ελλείψεις του ΕΚΑΒ Κέρκυρας έχουν χτυπήσει «κόκκινο», η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια 9 ασθενοφόρων στα Ιόνια Νησιά, (εκ των οποίων δυο οχήματα και μια κινητή μονάδα προορίζονται για την Κέρκυρα) εξακολουθεί να εκκρεμεί παρότι έχουν παρέλθει σχεδόν δυο χρόνια από την ένταξης της σχετικής πράξης στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων (31-10-2019).

Ο απρόσμενος θάνατος του συμπολίτη μας Στράτου Ταγκατίδη το περασμένο Σάββατο και η καθυστέρηση εμφάνισης του ασθενοφόρου, επανέφεραν στο προσκήνιο τις σοβαρές αδυναμίες του ΕΚΑΒ Κέρκυρας. Και ενώ το σοκ από τη συγκεκριμένη απώλεια ήταν μεγάλο, οι εργαζόμενοι υπενθυμίζουν ότι πολλοί ακόμα άνθρωποι έχουν φύγει, χωρίς οι θάνατοί τους να παίρνουν μεγάλες διαστάσεις.  

Σημειώνεται ότι η πρόσκληση για την ένταξη της πράξης «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 5 ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ 4Χ2 ΚΑΙ 4 ΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, με προϋπολογισμό 737.800 ευρώ είχε βγει επί Περιφερειακής Αρχής Γαλιατσάτου, ωστόσο εντάχθηκε με την αλλαγή διοίκησης στην ΠΙΝ από την Ρόδη Κράτσα στις 31-10-2019. Έκτοτε ωστόσο, η διαγωνιστική διαδικασία που έχει ως τελικό δικαιούχο της πράξης το ΕΚΑΒ, εκκρεμεί εδώ και δυο σχεδόν χρόνια.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Κώστας Ζορμπάς που μέχρι πρότινος διαχειρίζονταν το χαρτοφυλάκιο της Δημόσιας Υγείας ξεκαθαρίζει ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι στις αρμοδιότητες της ΠΙΝ αλλά σε εκείνες του ΕΚΑΒ! Ενώ και στη συλλυπητήρια ανακοίνωσή της για τον 57χρονο επιχειρηματία, η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα «δείχνει» το ΕΚΑΒ για την όποια καθυστέρηση έχει σημειωθεί: «Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει θέσει πρόγραμμα ΕΣΠΑ στη διάθεση του ΕΚΑΒ για προμήθεια εννέα (9) ασθενοφόρων. Ζητούμε να το αξιοποιήσει άμεσα το ΕΚΑΒ, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση να εξοπλίσει με όλα τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ. Εμείς θα είμαστε αρωγοί και ενεργητικοί εταίροι, όπως πάντα, για τις μεγάλες ανάγκες της υγείας και της προστασίας της ζωής», επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

6 ασθενοφόρα, δυο εκτός λόγω βλαβών

Αν και συνολικά υπάρχουν έξι αυτοκίνητα, διευκρινίζεται ότι υπάρχουν ανά βάρδια δύο ή τρία πληρώματα, δηλαδή δύο ή τρία διαθέσιμα ασθενοφόρα. Αυτή την στιγμή ωστόσο λόγω βλαβών, τα δυο βρίσκονται εδώ και ένα μήνα περίπου στα Γιάννενα για επισκευή.

Ακόμη μια πληγή για το τοπικό ΕΚΑΒ, καθώς η επισκευή και η συντήρησή τους γίνεται εκτός του νομού και χιλιόμετρα μακριά. Η παρουσία μοτοσυκλέτας ταχείας ανταπόκρισης θα μπορούσε να αποβεί σωτήρια, ώστε διασώστες να παράσχουν πρώτες βοήθειες, σε περίπτωση περιστατικού που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι το Νοσοκομείο. Ωστόσο τέτοιος σχεδιασμός δεν υπάρχει.

Το καλοκαίρι του 2019 ήταν η τελευταία φορά που εμφανίστηκε μοτοσικλετιστής του ΕΚΑΒ στους δρόμους της Κέρκυρας, παρότι μάλιστα είχαν γίνει και οι απαιτούμενες ενέργειες για την φιλοξενία των ΕΚΑΒιτών σε ακίνητο ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου, το οποίο ανακαινίστηκε από το Επιμελητήριο Κέρκυρας, με απόφαση του δ.σ, μέλος του οποίου ήταν ο Στράτος Ταγκατίδης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, βάσει μελετών, συστήνεται ανά 25.000 κατοίκους να υπάρχει ένα ασθενοφόρο. Ενώ για να θεωρείται πλήρως επανδρωμένο χρειάζεται 12 διασώστες. «Σύμφωνα με τον πληθυσμό της Κέρκυρας χρειαζόμαστε περισσότερα ασθενοφόρα ειδικά το καλοκαίρι, λόγω του τουρισμού που ο πληθυσμός αγγίζει τις 400.000 από 110.000 κατοίκους το χειμώνα. Κανονικά θα έπρεπε να έχουμε στη διάθεσή μας 5 οχήματα ανά βάρδια, ενώ εμείς λειτουργούμε με 2-3 χειμώνα καλοκαίρι», επισημαίνει στην «Ε» ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κέρκυρας Χρήστος Κυπριώτης τονίζοντας ότι σε περίπτωση που κάποιο όχημα χαλάσει δεν υπάρχει εφεδρικό και η δύναμη αυτομάτως μειώνεται.

4 εργαζόμενοι σε αναστολή

Παράλληλα όπως αναφέρει ο κ. Κυπριώτης το ΕΚΑΒ Κέρκυρας έχει αποδυναμωθεί επικίνδυνα. 29 άτομα όλα κι όλα για τρεις βάρδιες σε 24ωρη βάση, καλούνται να διαχειριστούν τις ανάγκες που προκύπτουν, ωστόσο απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον ακόμη 15-20. Η προκήρυξη ωστόσο για την πρόσληψη προσωπικού δεν έχει βγει ακόμη.

Μάλιστα καθότι 4 εργαζόμενοι έχουν μπει σε αναστολή εργασίας, ο Τομέας Λευκίμης δεν έχει κάλυψη για 12 ημέρες τον μήνα και τα περιστατικά εξυπηρετούνται από την βάση της Κέρκυρας με ό,τι αυτό σημαίνει για την διακομιδή ενός περιστατικού. «Όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα του ΕΚΑΒ Κέρκυρας, ωστόσο δεν υπάρχει κρατική βούληση για την επίλυσή τους. Είμαστε κι εμείς μια δημόσια Υπηρεσία και χρειαζόμαστε στήριξη. Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο δεν δίνεται χέρι βοηθείας», ανέφερε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Παπαευσταθίου έδωσε την διαβεβαίωση σε πρόσφατη συνάντησή του με το Σωματείο ότι η επόμενη προκήρυξη μόνιμου προσωπικού θα αφορά 20 θέσεις για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ Κέρκυρας

Απινιδωτές

Σύμφωνα με εργαζομένους του ΕΚΑΒ αγκάθι αποτελεί και η έλλειψη απινιδωτών σε κεντρικά σημεία της πόλης και σε πολυσύχναστες παραλίες, όπως η Γλυφάδα, το Μπαρμπάτι, ο Κοντογυαλός και η Παλαιοκαστρίτσα. Αυτή την στιγμή έχουν τοποθετηθεί δυο στο κέντρο της πόλης, ένας στην Ανουντσιάτα με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κέρκυρας και ένας στο Πενταφάναρο κατόπιν ενεργειών του Επιμελητηρίου. Ωστόσο απαιτούνται τουλάχιστον 4 ακόμη. Σημειώνεται ότι το κόστος κυμαίνεται από 1.200-1.500 ευρώ, διαθέτει φωνητικές οδηγίες και είναι εύκολο στη χρήση, ενώ σε περίπτωση που κάποιος σύλλογος, Φορέας θέλει να εκπαιδευθεί στην χρήση μπορεί να καταθέσει σχετικό αίτημα στο ΕΚΑΒ. 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.