Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε 15 μέρες του Νοέμβρη, η Κέρκυρα είχε τόσα κρούσματα, όσα σε 8 μήνες πανδημίας

Κορωνοϊός
18 Nov 2020 / 12:47

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid19 του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, η διασπορά του κορωνοϊού στους μόνιμους κατοίκους της Κέρκυρας αυξάνεται εκθετικά

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ COVID19 ΔΗΜΟΥ).  Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID-19, προκύπτει νέα σημαντική αύξηση στο ρυθμό εμφάνισης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, στον μόνιμο πληθυσμό της Κέρκυρας.

Μέσα στο διάστημα αυτών των δύο εβδομάδων καταγράφηκαν περίπου τόσα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, όσα είχαν καταγραφεί συνολικά από την αρχή της επιδημίας μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι και τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο,  ο ρυθμός εμφάνισης κρουσμάτων είχε εξαπλασιασθεί.

Παράλληλα αυξήθηκε σημαντικά και ο ρυθμός των εισαγωγών στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου, που επίσης είχε υπερδιπλασιασθεί τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου καταγράφηκαν και δύο θάνατοι, πού είναι οι πρώτοι κατά το δεύτερο κύμα της επιδημίας. 

Αναλυτική παρουσίαση της επιδημιολογικής εικόνας COVID-19 στην Κέρκυρα  μέχρι και την 15/11 υπάρχει σε επικαιροποιημένη έκθεση, που έχει  αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Είναι σαφές ότι η διασπορά του ιού στον πληθυσμό του νησιού αυξάνεται εκθετικά. Η εξέλιξη αυτή έχει σαν συνέπεια την αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων στο Γενικό Νοσοκομείο και των σοβαρών περιστατικών, που αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο στη συνέχεια. Το Νοσοκομείο πιέζεται σημαντικά, ενώ αυξάνεται και ο κίνδυνος μόλυνσης μελών του προσωπικού του.

Ωστόσο, η Κέρκυρα εισήλθε στην περίοδο του lock down σε πρωιμότερη φάση του δεύτερου επιδημικού κύματος, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Είναι πιθανό το επόμενο διάστημα να καταγραφεί μια σταδιακή σταθεροποίηση στο ρυθμό εμφάνισης  νέων κρουσμάτων, καθώς διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα των μέτρων. Αν αυτή η προσδοκία επιβεβαιωθεί, η Κέρκυρα θα έχει αποφύγει σε αυτή τη φάση την δραματική έκρηξη της επιδημίας, που παρατηρήθηκε κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Στην περίπτωση που υπάρξει μια σχετική σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, σαν αποτέλεσμα του γενικευμένου lock down, θα είναι κρίσιμης σημασίας η διατήρηση της, μετά την προγραμματιζόμενη σταδιακή άρση των αυστηρών μέτρων. Αυτό θα απαιτήσει ιδιαίτερη προσπάθεια από τις αρμόδιες αρχές και τους πολίτες, καθώς θα μπαίνουμε στην κατ’ εξοχήν περίοδο έξαρσης των ιώσεων, που είναι οι χειμερινοί μήνες.

Η μέχρι σήμερα πορεία της επιδημίας στην Κέρκυρα αλλά και σε όλη τη χώρα, υποδεικνύει ότι δεν είναι δυνατός ο έλεγχός της μόνο με τη δράση κεντρικών δομών του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα. Οι συστηματικές ιχνηλατήσεις, η σύσταση καραντίνας και ο έλεγχος τήρησης της, η προστασία των κλειστών δομών, οι μαζικές δωρεάν εξετάσεις στο γενικό πληθυσμό για ανίχνευση της μόλυνσης, φάνηκε ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς κινητοποίηση και συντονισμό σε τοπικό επίπεδο. 

Στα πλαίσια αυτά πρέπει να αναφερθεί και πάλι, ότι είναι αναγκαία  η ενίσχυση και υποστήριξη της Κινητής Ομάδας Υγείας του ΕΟΔΥ, που τα συνεργεία της πραγματοποιούν στην Κέρκυρα ιχνηλατήσεις και δειγματοληψίες για την ανίχνευση της COVID-19, η προμήθεια μιας σημαντικής ποσότητας γρήγορων τεστ (ταχύ τεστ αντιγόνου), σε τοπικό επίπεδο, καθώς και ο συντονισμός και η διακίνηση της πληροφορίας ανάμεσα στους φορείς, που εμπλέκονται στη διαχείριση διαφόρων πλευρών της επιδημίας στην Κέρκυρα.