Κυριακή 05.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μεγάλη η πιθανότητα κλιμάκωσης της πανδημίας στην Κέρκυρα

Κορωνοϊός
02 Nov 2020 / 14:37

Τα κρούσματα του Οκτωβρίου στην Κέρκυρα αυξήθηκαν κατά 600% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid19 του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ COVID19).  Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο COVID19, προκύπτει μια σημαντική αύξηση στο ρυθμό εμφάνισης νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, στη διάρκεια του Οκτωβρίου, στον μόνιμο πληθυσμό της Κέρκυρας.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει εξαπλασιασθεί τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, και ο ρυθμός εμφάνισης τους αυξάνεται συνεχώς.

Παράλληλα ο αριθμός των εισαγωγών στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου έχει υπερδιπλασιασθεί τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ενώ είχαμε και την πρώτη εμφάνιση κρουσμάτων σε κλειστή δομή (Κατάστημα Κράτησης). Η αύξηση προκύπτει από κρούσματα που καταγράφονται πλέον σε πολλές περιοχές του νησιού.

Είναι σαφές ότι παρατηρείται αυξανόμενη διασπορά του ιού στον μόνιμο πληθυσμό της Κέρκυρας. Η πιθανότητα να κλιμακωθεί η επιδημία και στην Κέρκυρα, όπως συνέβη σε άλλες περιοχές της χώρας είναι μεγάλη, και αυξάνεται συνεχώς, ενώ είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο ακριβής χρόνος και η ένταση των επιδημικών εξάρσεων.

Η εξέλιξη αυτή επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή από τις αρμόδιες αρχές και αυστηρή τήρηση των μέτρων προφύλαξης από τους πολίτες. Υπενθυμίζεται η μεγάλη σημασία της αποφυγής του συγχρωτισμού, της συστηματικής χρήσης μάσκας, της τήρησης αποστάσεων, της υγιεινής των χεριών. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η τήρηση της καραντίνας και η πραγματοποίηση μοριακής εξέτασης για ανίχνευση του ιού σε όσους είχαν επαφές  με επιβεβαιωμένα κρούσματα. 

Μέγιστη προτεραιότητα χρειάζεται να δοθεί στην προστασία των κλειστών δομών φιλοξενίας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων. Ο συστηματικός περιοδικός έλεγχος των εργαζομένων σ’ αυτές τις δομές με εξέταση για την ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2  είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέτρο. Κρίσιμης σημασίας είναι επίσης η προστασία του προσωπικού του Νοσοκομείου. Και εδώ ο συστηματικός περιοδικός έλεγχος των εργαζομένων είναι ένα χρήσιμο μέτρο, για την έγκαιρη ανίχνευση της διασποράς του ιού σε ένα τόσο ευαίσθητο χώρο.

Είναι πολύ σημαντικό να διενεργούνται έγκαιρα και σε αρκετή έκταση ιχνηλατήσεις, όπου εμφανίζονται έστω και μικρές συρροές κρουσμάτων, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό  και την προσωρινή  απομόνωση κρουσμάτων και στενών επαφών τους, για την αποφυγή διασποράς του ιού. Θα χρειασθεί επίσης να διευρυνθεί η δυνατότητα διεξαγωγής δωρεάν εξέτασης σε πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις.

Στα πλαίσια αυτά είναι αναγκαία η ενίσχυση και υποστήριξη της Κινητής Ομάδας Υγείας του ΕΟΔΥ, που τα συνεργεία της πραγματοποιούν στην Κέρκυρα ιχνηλατήσεις και δειγματοληψίες για την ανίχνευση της COVID-19.  Ιδιαίτερα χρήσιμη θα ήταν επίσης η προμήθεια μιας ποσότητας γρήγορων τεστ (ταχύ τεστ αντιγόνου), σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για μαζικούς ελέγχους με γρήγορο αποτέλεσμα.

Τέλος, προκύπτει επείγουσα ανάγκη για συνεργασία και συντονισμό του πλήθους των φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών, που εμπλέκονται στη διαχείριση διαφόρων πλευρών της επιδημίας COVID-19 στην Κέρκυρα, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της, καθώς η ένταση της επιδημίας θα κλιμακώνεται.