Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Focus στην κρουαζιέρα Κέρκυρας και Ηρακλείου με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού

Κρουαζιέρα
04 Δεκεμβρίου 2020 / 15:18

Οι τοπικές αρχές στην Κέρκυρα και στο Ηράκλειο της Κρήτης ένωσαν τις δυνάμεις τους με τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC)

για να αξιολογήσουν την κατάσταση βιωσιμότητας κάθε πόλης και να σχεδιάσουν ένα σχέδιο για βιώσιμο τουρισμό.
Οι αξιολογήσεις προορισμού της Κέρκυρας και του Ηρακλείου, που θα συγχρηματοδοτηθούν από το GSTC και την CLIA θα παρέχουν δεδομένα αναφοράς και θα διερευνήσουν τρόπους για ισόρροπη ανάπτυξη του τουρισμού στις περιοχές τους.

Η διαδικασία βιώσιμης αξιολόγησης θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2020 και θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις σε μια περίοδο πέντε μηνών: μια αρχική προπαρασκευαστική φάση έρευνας και συλλογής δεδομένων, μια δεύτερη φάση επιτόπιας αξιολόγησης με εμπλοκή των ενδιαφερομένων και μια τελική φάση ανάλυσης και αναφοράς .

Σχολιάζοντας τη συνεργασία, η δήμαρχος της Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου, εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνεργασία θα είναι η αρχή για ένα βιώσιμο μέλλον για τον προορισμό.

«Είμαστε σίγουροι ότι ο Δήμος Κέρκυρας και Διαπόντιαν, CLIA, GSTC και Λιμάνι Κέρκυρας θα δημιουργήσουν μια ισχυρή συνεργασία που θα διασφαλίζει το καλύτερο για τον προορισμό και την κοινωνία», είπε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρίνος υπογράμμισε ότι ο δήμος ανταποκρίνεται στις δύσκολες στιγμές κάνοντας το τολμηρό βήμα αξιολόγησης της βιωσιμότητας της οικονομικής και τουριστικής πρωτεύουσας της Κρήτης.

Η αξιολόγηση προορισμού επικεντρώνεται σε τέσσερις κύριες κατηγορίες αειφορίας προορισμού:

- Διαχείριση και διακυβέρνηση προορισμού
- Οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινότητες
- Προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, της κοινότητας και της ευημερίας των επισκεπτών
- Προστασία και προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγή: ellinikiaktoploia.net