Κυριακή 24.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Από το κοινωνικό περιθώριο στην κοινωνική ένταξη

Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης
27 Μαρτίου 2024 / 23:45

Ο φιλόδοξος στόχος του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας - Αρωγός οι χρηματοδοτήσεις του νέου ΕΣΠΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η στήριξη και η κοινωνική ένταξη περιθωριοποιημένων ομάδων, όπως οι άστεγοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι κακοποιημένες γυναίκες ή τα παιδιά είναι ένας νέος φιλόδοξος στόχος  που έχει τεθεί στις Περιφέρειες. Το κύριο εργαλείο είναι τα Παρατηρητήρια Κοινωνικής Ένταξης με στόχο να εντοπίζουν τις τοπικές κοινωνικές ανάγκες που χρήσουν αντιμετώπισης.

Ο Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής ψηφίστηκε με νόμο το 2016 και εντάχθηκε στον Οργανισμό της Περιφέρειας το 2017, ωστόσο στελεχώθηκε από επιστημονικό προσωπικό και άρχισε να υλοποιεί την αποστολή του εδώ και ενάμιση χρόνο.  

Ως πυλώνας της κοινωνικής ένταξης σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, το Παρατηρητήριο προωθεί:

α. την εκπόνηση ετήσιας Περιφερειακής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών,

β. την εφαρμογή εργαλείων, ιδίως σε ζητήματα, που άπτονται της ένταξης στην αγορά εργασίας και της ανάπτυξης οικονομικής δραστηριότητας,

γ. την παρακολούθηση και καταγραφή κοινωνικών φαινομένων, όπως ακραία φτώχεια, υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, ιδιαίτερα των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων,

δ. Τη δημιουργία διαδικτυακής πύλης για την καταγραφή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ημερίδα γνωριμίας

Τα αποτελέσματα και ο πρώτος απολογισμός της δράσης του, παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που έγινε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΚΕ. Πριν από τους κεντρικούς εισηγητές που έκαναν αναλυτικές παρουσιάσεις κάθε πτυχής του προγράμματος, στο άνοιγμα της ημερίδας απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Θεόδωρος Κοντζιάλης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας Χρήστος Σκούρτης, η Γεν. Διευθύντρια Δημόσιας και Κοινωνικής Μέριμνας Κυριακούλα Παυλοπούλου και ο Κυριάκος Κατσώρας, Προϊστάμενος της ίδιας Διεύθυνσης.

Στους άξονες προτεραιότητας του νέου ΕΣΠΑ

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέσα από τις προτεινόμενες δράσεις του μέσω του ΕΣΠΑ 2021/27, στοχεύει:

- Στη βελτίωση της πρόσβασης στην απασχόληση, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους έως 29 ετών.

- Στην προώθηση της ίσης πρόσβασης σε ποιοτική και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση

- Στην αντιμετώπιση της υλικής στέρησης

- Στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.

Έμφαση στη στήριξη των ΑμΕΑ

Όπως ανέφερε ο Κώστας Ασπιώτης, Προϊστάμενος της Διαχειριστικής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων, το νέο ΕΣΠΑ διαθέτει πόρους που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ, γεγονός που αποτελεί ευκαιρία αλλά και πρόκληση για την αξιοποίησή του ώστε να ενισχυθούν οι ήδη υπάρχουσες κοινωνικές δομές ή και να δημιουργηθούν νέες.

Υπάρχουν προοπτικές για τη δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης ευάλωτων ομάδων, την αντιμετώπιση του ψηφιακού αποκλεισμού των ηλικιωμένων, τις κακοποιημένες γυναίκες, την παροχή φροντίδας και προσωπικού βοηθού για ΑμΕΑ, τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης.

Ο Κώστας Ασπιώτης ανέφερε ότι στα Ιόνια Νησιά έχουν εντοπιστεί ανάγκες διασφάλισης κοινωνικής συνεκτικότητας, που αποδίδονται κυρίως στη δεκαετή οικονομική κρίση, στην πανδημία αλλά και στη νησιωτικότητα.

Εστίασε επίσης στις ελλιπείς δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες, αναδεικνύοντας την ευκαιρία για ενίσχυση της εκπαίδευσης με βοηθητικό προσωπικό Ειδικής Αγωγής. Τόνισε την ανάγκη δικτύωσης και αποτελεσματικότητας των διαφόρων κοινωνικών δομών που λειτουργούν ήδη, με τρόπο αυτόνομο και όχι συμπληρωματικό.  Μάλιστα με την αφορμή της παρουσίας του Προέδρου του Συλλόγου Γονέων ΑμΕΑ Σπύρου Ζουμπουλίδη, διευκρίνισε ότι οι δυνατότητες χρηματοδότησης δεν αφορούν μόνον την αυτοδιοίκηση αλλά και μη κερδοσκοπικά σωματεία.  

PHOTOS: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ