Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η σκληρή πραγματικότητα επι τάπητος στην επίσκεψη της Σ. Ζαχαράκη στον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας

Σοφία Ζαχαράκη
19 Ιουλίου 2021 / 09:40

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης της στην Κέρκυρα, η Υφυπουργός τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη επισκέφθηκε την Παρασκευή 16 Ιουλίου το Δημαρχιακό Μέγαρο Βόρειας Κέρκυρας στην Αχαράβη

συνοδευόμενη από το βουλευτή Κέρκυρας Στέφανο Γκίκα και συνεργάτες της.

Εκεί  την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας  Γιώργος Μαχειμάρης  με τους Παπαδάτο Παναγιώτη Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, τους Αντιδημάρχους, Νικόλαο Μουζακίτη, Θεοφάνη Σκέμπρη, Σπυριδούλα Κόκκαλη, τους Αρχηγούς παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο Ασπιώτη Σπύρο, Βάρελη Σπύρο, Τρύφωνα Σωκράτη  δημοτικούς συμβούλους  Άκη Μαυρωνά, Γιάννη Καλούδη, Βασίλειο Κούλα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, το θερμό κλίμα στη συνάντηση ξεκίνησε από την είσοδο του Δημαρχείου όπου μια νεαρή κοπελιά  ντυμένη  με την παραδοσιακή ενδυμασία του Όρους εκπρόσωπος από το χορευτικό του πολιτιστικού σωματείου Περίθειας «ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΛΑΧΟΣ»  προσέφερε ανθοδέσμη με ορτανσίες και γεράνια τυλιγμένη στο παραδοσιακό κερκυραϊκό μαντήλι με τα παγονόφτερα,  «την   τσουτσουμίδα» και ένα αναμνηστικό βιβλίο με φωτογραφικό υλικό της Παλιάς Περίθειας,  ενώ  ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας καλωσορίζοντας την Υφυπουργό, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι είναι ο δεύτερος  εκπρόσωπος της Κυβέρνησης που επισκέπτεται προσωπικά το Δημαρχιακό Μέγαρο και ως εκ τούτου η συγκεκριμένη επίσκεψη περιποιεί ιδιαίτερη τιμή στον ίδιο, στους συνεργάτες του, το ΔΣ  αλλά  και στους δημότες.

Εξήρε δε την προσωπικότητα της Υφυπουργού τουρισμού και την ευχαρίστησε  για την καθοριστική συμβολή της στην ίδρυση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Ειδικού Νηπιαγωγείου στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, τη  συνεχή στήριξη του ΙΕΚ, της σχολής Ξεναγών, του τμήματος τουρισμού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, από το προηγούμενο αξίωμα της ως υφυπουργού παιδείας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας, ο Δήμαρχος παρέδωσε συνοπτικό υπόμνημα στο οποίο καταγράφονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:.

«Τραγική τοπική πραγματικότητα:
Διαχρονικά η Πολιτεία ήταν ελλιπής στην προσφορά της για την Κέρκυρα, τόσο σε υποδομές (οδοποιία, ύδρευση, αποχέτευση, φωτισμό, παραλίες κ.λ.π. )όσο και σε υπηρεσίες.
Ειδικότερα:
• Κατεστραμμένο οδικό δίκτυο,
• Ανεπάρκεια υδάτινων πόρων, ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο και πεπαλαιωμένα δίκτυα.
• Λίγα αποχετευτικά δίκτυα και σε λίγες τουριστικές περιοχές.
• Το πρόβλημα των απορριμμάτων που μας δυσφήμισε στο μέγιστο βαθμό σε παγκόσμιο επίπεδο, (έδωσε λύση η πολιτεία  και τη χαιρετίσαμε). Παραμένει «αγκάθι» το κόστος μεταφοράς τους, για το οποίο υπήρχε δέσμευση κάλυψης αρχικά, αλλά στην πορεία, αθετήθηκε με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσβάστακτο για το Δήμο μας .
• Υποδεέστερες υπηρεσίες σε υγεία, παιδεία και πολιτισμό.
• Διαχρονική έλλειψη καθαρής τουριστικής πολιτικής, ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού, τουριστικής προβολής από την πολιτεία .
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Κάνουμε έκκληση για Συστράτευση Πολιτείας, Περιφέρειας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης,,φορέων, επιχειρήσεων, εργαζόμενων με στόχο:
• Την Ενίσχυση των τοπικών τουριστικών επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων
• Την οικονομική και επιχειρηματική ενίσχυση των τουριστικών μονάδων και των εργαζομένων.
• Τη στήριξη των παραδοσιακών αγορών και την προσέλκυση νέων.
• Τις πολιτικές ενίσχυσης της ρευστότητας, ελάφρυνσης του έμμεσου μισθολογικού κόστους, φορολογικών ελαφρύνσεων για τις πληγείσες επιχειρήσεις. Τα μέτρα της πολιτείας να φτάνουν άμεσα στους πληττόμενους και όχι με τη χρονοτριβή και τα εμπόδια των τραπεζών.
Επίσης:
• Την Ολοκληρωμένη ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ με έμφαση στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
• Την ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΜΕ ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ Της ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
• Την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ-ΕΝΙΣΧΥΣΗ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ -ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ  ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ   ΥΠΟΔΟΜΩΝ (οδοποιία, ύδρευση, αποχέτευση, φωτισμό, παραλίες)  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ (ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ)
• Τη δημιουργία σύγχρονου λιμανιού  στον Άγιο Στέφανο Αυλιωτών.
• Τη δημιουργία μαρίνας σκαφών στο λιμάνι της Ημερολιάς  στην Κασιώπη.
• Τη δημιουργία δομών και κουλτούρας μάρκετινγκ, καθώς επίσης  αλλαγές τόσο σε νοοτροπία, όσο και σε οργάνωση .
• Τη σύσταση του γραφείου τουρισμού στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας (Σιδάρι-Κασσιώπη) με απευθείας διασύνδεση με το Υπουργείο Τουρισμού.
Αξιότιμη κα Υπουργέ, η Κέρκυρα, ο Δήμος  Βόρειας Κέρκυρας μας είναι ένας τόπος ευλογημένος.
Και πρέπει να επενδύσει στα  συγκριτικά -ποιοτικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα  του: Φυσικό περιβάλλον, πολιτισμός, αρχιτεκτονική κληρονομιά ..
Να γίνει ένας  ποιοτικός προορισμός με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που να στηρίζεται στην ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων ικανοποιώντας τον επισκέπτη διασφαλίζοντας το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.
Για την επίτευξη αυτού του οράματος απαιτείται μεταξύ άλλων:
• Στρατηγική Μάρκετιγκ
• Στρατηγική προϊόντος με στόχο τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού .
Όμως στο σημείο αυτό πρέπει να καταγράψουμε πως το περιβάλλον που είναι η επένδυση μας «καταβροχθίζεται καθημερινά».

Μετά την καταστροφική τσιμεντοποίηση του Ερημίτη, η ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη απειλεί να «καταβροχθίσει» και το μοναδικό οικοσύστημα της Λιμνοθάλασσας Αντινιώτη.

Στην ακτή και στην παρθένα έκταση δίπλα από τη Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, θα κτιστούν πολλά τετραγωνικά για μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, όπως φαίνεται από το αίτημα εταιρίας για υπαγωγή στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων.
Πλήρης αδιαφορία στο δεδομένο πως η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο αλλά και πολυποίκιλο οικοσύστημα ενταγμένο και στο δίκτυο «Natura 2000». Η περιβαλλοντική καταστροφή  προτίθεται να συνεχιστεί στo Κανάλ ντ Αμουρ, στο Πόρτο Τιμόνι.

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, κλείνοντας, με τους στίχους του Σεφέρη : «Μαζεύοντας τον πόνο της πληγής μας  να βγούμε από τον πόνο της πληγής μας»,. Να βγούμε από τη δοκιμασία μας πιο δυνατοί και, εύχομαι, πιο σοφοί.», προσέφερε στην υφυπουργό το βιβλίο που εκπόνησε ο ίδιος  σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά  «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ»  με ιδιόχειρη αφιέρωση.

Από τη πλευρά της  η Υφυπουργός τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την εγκάρδια υποδοχή, δεδομένο που φανερώνει την κουλτούρα πολιτισμού που διέπει τη δημοτική Αρχή και συνέχισε λέγοντας πως οι συντονισμένες ενέργειες και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων  έφεραν την ίδρυση και λειτουργία του ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Ειδικού Νηπιαγωγείου στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας. Το μήνυμα  δε που πρέπει να περάσει παντού είναι πως η χώρα μας είναι ένας ασφαλής προορισμός και πρέπει να συνεχίσουν όλοι σ αυτή την κατεύθυνση με τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων.

Μίλησε εκτενώς για τις δυνατότητες παρεμβάσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Κέρκυρα, είπε, μπορεί να γίνει πρότυπο ειδικού τουρισμού που θα αφορά θαλάσσιο τουρισμό, γαστρονομία, θρησκευτικό τουρισμό και οικοτουρισμό. Παράλληλα, ανακοίνωσε  ότι από τις αρχές του 2022 θα ξεκινήσει η επιμόρφωση 20.000 ατόμων στην τουριστική εκπαίδευση εξ αποστάσεως, με επιδοτούμενο πρόγραμμα μέσω από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην:

- Ένταξη  στο Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικών έργων υποδομής που αφορούν έργα οδικής ασφάλειας στις νησιωτικές – τουριστικές περιοχές, έργα επεξεργασίας λυμάτων σε κοινότητες κάτω των 2000 κατοίκων, ανάδειξης πολιτιστικών μνημείων, ψηφιακής μετάβασης, προστασίας περιβάλλοντος – βιοποικιλότητας, μελετών χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού με πρώτες τις τουριστικές νησιωτικές περιοχές, ανάδειξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, κλπ., τα οποία θα δρομολογηθούν την περίοδο 2022-2026.

- Έγκριση από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ  πρόσληψης Οικονομικών – Τεχνικών και Νομικών Συμβούλων για την αξιοποίηση των λιμένων Λευκίμμης, Mega Yacht, «Καφέ Γυαλί» και Ημερολιάς, ώστε να εκκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία, ενώ
αναφέρθηκε και στη δημιουργία του 2ο Ειδικού Νηπιαγωγείου Κέρκυρας και του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κέρκυρας, στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών  με την Η ΚΤΥΠ Α.Ε.  να αναλαμβάνει και να υλοποιεί την επισκευή της κτηριακής υποδομής.

Προβληματισμούς και ερωτήματα έθεσαν και οι αρχηγοί των παρατάξεων.