Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανοίγει ο δρόμος για τα υδατοδρόμια στο Ιόνιο

Υδατοδρόμια
09 Ιουνίου 2021 / 14:02
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Απερρίφθη από την Επιτροπή του άρθρου 68 η νέα προσφυγή που κατέθεσε ο πρώην Περιφερειάρχης Θ.Γαλιατσάτος

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανοίγει ο δρόμος για την σύναψη της προγραμματικής σύμβασης για τα υδατοδρόμια μεταξύ ΠΙΝ-ΔΕΠΑΝ και των Λιμενικών Ταμείων Ζακύνθου, Κεφαλληνίας-Ιθάκης και Λευκάδας, καθώς απερρίφθη η νέα προσφυγή που κατέθεσαν από κοινού στην Επιτροπή του άρθρου 68 ο πρώην Περιφερειάρχης και επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑΣΑ Θεόδωρος Γαλιατσάτος μαζί με τον περιφερειακό σύμβουλο Θεόδωρο Χαλικιά.

Η προσφυγή, που συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή 4 Ιουνίου στη συνεδρίαση της Επιτροπής του άρθρου 68 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, απερρίφθη στο σύνολό της με ψήφους 3-0, με αποτέλεσμα η ολοκλήρωση του δικτύου υδατοδρομίων στα Ιόνια νησιά και η λειτουργία τους με τις πτήσεις υδροπλάνων να αποκτούν προοπτική υλοποίησης.

Η προσφυγή που κατέθεσαν ο κ.Γαλιατσάτος και ο κ.Χαλικιάς ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΙΝ για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των ανωτέρω φορέων για τα υδατοδρόμια εστίασε σε πέντε σημεία: α) To ΔΕΠΑΝ ως ΝΠΙΔ στερείται νομιμότητας να λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή για την διαδικασία και την παρακολούθηση του έργου, β) Δεν επιτρέπεται η απευθείας σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΔΕΠΑΝ και του δημοσίου, γ) Έπρεπε να έχει προηγηθεί προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, δ) Έπρεπε να υπάρχει προέγκριση για την προγραμματική σύμβαση από το Υπ.Ναυτιλίας και την Γενική Επιτροπή του Εμπορικού Ναυτικού, ε) Στην Επιτροπή παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης συμμετέχουν και δυο μέλη της ΔΕΠΑΝ (γίνεται δηλαδή η ΔΕΠΑΝ και ελεγκτής και ελεγχόμενος).

«Την Παρασκευή που εξετάστηκε η προσφυγή στην Επιτροπή δεν υπήρχε προέγκριση από το Υπ. Ναυτιλίας και την Γενική Επιτροπή Εμπορικού Ναυτικού για έγκριση της προγραμματικής σύμβασης. Η ΔΕΠΑΝ μας ανακοίνωσε ότι σε λίγη ώρα θα υπάρξει σχετική απόφαση για έγκριση της προγραμματικής, όπως και έγινε. Υπάρχει μια πλήρης διαπλοκή που ξεκινάει από ψηλά όχι μόνο από την ΠΙΝ αλλά και από την κυβέρνηση που έσπευσε να προλάβει την απόφαση της Επιτροπής. Ο βασικός νόμος 4412 για την εκτέλεση όλων των έργων δεν συμπεριλαμβάνει αυτής της μορφής εταιρεία που είναι η ΔΕΠΑΝ», δήλωσε στην «Ε» ο κ. Γαλιατσάτος.

Η πρώτη προσφυγή

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γαλιατσάτος είχε προσφύγει και πέρσι στην Επιτροπή του άρθρου 227 του Ν.3852/2010 της Αποκεντρωμένης ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου (28/2/2020) για την έγκριση σύναψης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΠΙΝ, ΔΕΠΑΝ και των τεσσάρων Λιμενικών Ταμείων για την πράξη «ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΙΩΝ».

Η Επιτροπή έκανε τότε δεκτή την προσφυγή και ακύρωσε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς έκρινε ότι η ΔΕΠΑΝ δεν νομιμοποιείται να λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή του έργου, όπως προέβλεπε η προγραμματική.

Ωστόσο τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής Λευκάδας Θ. Καββαδάς (8/10/20) και ψηφίστηκε αυθημερόν από την Ολομέλεια της Βουλής, όρισε την ΔΕΠΑΝ ως αναθέτουσα αρχή ικανή να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με τους φορείς διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένων (Οργανισμοί Λιμένων, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία) για την εκτέλεση λιμενικών έργων.

Η σύμβαση

Η προγραμματική σύμβαση σκοπό έχει την ταχεία υλοποίηση των μελετών, κατασκευής και προμήθεια εξοπλισμού για το σύνολο των πέντε υδατοδρομίων σε περιοχές της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών, συγκεκριμένα στη Ζάκυνθο, Κεφαλληνία, Ιθάκη, Λευκάδα. Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται στο ποσό των 3.056.290 ευρώ , συμπεριλαμβανομένου και του Φ.Π.Α. Φορέας υλοποίησης είναι ο μη κερδοσκοπικός φορέας ΔΕΠΑΝ, το Δίκτυο των 103 Δήμων και 40 επιχειρήσεων ΟΤΑ, ενώ η χρηματοδότηση σύμφωνα με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν επιβαρύνει τους πόρους της, αφού προέρχεται από ειδικά εγκεκριμένη χρηματοδότηση του ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).

Μέσα στο 2021 οι πρώτες πτήσεις

Όπως τόνισε στην «Ε» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes (της εταιρείας που θα αναλάβει το πτητικό πρόγραμμα στα Ιόνια Νησιά), Νικόλας Χαραλάμπους οι πρώτες πτήσεις υδροπλάνων στο Ιόνιο θα ξεκινήσουν μέσα στο 2021. «Διερευνούμε οι οργανωμένες πτήσεις να έχουν ορμητήριο το υδατοδρόμιο της Κέρκυρας με προορισμό το υδατοδρόμιο των Παξών και των Ιωαννίνων, καθώς και το υδατοδρόμιο της Πάτρας που θα πραγματοποιεί πτήσεις σε πρώτη φάση σε Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά. Βρισκόμαστε σε στάδιο διαπραγματεύσεων, ώστε σύντομα να είμαστε σε θέση να φέρουμε στην Ελλάδα τα πρώτα δύο με τρία υδροπλάνα που θα ενταχθούν στο στόλο μας. Τα υδροπλάνα που ενδιαφερόμαστε να εντάξουμε στο στόλο μας φέρουν την υπογραφή των CESSNA και VIKING AIR», ανέφερε ο κ. Χαραλάμπους.

Βάσει του σχεδίου πτήσεων ένα ταξίδι με απόσταση 160-170 χλμ, θα καλύπτεται σε λιγότερο από 37’ και κόστος έως 85 ευρώ, αναλόγως των αποσκευών ή όχι που θα φέρει ο εκάστοτε επιβάτης. Το κόστος θα κυμαίνεται αναλόγως των χρονικών αποστάσεων που καλύπτουν τα υδροπλάνα όπως επίσης και της ζήτησης που έχει το εκάστοτε δρομολόγιο.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.