Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ποια αρχιτεκτονικά στοιχεία κάνουν ένα κτίριο εντυπωσιακό;

advertorial
29 Απριλίου 2021 / 10:51

Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν τις κατασκευές εντυπωσιακές και πως οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες επιτυγχάνουν το έργο τους μέσω του δημιουργικού τους σχεδιασμού;

Advertorial

Η πραγματική ομορφιά ενός κτιρίου θα λέγαμε πως καθρεφτίζεται στο μάτι ενός παρατηρητή. Στην αρχιτεκτονική λοιπόν υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα κτιρίων που είναι παγκοσμίως γνωστά για τα εντυπωσιακά τους σχέδια. Κτίρια που έχουν βασιστεί πάνω σε αρχιτεκτονικές μελέτες και κατασκευές και μαγνητίζουν τα βλέμματα εδώ και αιώνες. Ποια είναι όμως αυτά τα στοιχεία που κάνουν αυτές τις κατασκευές εντυπωσιακές και πως οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες επιτυγχάνουν το έργο τους μέσω του δημιουργικού τους σχεδιασμού;
 
 
Η κλίμακα ενός κτιρίου

Ίσως το πιο προφανές χαρακτηριστικό, το μέγεθος μπορεί να κάνει ένα κτίριο ταυτόχρονα επιβλητικό και εντυπωσιακό. Είναι πιθανώς το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο νου όταν φαντάζεστε μια εντυπωσιακή δομή, όπως είναι το κτίριο του Empire State ή οι αρχαίες Αιγυπτιακές Πυραμίδες.
 
Η κλίμακα ενός κτίσματος μας εντυπωσιάζει και έχει χρησιμοποιηθεί σε όλη την ιστορία της αρχιτεκτονικής για την κατασκευή μεγάλων και εμβληματικών κατασκευών. Οι ιστορικοί καθεδρικοί, τα τζαμιά και οι θρησκευτικοί ναοί αποτελούν κτίσματα μεγάλης κλίμακας, και οι τεχνικές σχεδιασμού και κατασκευής που τους δίνουν μια ισχυρή παρουσία έχουν κάνει την πορεία τους μέσα στις δεκαετίες και έχουν εισχωρήσει και στο σύγχρονο σχεδιασμό.
 
Το ύψος της οροφής, τα παράθυρα, οι φεγγίτες και η τοποθέτηση διάφορων άλλων χαρακτηριστικών συμβάλλουν στην αίσθηση της κλίμακας στην εσωτερική διακόσμηση. Οι ανοιχτοί χώροι και τα αίθρια επηρεάζουν το αντιληπτό μέγεθος ενός κτιρίου, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή πρώτη εικόνα.
 
Αλλά το μέγεθος και μόνο δεν αρκεί για να κάνει ένα κτίριο εντυπωσιακό. Άλλοι παράγοντες μπαίνουν στο παιχνίδι - και ακόμη και στην μεγαλύτερη κλίμακα ενός κτιρίου, είναι το άθροισμα πολλών διαφορετικών στοιχείων που δίνουν στο χώρο την τελική του μορφή.
 
Υλικά και σχεδιασμός

Οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού διαδραματίζουν τελικά τον πιο σημαντικό ρόλο στο πώς γίνεται αντιληπτό ένα κτίριο και τα υλικά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτού του σχεδιασμού. Πέτρα και ξύλο, τούβλο και γυαλί - κάθε στοιχείο έχει χαρακτηριστικά που προσθέτουν στην αίσθηση και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα ενός κτιρίου.
 
Δεν υπάρχει φυσικά η ιδανικότερη λύση, αλλά γενικά, οι περισσότεροι άνθρωποι εντυπωσιάζονται από υλικά που έχουν σαφώς έχουν υποστεί χρόνια επεξεργασία για να κατασκευάσουν ένα κτίριο. Σε συνδυασμό με μια συνολική αισθητική σχεδιασμού, τα δομικά υλικά κατασκευής συμβαδίζουν δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό κτίριο. Το ίδιο ισχύει και όταν προσπαθούμε να αντλήσουμε ιδέες διακόσμησης και design για τους εσωτερικούς χώρους ενός κτιρίου.
 
Ακουστική

Το επίπεδο της ακουστικής ενός χώρου μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με την όψη του, όπου τα πιο διάσημα παραδείγματα εντυπωσιακών κτιρίων, έχουν εφαρμόσει ένα σχεδιασμό που δίνει ιδιαίτερη βάση στην ακουστική. Και πάλι, αυτό πηγάζει από τον καθεδρικό ναό, όπου η ακουστική κατασκευάστηκε για να ενισχύσει τις φωνές των χορωδιών και των ιερέων που δίνουν κηρύγματα. Το συγκεκριμένο εφέ δίνει την αίσθηση ενός χώρου που είναι όσο φαίνεται και αισθάνεται - και συγκεκριμένη η πρακτική του σχεδιασμού ακουστικά καθώς και οπτικά συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
 
Η ακουστική σε χώρους ανοιχτού σχεδιασμού μπορεί γρήγορα να αποτελέσει πρόβλημα αν δεν ληφθεί υπόψη στο στάδιο του σχεδιασμού. Ανεπιθύμητη συσσώρευση ήχων σε συγκεκριμένες συχνότητες, ηχώ και ακουστικά ανακλαστικά φινιρίσματα μπορεί να προκαλέσουν σημαντική ενόχληση στους κατοίκους των κτιρίων αυτών. Το σχήμα και οι διαστάσεις ενός κτίσματος έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στην ακουστική και ο σχεδιασμός απορροφητικών ή ενισχυτικών κατασκευών στο σχεδιασμό μπορεί να αυξήσει τη συνολική “εμπειρία” που προσφέρει ένα κτίριο.