Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Παντρεμένος» με την ENACT παραμένει ο Δήμος

Εργολαβία
25 Ιανουαρίου 2024 / 09:13
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Παρά τις δηλώσεις Υδραίου ότι σταματά τη διαδικασία - Τι απαντά ή ίδια στην "Ε"

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εγκλωβισμένος βρέθηκε τελικά ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας στη μεγάλη εργολαβία αποκομιδής απορριμμάτων των 6 εκατομ. ευρώ με την ENACT, για την οποία είχε σηκωθεί θύελλα αντιδράσεων τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από τα Σωματεία Εργαζομένων. Είχαν μάλιστα προσφύγει στην Επιτροπή του αρ.152, η οποία είχε όμως δικαιώσει τον Δήμο και η σύμβαση είχε ήδη σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ωστόσο μετά την εκλογική ήττα της, η ίδια είχε δηλώσει δημοσίως την απόφασή της να σταματήσει τη διαδικασία, αναφέροντας χαρακτηριστικά «θα ήταν αντιδεολογικό και καταχρηστικό να δεσμεύσω τη νέα δημοτική αρχή με μία καινούρια σύμβαση, νομίζω ότι είναι πολύ πιο λογικό και πολιτικά ορθό η νέα δημοτική αρχή να επιλέξει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τον σχεδιασμό για την αποκομιδή των απορριμμάτων».

Υδραίου: «Στο χέρι τους είναι»

Όπως επισημαίνει στην "Ε" η Μερόπη Υδραίου, δεν υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης πριν βγει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία εκδόθηκε και γνωστοποιήθηκε μόλις την περασμένη Τρίτη. Όπως αναφέρει, «το μαχαίρι και το πεπόνι» πλέον είναι στα χέρια της νέα δημοτικής αρχής Πουλημένου. «Τώρα που έχουν στα χέρια τους την απόφαση, μπορεί η Δημοτική Επιτροπή με ειδική και αιτιολογημένη τεκμηρίωση της νομικής υπηρεσίας να ζητήσει ματαίωση της εργολαβίας, με επιχείρημα ότι η σύμβαση δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα. Από τη μεριά του ο εργολάβος έχει βέβαια τη δυνατότητα με ένδικα μέσα να προβάλλει αξιώσεις για αποζημίωση, αλλά ο Δήμος έχει πιθανότητα να δικαιωθεί από το Δικαστήριο» αναφέρει η Μ. Υδραίου. «Προϋπόθεση είναι ωστόσο, να έχει ήδη βρει λύση για την αποκομιδή, κάνοντας έρευνα αγοράς για καλύτερη οικονομική συμφωνία. Τώρα θα φανεί εάν η νέα δημοτική αρχή μπορεί να κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε» σημειώνει με νόημα.  

Από τη μεριά της, η αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας Φανή Τσιμπούλη δηλώνει στην "Ε" ότι οι οικονομικές και νομικές συνέπειες δεν επιτρέπουν στον Δήμο να ακυρώσει τη σύμβαση. Έτσι για τουλάχιστον δύο χρόνια από τη συνολικά πενταετή θητεία του, ο Δήμος θα μείνει "παντρεμένος" με την ENACT. Τον πρώτο χρόνο η σύμβαση προβλέπει την καταβολή περίπου 1,7 εκατ. και τον δεύτερο 2 εκατ. ευρώ. Τον τρίτο χρόνο μπορεί να τον αποφύγει, μη ενεργοποιώντας το δικαίωμα προαίρεσης (2+1). 

Νεράντζης: «Παραθυράκι» για μείωση κόστους

«Κλειδί» για τη μείωση του κόστους της εργολαβίας υπάρχει, επισημαίνει στην "Ε" ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Σπύρος Νεράντζης. «Βάσει της σύμβασης ο δήμος έχει δικαίωμα να πληρώσει λιγότερα μειώνοντας το φυσικό αντικείμενο, δηλαδή τον όγκο των απορριμμάτων που παραδίδει προς αποκομιδή. Το συγκεκριμένο εδάφιο της σύμβασης αναφέρει: Η αναθέτουσα αρχή δύναται να μειώσει τη συχνότητα και το αντικείμενο εκτέλεσης των συμβατικών εργασιών μέχρι το 30% μηνιαίως, χωρίς καμία επίπτωση».

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, δυνητικά το κόστος θα μπορούσε να μειωθεί εάν ο Δήμος καταφέρει να αναθέσει στην ENACT το 70% της ποσότητας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της αύξησης από μια τη μεριά των ανακυκλωτέων, και από την άλλη των σύμμεικτων που μπορεί ο Δήμος να διαχειριστεί με τις δικές του δυνάμεις.

Η δημοτική Αρχή στον προϋπολογισμό έχει προβλέψει την πρόσληψη 40 εποχικών ειδικά για την υπηρεσία Καθαριότητας καθώς το μόνιμο προσωπικό του Δήμου δεν επαρκεί. Αλλά αυτό μένει να φανεί, αφενός από το «στοίχημα» της ανακύκλωσης, όσο και από το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί στις προσλήψεις τον Απρίλιο.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.