Κυριακή 19.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο λόγος στην Αποκεντρωμένη για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στου Σολάρη

Σολάρι
30 Nov 2021 / 15:18

Δυνατότητα ελεγχόμενης στάσης θα υπάρχει για 300 περίπου οχήματα σε συγκεκριμένα σημεία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εν αναμονή της έγκρισης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου για την εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης στάσης σε συγκεκριμένα σημεία εκατέρωθεν, επί της Εθνικής Οδού Παλαιοκαστρίτσας στου Σολάρη βρίσκεται η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Όπως επισήμανε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης, το αίτημα κατατέθηκε τον Οκτώβριο στην Υπηρεσία, σε συνέχεια απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι εφόσον εγκριθεί, θα υπάρχει η δυνατότητα της προσωρινής στάσης σε περίπου 300 οχήματα και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας, σε συγκεκριμένα σημεία.

«Η συγκεκριμένη οδός διέπεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ως δευτερεύον εθνικό οδικό δίκτυο και η οποιαδήποτε αλλαγή στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αφορά απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ακόμα βρισκόμαστε υπό καθεστώς εργοταξίου και αναμένουμε την απάντηση, ώστε άμεσα και γρήγορα να θέσουμε σε εφαρμογή το νέο νομοθετικό καθεστώς για ελεγχόμενη στάση.

Αν η Αποκεντρωμένη ωστόσο δεν εγκρίνει τα προσωρινά μέτρα που έχουμε ζητήσει, εκεί ξεκινούν τα προβλήματα, καθώς θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η απαγόρευση στάσης και στάθμευσης σε όλο το μήκος της οδού και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας. Αν ισχύσει αυτό, το 1/3 των επιχειρήσεων θα κλείσουν, διότι δεν έχουν πάρκινγκ», ανέφερε ο κ.Ορφανουδάκης εκτιμώντας ότι απάντηση από την Αποκεντρωμένη θα υπάρξει σε 5 – 6 μήνες.

Βάση της πρότασης που κατατέθηκε προς την Αποκεντρωμένη, προβλέπονται δυο σημεία ανά ρεύμα, όπου θα επιτρέπεται η ελεγχόμενη στάση, με δυνατότητα εξυπηρέτησης 300 περίπου οχημάτων. Στο ρεύμα εξόδου, το ένα τμήμα αφορά περί τα 500 μέτρα και το άλλο τα 300 μέτρα, ενώ στο ρεύμα εισόδου το πρώτο σημείο καλύπτει 250 μέτρα και το δεύτερο 400 μέτρα.

Η Τροχαία

Το ζητούμενο βέβαια είναι κατά πόσον θα μπορεί να ελέγχεται η εφαρμογή του μέτρου, εφόσον η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ανάψει το «πράσινο» φως. «Αναμένουμε να δούμε τι θα προβλέπει η απόφαση και τότε θα το εξετάσουμε. Πρόκειται ωστόσο για χρονοβόρες διαδικασίες. Το Σολάρη έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτή την περίοδο πάντως δεν παρατηρείται πρόβλημα στην περιοχή, καθώς η κυκλοφορία έπεσε απότομα από την 1η Νοεμβρίου», διευκρίνισε στην «Ε» ο Διοικητής Τροχαίας Κέρκυρας Κ.Βλαχόπουλος.

Χαρακτηρισμένη οδός

Η περιοχή στου Σολάρη είναι μια χαρακτηρισμένη οδός ως δευτερεύον εθνικό οδικό δίκτυο, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση σε όλο το μήκος της οδού. Ωστόσο, καθότι μετατράπηκε σε προέκταση του αστικού ιστού της πόλης με πλούσια εμπορική δραστηριότητα χωρίς όμως πρόβλεψη για χώρους στάθμευσης, το μέτρο της απαγόρευσης δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία των οχημάτων ιδίως κατά την τουριστική περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό η ΠΙΝ ανέλαβε πρωτοβουλία για την επίλυση του κυκλοφοριακού στην περιοχή καταγράφοντας τον μήνα Αύγουστο κυκλοφοριακά δεδομένα, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα και να εφαρμοστούν τα ανάλογα μέτρα. Προηγήθηκαν παρεμβάσεις που ολοκληρώθηκαν το 2019 με ασφαλτοστρώσεις, διαχωρισμό των ρευμάτων κυκλοφορίας, νησίδα, φωτεινή σηματοδότηση και οδοφωτισμό των Κόμβων Λόφου Κογιεβίνα, Κεφαλομάντουκου και Ποταμού.

Επίσης υλοποιήθηκαν τοπικά έργα διευθέτησης ομβρίων και τοποθετήθηκε σύστημα απόσβεσης ταχύτητας. Ωστόσο για να παραληφθεί και να λειτουργήσει το έργο θα πρέπει να εγκριθούν οι σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

«Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων προσπάθησε να κάνει μια συνολική αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης με κυκλοφοριακές μετρήσεις που πραγματοποιήσαμε σε δυο διαφορετικά σενάρια. Δηλαδή την απαγόρευση στάσης και στάθμευσης σε όλο το μήκος της οδού και στις δυο πλευρές και την ελεγχόμενη στάση σε συγκεκριμένα σημεία που υπέδειξε η Υπηρεσία μας, τα οποία κατόπιν μελέτης θα μπορούσαν να μην δημιουργούν πρόβλημα στην κίνηση. Τα δυο σενάρια έδωσαν πολύ κοντινά αποτελέσματα, γι’ αυτό αποφασίσαμε να προκρίνουμε την δεύτερη λύση, δηλαδή ελεγχόμενη στάση και στις δυο πλευρές», επισήμανε ο κ.Ορφανουδάκης .

Χωροταξικός σχεδιασμός

Σύμφωνα με τον ίδιο, επειδή η περιοχή έχει μετατραπεί πλέον σε προάστιο της Κέρκυρας και έχει γίνει στην ουσία επέκταση του σχεδίου πόλεως, από τον κόσμο που έχει επενδύσει εκεί, απαιτείται να γίνει χωροταξικός σχεδιασμός. «Στη σημερινή κατάσταση που είναι το Σολάρη πρέπει να γίνει δρόμος αστικού τύπου, δηλαδή δημοτικός, γι’ αυτό και στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Οκτωβρίου ζητήσαμε να γίνουν δυο πράγματα. Να εγκριθεί η λύση της ελεγχόμενης στάσης, διότι διαφορετικά τα καταστήματα που δεν έχουν χώρους στάθμευσης θα έπρεπε να κλείσουν, ενώ ζητήσαμε και τον αποχαρακτηρισμό της οδού σε δημοτική οδό με σκοπό να εξυπηρετήσει καλύτερα τους πολίτες και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή», εξήγησε ο κ.Ορφανουδάκης.

Όπως είπε, ειδικά για το ζήτημα του αποχαρακτηρισμού της οδού (από διασταύρωση Πλατυτέρας-κόμβο Εκάτης) ξεκινάει ένας «Γολγοθάς», καθώς θα πρέπει να δοθούν εγκρίσεις από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, την Αρχαιολογία, το Δασαρχείο και την Αποκεντρωμένη, διαδικασία που απαιτεί πολύ χρόνο.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ