Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πού είναι το πρόβλημα για την ΠΙΝ;

Ελίνα Λάσκαρι
06 Σεπτεμβρίου 2021 / 16:32

Κατ΄ αρχήν, η Εθνική Παλαιοκαστρίτσας, που κατασκευάζεται όπως όλοι ξέρουμε από το ΄90, προέβλεπε δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Γράφει η Ελίνα Λάσκαρι

Η μέθοδος της αντιμετώπισης των προβλημάτων δια της κατάργησής τους είναι νομίζω ελληνική πατέντα. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση εφαρμογής της ήταν κατά τα μέσα της δεκαετίας του ΄80, όταν το νέφος αιθαλομίχλης που από το ΄70 ακόμα ταλαιπωρούσε την πρωτεύουσα, μεταλλασσόμενο σε «υδρογονοσωματιδιακό», παρακολουθείτο από ειδικούς σταθμούς μέτρησης ρύπων κατ΄εντολήν της ΕΟΚ. Τότε, το ΥΠΕΧΩΔΕ, μη μπορώντας δια των παρεμβάσεών του να το μειώσει, ανέβασε απλώς το όριο των επιτρεπόμενων αιωρούμενων σωματιδίων ανά ημέρα. Τοιουτοτρόπως, έλυσε το πρόβλημα απενοχοποιώντας και νομιμοποιώντας την παράβαση.

Θυμήθηκα την περίπτωση διαβάζοντας στην ‘’Ενημέρωση’’ για τα «ευήκοα ώτα» με τα οποία η ΔΕΕΠ διαβεβαιώνει τους εξεγερμένους μαγαζάτορες στου Σολάρη ότι θα εισακουστούν τα αιτήματά τους από την …προβληματισμένη ΠΙΝ.

Κατ΄αρχήν, η Εθνική Παλαιοκαστρίτσας, που κατασκευάζεται όπως όλοι ξέρουμε από το ΄90, προέβλεπε δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Τα μαγαζιά που άνοιξαν και λειτουργούν στην περιοχή πολύ πριν τελειώσει η οδός-ανέκδοτο, γνώριζαν πολύ καλά ότι θα απαγορευόταν η στάση και η στάθμευση επί του δρόμου, άμα τη περαίωσή του,  και ότι θα έπρεπε να διαμορφώσουν ειδικούς χώρους πρόσβασης, ασφαλείς τόσο για τους πελάτες τους όσο και για τους διερχόμενους οδηγούς.

Ούτε πάρκινγκ όμως έκαναν, ούτε και ενδιαφέρθηκαν, μαζί με τους Κερκυραίους αυτοκινητιστές, να πιέσουν για την κατασκευή του άλλου μεγάλου έργου-ανέκδοτου, της περιφερειακής οδού, χρέη της οποίας εκτελούν από χρόνια ο δρόμος των καθολικών καλογραιών και το ...καντούνι του λόφου του Κογεβίνα, προς μεγάλη αγανάκτηση και ντροπή όλων μας, πλην βεβαίως των αυτοδιοικητικών.

Έτσι, όταν το έργο επιτέλους τελείωσε, και μπήκε και η νησίδα και τα φανάρια, μόνο «Εθνική» δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί, δεδομένου ότι το παρόδιο παρκάρισμα των αυτοκινήτων και η εν τοις πράγμασι ακύρωση της μιας εκ των δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση είχαν παγιωθεί, το ίδιο και οι τριτοκοσμικές συνθήκες κυκλοφορίας των οχημάτων.

Τώρα η ΠΙΝ, αποπειρώμενη να «δώσει λύση» στο κυκλοφοριακό αλλά αποφεύγοντας παράλληλα να δυσαρεστήσει τους καταστηματάρχες, μέχρις ότου κατασκευαστούν τα προγραμματισμένα πάρκινγκ «κλίνει» προσωρινά «προς το μοντέλο της οριοθετημένης στάσης» μόνο σε συγκεκριμένα σημεία.

Πράγμα που από την πείρα μας σημαίνει πως και το παράνομο αλλά βολικό παρκάρισμα θα συνεχιστεί, και το κυκλοφοριακό αδιέξοδο θα παραμείνει, και Εθνική οδό θα συνεχίσουμε να έχουμε, για να την καμαρώνουμε. Πού είναι λοιπόν το πρόβλημα για την ΠΙΝ;