Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νεράντζης: «Εύχομαι να κάνω λάθος»

Σπύρος Νεράντζης
15 Δεκεμβρίου 2020 / 11:18

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ογκωδέστατο φάκελο δημοσίευσε ο Σπύρος Νεράντζης, επικεφαλής της παράταξης «Κέρκυρα Ψηλά», με τα προβλήματα που εντοπίζει στη διαχείριση απορριμμάτων.

Δημοσιοποιεί τον φάκελο με τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής, που υποστηρίζει ότι θα αποτελέσουν τροχοπέδη στην οριστική λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων, δηλώνοντας μάλιστα στo enimerosi.com «μακάρι να βγω ψεύτης!»:

Η παράταξη μας με αίσθημα ευθύνης, οφείλει να καταθέσει την δική της προσέγγιση και να προσπαθήσει να συμβάλει ώστε να αποφύγουμε τυχόν αστοχίες ή αδράνειες (λόγω διαφορετικής προσέγγισης από τον ΣΥΔΙΣΑ και την Δημοτική Αρχή) οι οποίες θα έχουν οδυνηρές συνέπειες στον τόπο μας και να προσπαθήσει να συμβάλει στην λύση του μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια.

Η δημοπράτηση και κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης, η συνέχιση όλων των έργων τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί, η προγραμματική σύμβαση συνεργασίας με τον Δήμο, η παραχώρηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΣΥΔΙΣΑ, και η συνέχιση ή όχι της λειτουργίας του ΣΥΔΙΣΑ είναι θέματα για την επίλυση των οποίων υπάρχουν νομοθεσία και κανόνες . Είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα πάρουν τον δρόμο τους.

Τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ουσιαστικότερα, πολύ μεγαλύτερα και πολύ πιο άμεσα. Δεν ακούμε πλέον το καμπανάκι του κινδύνου, ακούμε τις σειρήνες του επερχόμενου κινδύνου.

Πέντε είναι τα βασικά βήματα και η σειρά πραγματοποίηση τους είναι σύνθετη και όχι με την ορθολογικά χρονική σειρά που τα αναφέρουμε:
1.       Μείωση του όγκου μέσω της Κυκλικής οικονομίας
2.       Αποκομιδή
3.       Ενδιάμεση διαχείριση - Μεταφορά
4.       Επεξεργασία
5.       Ταφή υπολείμματος

Για την παράταξη μας το πρόβλημα πάνω στο οποίο πρέπει να σκύψουμε και να το αντιμετωπίσουμε άμεσα είναι το 3ο βήμα η Ενδιάμεση διαχείριση και η Μεταφορά.
Για τους λόγους, τους οποίους περιγράφουμε στην εισήγηση μας, προτείνουμε τα παρακάτω βήματα.

Βήματα τα οποία οι περισσότερες παρατάξεις τα είχαμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα και ειδικότερα για την παράταξη της Δημοτικής αρχής και της παράταξης μας, Η Κέρκυρα Ψηλά, ήταν το πρώτο σημείο σύγκλισης στην προγραμματική μας συνεργασίας (Σε ένα μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, άμεσα εφαρμόσιμο σύμφωνα με τον Περιφερειακό και Τοπικό σχεδιασμό διαχείρισης, με τη δημιουργία του εργοστασίου για την επεξεργασία, δίνοντας έμφαση στην διαλογή στην πηγή  και με κανονισμό που θα εφαρμόζεται.)

Συγκεκριμένα προτείνουμε :
1.      Να προχωρήσουμε άμεσα στην καταβολή του μετοχικού κεφαλαίου στον ΟΤΑ ΦΟΔΣΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Α.Ε., όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού μας Συμβουλίου και οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, προφανώς με πολιτική επιλογή. (Δεν είναι δυνατόν η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου να κάνει επιλεκτική εκτέλεση κατά αντικείμενο, της  ίδιας μάλιστα απόφασης έγκρισης αναμόρφωσης προϋπολογισμού).

2.      Την συμμετοχή μας στον  ΟΤΑ ΦΟΔΣΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Α.Ε. όπως ακριβώς προβλέπεται από την νομοθεσία.

3.      Την συνεργασία με τον ΟΤΑ ΦΟΔΣΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Α.Ε. για την δημιουργία του ΠΕΣΔΑ και την συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

4.      Την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου μας και της ΔΙΑΔΥΜΑ,  για την μεταφορά των ΑΣΑ του Δήμου μας στις εγκαταστάσεις της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. για το έτος 2021, σύμφωνα με το ΦΕΚ 4978/11.11.2020

5.      Την διαγωνιστική διαδικασία για την μεταφορά των ΑΣΑ του Δήμου μας στις εγκαταστάσεις της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., για το έτος 2021 όπως άλλωστε αναφέρεται και ΦΕΚ 4978/11.11.2020

6.      Την δημιουργία Σταθμού μεταφόρτωσης των ΑΣΑ

7.      Την διαδικασία διαχείρισης των ΑΣΑ τα οποία δεν θα δέχεται η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. στις εγκαταστάσεις της.

8.      Την επικαιροποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης των ΑΣΑ και την ενσωμάτωση του στον ΠΕΣΔΑ
9.       Το πέρασμα από την γραμμική Οικονομία στην Κυκλική, για το οποίο υπάρχει σχετική ανάλυση και στην οποία παρατηρούμε το σαφές μήνυμα της Κυβέρνησης: Κύριοι οφείλετε να μειώσετε τον όγκο των ΑΣΑ κατά 18.900 τόνων, ήτοι κατά  29%, μέσω της κυκλικής οικονομίας (οργανικά και ανακύκλωση).
 
Δεν αρκεί όμως να αποφασίσουμε, χρειάζεται να βάλουμε χρονοδιαγράμματα, ελέγχους προόδου του σχεδιασμού μας και προπάντων συνεργασία.
Θεωρούμε ότι στην εποχή που ζούμε και σε οργανωμένες κοινωνίες δεν πρέπει να βασιζόμαστε ούτε σε πολιτικές υποσχέσεις, ούτε στον αυθορμητισμό μας, ούτε αρκούν η καλή θέληση, το πάθος και η αγάπη μας για τον τόπο μας, αλλά θα πρέπει να βασιζόμαστε σε νόμους και με συντεταγμένες κινήσεις να δουλεύουμε  συστηματικά, μεθοδευμένα, ομαδικά,  με όραμα, με στόχους και συνεργασίες.
 
 
Για την παράταξη «Η Κέρκυρα Ψηλά»
 
Σπύρος Νεράντζης


Παράρτημα 1 Κυκλική Οικονομία

Παράρτημα 2 Προγραμματική σύμβαση Δήμου με την ΔΙΑΔΥΜΑ

Παράρτημα 3 Σχετικά με τη μεταφορά προς την ΔΙΑΔΥΜΑ

Παράρτημα 4 Σχετικά με τα ΑΣΑ που δεν περιλαμβάνονται στην απόφαση

Εισήγηση για το θέμα

Παράρτημα 5 Σχετικά με τη συλλογή αποτσίγαρων

Παράρτημα 6 Επαλήθευση τοποθετήσεων της Παράταξης

Παράρτημα 7 Προγραμματική Δήμου με την ΔΙΑΔΥΜΑ

Παράρτημα 8  Διαγωνισμός για τη μεταφορά απορριμμάτων

Παράρτημα 9 Πρωτογενές για την προμήθεια κάδων αποτσίγαρων