Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανοίγει και πάλι ο φάκελος του έργου για το γεφύρι του Ποταμού

Ποταμός
02 Αυγούστου 2021 / 14:28

Μετά από β’ διαγωνιστική διαδικασία προέκυψε μελετητής για το έργο της αποκατάστασης στατικής επάρκειας και αντιπλημμυρικής προστασίας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τον φάκελο του έργου για την «Αποκατάσταση στατικής επάρκειας και αντιπλημμυρική προστασία γέφυρας Ποταμού» ανοίγει εκ νέου η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Πρόκειται για ένα έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ποτέ, καθώς οι τεχνικές δυσκολίες που παρουσιάστηκαν και δεν είχαν προβλεφθεί από την μελέτη, σύμφωνα με τον τότε εργολάβο, έβαλαν τελικά το πολύπαθο αυτό έργο από τον Σεπτέμβριο του 2019 στον…πάγο.

Όπως τόνισε στην ΕΡΑ Κέρκυρας η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Μελίτα Ανδριώτη, μετά από δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία, καθώς η πρώτη ήταν άγονη, αναδείχθηκε ο μελετητής του έργου, ο οποίος έχει ήδη επισκεφθεί το σημείο και αναμένονται οι προτάσεις του, ώστε να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες εργασίες.
«Για την Περιφερειακή Αρχή είναι πολύ σημαντικό αυτό το έργο. Εκεί υπάρχει πρόβλημα στατικότητας της γέφυρας και το έργο σταμάτησε. Επιτέλους έχουμε μελετητή, ο οποίος επισκέφθηκε την Κέρκυρα, είδε τον χώρο και περιμένουμε τις προτάσεις του για να μπορέσουμε όσο πιο γρήγορα να κάνουμε παρέμβαση να αντιμετωπίσουμε το τόσο σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή τόσο για την ασφάλεια των οχημάτων και των πεζών αλά και για την αποφυγή ταλαιπωρίας, καθώς δεν περνάει από εκεί το λεωφορείο του ΚΤΕΛ ούτε και τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους μαθητές. Πρέπει να βρούμε μια ουσιαστική λύση για τη γέφυρα που είναι παλιά και αξίζει να σωθεί», τόνισε η ίδια.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανώλης Ορφανουδάκης η Περιφερειακή Αρχή έχει εξασφαλίσει το ποσό για την εκτέλεση του έργου, προκειμένου να αποκατασταθεί η παλαιά τοξωτή λίθινη γέφυρα στον Ποταμό της Κέρκυρας.

«Το έργο αντιστήριξης της γέφυρας του Ποταμού από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ξεκινάει. Για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη και στοχευμένη μελέτη και παρέμβαση για την συντήρηση και την ασφάλεια της γέφυρας του ποταμού. Με σεβασμό στο πάγιο αίτημα των κατοίκων του ποταμού αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κέρκυρας», επισήμανε ο κ.Ορφανουδάκης.

Στον…πάγο από το 2019

Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη του έργου ανατέθηκε επί Νομαρχίας Πουλημένου το 2007. Η δημοπράτηση έγινε επί Περιφερειακής Αρχής Σπύρου το 2012. Μετά από καθυστερήσεις πολλών ετών, το έργο της Περιφέρειας, προϋπολογισμού περίπου 350.000 ευρώ, πήρε και πάλι μπροστά το καλοκαίρι του 2018.

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για το κλείσιμο του επαρχιακού δρόμου έφθασε με σημαντική καθυστέρηση. Ακολούθησε η επίκληση αναρμοδιότητας από την Τροχαία. Το καλοκαίρι του 2019, ο εργολάβος παίρνει το «πράσινο» φως για να ξεκινήσει ξανά, τέλη Ιουλίου. Επιχειρεί να κάνει στεγανοποίηση μέρους του ποταμιού με μπάζωμα, και μετά από εργασίες λίγων ημερών έρχεται και πάλι αντιμέτωπος με τεχνικές δυσκολίες, που όπως ο ίδιος λέει, δεν είχαν προβλεφθεί από τη μελέτη.

Αποτέλεσμα ήταν το έργο να ξεκινήσει Σεπτέμβρη και κάπου εκεί –με τις βροχές- να «ναυαγήσει». Μάλιστα η διακοπή έγινε κατόπιν αυτοψίας από τον Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτο, ο οποίος εξέδωσε και ενημερωτικό σημείωμα επισημαίνοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι «οι εργασίες του έργου θα συνεχιστούν όταν η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, κρίνει ότι οι συνθήκες, ιδιαίτερα οι καιρικές, το επιτρέπουν».